2018. augusztus 3., péntek

Vadásztörténetek

J. Lányi András: Szarvasbőgés a Kárpátokban 







                                                             








J. Lányi András egykor a Kárpátokban dolgozó erdőmester vadászkalandjaiban a természet szeretete és az állatok iránt érzett alázat jelenik meg. Erősen emlékeztetett Fekete István írásaira. A vad nemes ellenfél, az erdő a fák pedig egy olyan varázslatos helyszínt adnak, ami mára eltűnt, átalakult. A Kárpátokat igazi ősrengetegként jellemzi. A négy évszak és az erdő változásai szemléletes képekben elevenedik meg a leírásokban. Igen látványos képek és izgalmas történetek kerültek ebbe a válogatásba.




A szerzőről elég keveset tudunk, az iskolái után a Bereg megyei grófság uradalmi vadászmestereként tevékenykedett. A vadon élő állatok életének megfigyeléseit írta meg jegyzeteiben, majd kerekedtek ki a vadászkalandok, sikeres vadászatokról írt beszámolói. Egyetlen kötete 1926-ban jelent meg hét elbeszéléssel, ami ezen könyv része is, kiegészítve az egyéb vadászújságokban megjelent tárcáival, jegyzeteivel. A Trianon és a politika viharai a szétszabdalt ország élete rá is hatással volt. Ekkor került Magyarországra. Izgalmas és színes írásaiban megelevenedik a múlt. A Kárpátok csodás tájai, hiúzok és szarvasok élete mellett olvashatunk farkas és medvevadászatról is. Az erdei vadak élete, a táj és az évszakok szépségei, leíró részei eleven képekkel teszik olvasmányossá a történeteket.

Az évszakokhoz kötődő vadász és erdőbeli események ötletesek, szemléletesek és egy olyan mára eltűnt világba viszi az olvasót, ami az információk mellett izgalmas kalandokat is ad. Jó volt így megismerni a Kárpátokat, a tavasztól télig tartó változásokat végig követni az erdőn és az állatok életében. Különösen a címadó a szarvasok életét bemutató, azt nyomon követő írás tetszett. Olvashatunk milyen is volt a Tavasz a Kárpátokban, A vén bika nyomában, a Megzavart nász során eljutunk oda, hogy bizony ott is Kísért a múlt. Tetszetős, jó kikapcsolódás volt ez a könyv. kirándulás a fotelból egy vadregényes tájra.







Lazi, Szeged, 2018
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632673769






Iglódy Gyula: A Kárpátok vadászparadicsomában











                                                   







Az idei könyvhétre frissen megjelent másik vadásztörténet helyszíne is a Kárpátok. Igazán elgondolkodtató és meglepő, mennyire más volt alig száz évvel ezelőtt ez a vidék. A Wass Albert írásaiból is jól ismert hegység képei szívmelengetően szépek, elevenek. A természet varázsa, az évszakok változásai itt is jól nyomon követhetőek. A vadak életét a magyar vadász Iglódy Gyula írásaiból ismerhetjük meg. Informatív, izgalmas képek követik egymást. A főúri vadászatok az egykori világ jellegzetes része volt. A háború után ő szervezte Romániában a bérvadászatokat. Valóban kapunk olyan információkat, ami meglep, megdöbbent, elképeszt. Kire hogy hat az olvasás után az egyéni. Itt már inkább a pénz és a nyereség dominált. A magaslesek, vadászkunyhók és maga a kijelölt területek jó bevételt hoztak az államnak. Osztrák, német vadászok durrogtatták fegyvereiket a Kárpátokban. Megtudhatjuk a szarvasagancsok méretezését és szinte ott él, jár-kel a Kárpátok erdeiben az olvasó. A nagy elődökhöz hasonlóan szemléletes megjelenítések, leírások olvashatóak ebben a vadásztörténetben is. Medvék, hiúzok és farkasok életéről tudhatunk meg több érdekességet.


Ez a vadászemlékeit bemutató írása német nyelven jelent meg először. Az erdő lakói vadkanok, medvék, hiúzok és zergék mellett a farkas is megjelenik ezekben az emlékező kalandleírásokban.

A táj és a trófeák bemutatása képmelléklettel gazdagítja a kötetet. A fájó búcsú Brostenitől pedig ad egyféle drámai lezárást a történeteknek. Az embert elüldözhetik, de az emlékeit nem vehetik el.







Lazi, Szeged, 2018
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632673394

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése