2018. június 26., kedd

Brooklyni balgaságok

Paul Auster: Brooklyni balgaságok 





                                                                           












Paul Auster a kortárs amerikai prózairodalom kiemelkedő alakja. Népszerű szerző Európában és hazánkban is. Posztmodern prózájára a tömör, kifejező stílus jellemző. Művei most a 21. Század Kiadó új életműsorozatában jelennek meg idehaza. Elsőnek a közkedvelt New York trilógia mellett a Brooklyni balgaságok került az olvasókhoz új borítóval, amit még idén ősszel követ a Leviatan is.



„Egy csendes helyet kerestem a halálra”

Ezzel a nyitó mondattal veszi kezdetét a regény. Főhősünk Nathan Glass a hatvanas éveiben járó volt biztosítási ügynök. Ő éppen próbálja az életét új mederbe terelni, értelmet adni hátralévő éveinek. Rákbetegségből lábadozik, válás után van, ami elég lelki megrázkódtatás a férfikor végén. Menedéket keresve úgy dönt, visszaköltözik gyerekkora színhelyére, Brooklynba. Értelmet abban igyekszik találni, hogy könyvet kezd írni élete eddigi feljegyzéseiből, papírra veti az összes balgaságot, amivel csak valaha is találkozott.




Az írás jó terápia, Nathan Glass sajátos emlékiratain dolgozik, amikor egy véletlen szerencsés találkozás során felbukkan életében a tudósnak indult, ám taxissá lett, mára megkeseredett unokaöccse, vele az ő kilencéves unokahúga, aki nem hajlandó megszólalni. A történéseket tovább színezi egy antikvárius, és sok-sok nő is feltűnik a múltból. Így egy derűsen kellemes történet bontakozik ki az olvasó előtt.

Nincs igazán nagyívű mondanivaló, a szereplők kiábrándultsága mögött mégis az élet öröme jelenik meg, az értelme, ami múlandó. Élvezni az adott pillanatot, hiszen a jelenünk a múltunkból fakad. Életünk sorsának alakulásáról mi tehetünk, a mi kezünkben a lehetséges döntések sora. Mennyiben tudjuk hatásosan befolyásolni sorsunkat a külső körülmények mellett? A regény hősei az élet és a lélek útjait járják be, bolyonganak a nagyváros dzsungelében. Teszik ezt otthonos vidámsággal, biztonságosan. Út és helykeresés, életfilozófia és testiség, az elfogadás jelenik meg a cselekményben. Lelki kiüresedés ellen a szerelem tökéletes gyógyszer. Remek karakterei jellemábrázolásai néhány mondatban elmesélt élettörténetekkel villannak fel.


"Harry sokszor szeretett már, de őt ritkán szerették viszont,és Bette szenvedélye megdöbbentette."


Tetszett, hogy a cselekményt irodalmi eszmefuttatások színezik, vagy elmélkedések
a taxizás filozófiájáról. Olvashatunk anekdotákat Kafkáról, Wittgensteinről vagy Edgar Allan Poe-ról és Charlie Chaplin is feltűnik a történetben.
A skarlát betű-átverés izgalmas irodalmi érdekesség, krimiszerű elem lesz, ami egy csalásban csúcsosodik ki. Ezzel egy sajátságos hangulatot teremt a szerző. Jó volt olvasni, elmerülni ebben a világban. Sosem szabad feladnunk, üzeni Auster a szereplőivel. Teremtsük meg a saját Egzisztencia Hotel-ünket. Igazi mély mondanivaló van a sorok között. A szeretet bölcsessége, a könyvek szeretete és a megértés, törődés a másikkal, némi odafigyelés mennyire fontos adott élethelyzetekben. Az életünk eseményei, botlásaink és hibáink ellenére is szerethető emberek tudjunk maradni. Álarc és alakoskodások nélkül természetesen.



"Amúgy igen, azt hiszem, időnként tényleg van bennem gonoszság. De nem állandóan, és nem is szándékosan."

                                                               


Elbűvölő életmese, ami emberi sorsokról mesél. Álmokról, kihunyt vágyakról, a múlt fogsága esett emlékekről, családi kapcsolatokról anekdotázik. Az olvasmányos és érzékletes történet elgondolkodtat, mennyire kicsik vagyunk az élet viharaiban, a sors játékszerei lehetünk mi, emberek. A fájdalom és keserűség helyett azonban egy életigenlő, bölcs és derűs történetet olvashatunk, ami nagyon erős, ütős befejezést kapott.



Paul Auster: Newark, 1947. február 3.- amerikai író, költő, műfordító és forgatókönyvíró. A PEN American Center elnökhelyettese. Hosszú évek óta a Nobel-díj várományosa, számtalan irodalmi díj birtokosa, könyveit harminc nyelvre fordították le. Auster Brooklynban él családjával.



A könyvet a kiadótól ITT tudod megvásárolni kedvezménnyel!









Eredeti cím: Brookyn Follies
Eredeti megjelenés éve: 2005

XXI. Század, Budapest, 2018
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759444 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése