2018. június 6., szerda

Tyll

Daniel Kehlmann: Tyll






                                                                     











Daniel Kehlmann német író, a kortárs európai irodalom egyik legjelentősebb szerzője. A világ fölmérése című könyvének sikere után ismét a történelmi múlthoz kanyarodott vissza. Ez a jól megírt mese egy remek szatírikus történet, ami mégis sok elgondolkodtató elemet tartalmaz. Kikacsintás, görbetükör jelen világunkra.


Tyll Ulenspiegel a német mesevilág klasszikus alakja lett a főszereplő. A regény cselekményéhez a harmincéves háború ad keretet. Ez elég elkeseredett, és szomorú korban játszódik, hiszen a harmincéves háborút az utókor a XVII. század világháborújaként is számon tartja. A felvilágosodás korszaka előtti idők hangulatát kiválóan adja vissza a történet. A bolond alakja mindig mesében egy különös, szókimondóan őszinte figura, humora maróan fájó valóság. Neki, egyedül oka és joga van kimondani, rámutatni a valóság furcsaságaira. Viccel, de mint minden viccnek van valós alapja. Gonoszkodónak tűnő tréfái az igazságot hordozzák.


Főhősünk a népmesék legendás alakja Tyll, vásári mutatványosként végigjárja a háború dúlta Európát. Persze a történelmi háttér csak egy keret, eszköz a regényben. A megtörtént események és valós szereplők mellé az írói fantázia is teremt néhány kitalált figurát. A valóság és fikció keveredik a nagyhatalmi érdekekkel és vallási ellentétekkel. Színes történelmi tabló részesei lehetünk. Az egyik nekem legjobban tetsző részben a kor jeles tudósa sárkányvadászatra indul barokk költőtársával. A falusiak imáiban szentek és manók szerepelnek, míg a katonák a puskagolyók ellen kérnek menekvést.


                                                                                                         

Tyll Ulenspiegel egy paraszti származású népmesei alak, a XIV. században élt tréfacsináló mitikus hős, aki számtalan irodalmi műben szerepel. Borsot tör a társadalom urainak orra alá. Őt lazán háromszáz évvel későbbi eseményekbe keverte most bele Daniel. Nevében rejtőzik a bagoly jelképe, ami a történésekben is komoly szerepet kap. Tyll egy művészlelkű gyermek, igazi kívülálló, nem tartozik senkihez. A történetben apját is megismerhetjük, olvashatunk még a mágia iránt érdeklődő molnárról, vagy a háborút kirobbantó Frigyesről és feleségéről is izgalmas dolgokat tudhatunk meg. Kehlmann írása sok humoros elemet is tartalmaz. Különös boszorkányperekről, igazságtalanságokról, politikai érdekekről olvashatunk igen könnyed, élvezetes stílusban.

A történet későbbi részében V. Frigyes udvari bolondja lesz, aki a Téli király palotába is eljut. Mindez csupán az írói képzelet műve leginkább. A mese áradása közben olvasó csak kapkodja a fejét a kalandok végeláthatatlan során, ahol valóban elmosódik a határ fantázia és realitás között. Üdítően élvezetes, szórakoztató olvasmány.





Daniel Kehlmann:

1975-ben született Münchenben, jelenleg Bécsben, Berlinben és New Yorkban él. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak Németországban, A világ fölmérése című regénye pedig meghozta számára a világhírt: az Egyesült Államokban hónapokig szerepelt az eladási listák élén, és hazánkban is komoly sikerkönyv volt. 2006-ban elnyerte a legrangosabb német irodalmi elismerést, a Kleist-díjat, 2008-ban pedig Thomas Mann-díjat kapott. Kritikusai világszerte kifinomultságát, hatalmas tárgyi tudását, intelligenciáját és páratlan humorát dicsérik. További sikerregényei: az Én és Kaminski, a Hírnév vagy az F, idehaza a Magvető Kiadónál jelent meg.








                                                                                Eredeti mű: Daniel Kehlmann: Tyll (német)

Eredeti megjelenés éve: 2017
Magvető, Budapest, 2018
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436570 · Fordította: Fodor Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése