2018. december 1., szombat

AIDS Világnap

AIDS Világnap
December 1

                                                                                     















Ma van az AIDS Világnapja, amelyet 1988 óta tartanak meg, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére. Az AIDS-et 1981. december 1-től különálló betegségként jegyzik. A vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A tudósok szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a 20. század első felében. Az AIDS korunk nagy erkölcsi, társadalmi problémáinak egyike.
A világnap célja a figyelemfelkeltés, a betegségről és annak megelőzéséről szóló ismeretterjesztés, a betegeket érintő előítéletek leküzdése és a kutatásra, a gondozásra szánt adományok gyűjtése.


A HIV az angol Human Immundeficiency Virus szó rövidítése. Magyarul: Emberi Immunhiányt (előidéző) Vírus


Az AIDS betűszó az angol nyelvből eredő rövidítés: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Magyarul: Szerzett Immun Hiányos Tünetegyüttes, amelyet a HI Vírus okoz. A kezeletlen HIV-fertőzés alakulhat AIDS-é . A HIV-vírus megjelenése utáni egy-két héten belül a betegek 40-90%-a influenzaszerű tüneteket tapasztal. Ennek ellenére gyakran előfordul az is, hogy a tünetek évekig vagy akár évtizedekig nem jelennek meg a fertőzést követően. A HIV-fertőzésről szóló információkat  gyűjtöttem össze.

A HIV-fertőzöttek közül minden ötödik nem is tud róla, hogy ebben a betegségben szenved. Éppen ezért fontos a rendszeres vizsgálat.
HIV fertőzöttnek lenni nem jelent egyet AIDS-esnek lenni. A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a véredben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel szervezeted a vírusra reagál.


Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus. A fokozott orvosi ellenőrzés, gyógyszeres terápia sokat segíthet, évekkel megnöveli az esélyt a normális életre. A fertőződés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. Azonban, ha időben felismerik a kórt, az egyenlő az élettel. Ha tudod a státuszodat, akkor másokra is tudsz vigyázni. Bárki érintett lehet, aki szexuális életet él.

Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben. Daganatok alakulhatnak ki a nyirokcsomóknál. Orvosi szempontból akkor nevezhető valaki AIDS betegnek, ha szervezetében a T sejtek száma 200 alá csökken vagy egy vagy több opportunista betegséget diagnosztizálnak az orvosok. Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható, sőt ma már a vírusfertőzés megszüntethető.

A vírus szaporodását gátló gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagy mértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés ilyen módon kezelhető, sőt egyre inkább gyógyítható krónikus fertőzés. A beteg élete hosszú évekkel, akár évtizedekkel is meghosszabbítható a folyamatos gyógyszeres kezeléssel. Ám ez is csak szinten tarthatja a beteg állapotát, véglegesen meg nem gyógyítja. Az orvostudománynak köszönhetően a HIV ma már nem jelent egyet a halálos ítélettel.

Modern terápiákkal hosszú évtizedekkel megnövelhető a beteg élettartama. Jelenleg nagyjából negyven-féle HIV-ellenes készítmény van forgalomban. A HIV pozitivitás alatti terápiát és az AIDS betegség kezelését hazánkban a Szent László Kórházban végzik.


Az első hazai diagnosztizált HIV-fertőzött 1985-ben egy kisgyerek volt, aki vérkészítményt kapott, az első hazai AIDS beteget 1986-ban regisztrálták Szombathelyen. Évente 2-3 millió új beteget regisztrálnak a világban, közülük megközelítőleg félmillió még csak gyerek.


Fontos tudni, hogy a vírust nem kaphatod meg a mindennapi érintkezés során. Így nem kaphatod el kézfogással, közös WC használat során. Akkor sem kaphatod el, ha közös tányérból eszel egy HIV fertőzöttel vagy egy medencében fürödtök. Anonim és fájdalommentes szűrére minden nagyvárosban van mód. A diszkrimináció még mindig nagy, az emberek tartanak a fertőzöttektől, nagy a tudatlanság a témában. Fontos a megelőzés, a gyógyszeres kezelés, rendszeres orvosi ellenőrzés.


 

Az Aids jelképe a Piros szalag: Patric O’Conell AIDS-beteg ihletésére alakult ki a Red Ribbon szimbóluma és kampánya. Ő a Visual Aids vezetője volt, ami az AIDS-ellenes küzdelmet nyíltan felvállaló művészekből állt. Az ötlet az öbölháborút megjárt katonák iránti szolidaritásból kitűzött sárga szalag adaptálásával jött létre. A választás a szimbolikus jelentésű piros színre esett.





Több híresség is nyíltan felvállalta betegségét, ezzel azt üzenve, hogy igenis létező problémával van dolgunk. Legutóbb 2015-ben Charlie Sheen színész vallotta be, hogy HIV-fertőzött. Magic Jonson kosaras a Los Angeles Lakers csapatánál játszott 13 szezonon keresztül. 1991-ben egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy HIV-pozitív, bejelentette a visszavonulását, ám 1996-ban még pályára lépett. Alapítványt hozott létre a HIV elleni küzdelem segítésére. Gyógyszeres kezelést kap, így 1991 óta nem lépett az AIDS stádiumába.





A legismertebb AIDS-beteg talán a Queen zenekar frontembere, a csodálatos hangú, zseniális énekes, Freddie Mercury volt, aki már életében legendává lett.


1991 november 23-án közleményben tudatta a világgal állapotát. Másnap belehalt a betegségébe. A világot sokkolta a hír. Freddie végig titokban tartotta a betegségét, és csak a hozzá igen közel állókkal tudatta, hogy milyen közel a vég. Nála 1987-ben diagnosztizálták a halálos kórt. Halála a mai napig a sztárvilág és az AIDS történetének egyik legfájóbb eseményének számít.1992. februárjában Freddie poszthumusz kitüntetésben részesült, megkapta a brit zenéhez való jelentõs hozzájárulásért járó díjat, és a három jelölt Queen kislemez közül a Days Of Our Lives kapta a legjobb 1991-es kislemez díját. A Queen megmaradt tagjai megalapították a Freddie Mercury Phoenix Trust-öt, amely egy AIDS ellenes szervezet, és megszervezték a Freddie Mercury emlékkoncertet, amelynek teljes nyereségét az alapítvány javára utalták.


Az utolsó Queen-lemez az Innuendo volt melyben részt vett. Ez volt a Queen tizennegyedik stúdióalbuma, 1991. február 4-én jelent meg. Angliában azonnali siker lett, az első héten több mint 200 ezer példányban fogyott, ami rögtön az albumlista első helyére röpítette, és még abban az évben több mint 300 ezres eladással aranylemezzé nemesedett. A fanyalgó kritikák ellenére sikeres volt a lemez a rajongók körében, és kislemezslágerek sora jelent meg róla, mint az Innuendo”, a „Headlong”, vagy a „The Show Must Go On”. Már a címadó dal videójához sem készült új felvétel az együttesről, ehelyett archív videókat használtak fel. Az album zenei megoldásai a kritikusok szerint az együttes korai stílusát idézték fel, ugyanakkor a közvetlen elődeihez hasonlóan egyszerűbb, szintetizátoros hangszerelés jellemezte. A borítóját egy Grandville grafika alapján készítették el. Az énekes alig több mint fél évvel a lemez megjelenése után hunyt el.

Az utolsó hivatalos felvétele a These Are the Days of Our Lives dal videoklipje volt. Ekkorra már szembeötlő volt leromlott egészségi állapota, bőrét a Kaposi-szarkóma sebei lepték el. 1991 őszén soványan és betegen már azzal a tudattal énekelte szalagra a Queen drámai dalát hogy azt a közönség már csak a halála után fogja látni-hallani.

kép: Freddie Mercury szobra a svájci Montreux-ban. A több mint három méter magas szobor a Genfi-tóra néz.
                                                       
Még néhány híres, közismert ember, akik halálát az AIDS okozta: Rock Hudson ötvenes évekbeli Hollywood egyik legvonzóbb pasija, a nők bálványa volt, ezért sokként érte rajongóit, amikor kiderült, a férfiakat jobban szereti. Nála 1984-ben állapították meg a betegséget, 1985 őszén hunyt el. Hudson példaértékű magatartással nézett szembe a betegséggel, nem véletlenül mondták azt róla 59 éves korában bekövetkezett halála után, hogy ő adott arcot az AIDS-nek.
A Sci-fi atyja, Isaac Asimov is az immunhiányos betegségben halt meg, Az Űrvadász-sorozatírója nagyon peches volt, ő bypass műtétekor kapott vérátömlesztést, ekkor fertőződött meg. Halálának okát nagy titokban tartották, csak 10 év múlva derült ki, miben halt meg. Anthony Perkins, akit legtöbben a Psycho című filmből ismernek. Jóllehet nős volt, felesége, Berry Berenson bizonyára nem tudott róla, hogy férfiakkal is volt kapcsolata. Két évvel a diagnózis után 60 éves korában AIDS-ben hunyt el.

 Forrás: aidsinfo.hu, anonimaids.hu, wikipédia, Queen.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése