2018. január 3., szerda

Egy birodalom ébredése

Kelen Károly: Egy birodalom ébredése
Így élt Emich Gusztáv, az Athenaeum vállalatcsoport alapítója

                                                                             Kelen Károly dokumentumregénye remek lenyomata a korszaknak. Több ez, mint Emich Gusztáv életrajzi története. Valós és hiteles adatok alapján Petőfi életéről, verseiről, a forradalom szerepéről és hatásairól is sok színes és tartalmas információt ad a kötet. Emich Gusztáv élete szorosan kötődött Petőfiéhez. Nem kell mondani, hogy az 1840-es évek elején járunk Pesten. Már több könyvesbolt is működik, ahogyan nyomda is akad. Nem csak a közismert Landerer és Heckenast! Ezzel a furcsa, elsőre nem túl biztatónak mondható barátság meséjével indul a történet. Emich már sikeres könyvárus, mestere a szakmájának ifjú kora ellenére. Alig huszonnyolc éves, amikor a még sihedernek számító, (nincs még húsz éves) versárus Petőfi felkeresi versei kiadásának ügyében. Emich elutasítja a fiatal verselőt, ám szerencsére a későbbiekben egymásra találnak szakmailag, ami későbbi barátságukat is megalapozza.

Az Athenaeum Kiadó alapítójának kalandos életéről lehetetlen a korabeli viszonyok ismerete nélkül írni, hiszen a korszelleme, cenzúra, sajtószabadság fontos és jelentős kérdések voltak a magyar nyelv használata mellett. A történelmi háttérnek is használható, a korszakot jól ábrázoló regény olvasmányos, jó stílusban megírt. Már akkor is működött a versenyszellem, piaci igények szerinti kiadás. Volt papírkötésű vagy bőrkötéses, díszkiadás is.Feltűnnek még a lapokon a kor nagy nevei is, akik befolyásolták és alakították az akkori irodalmi és politikai életet: Vörösmarty, Jókai, Széchenyi vagy Deák mellett a már elfeledettek is. Érdekes volt olvasni a három író-báró népszerűségéről, akik mára már emlékké nemesedtek. Pezsgett az irodalmi élet Pesten, izgalmas volt kijátszani a cenzúrát. Aki esetleg nem tudná, még Petőfi életében megjelent összegyűjtött verseinek kötete. Egészen pontosan: 1847. március 15-én...
Az akkori viszonyok közt nem kevésnek tűnik a kinyomtatott 3000 példány. Arról is olvashatunk, mely verseket nem engedélyezte az akkori cenzúra. Erről is aztán további bőséges és meglepő információkat ad a kötet. Természetesen a kiadója már Emich Gusztáv volt. A soha el nem fogyó, cenzúra által üldözött könyv sorsa elképesztő. Már a számadatok elképesztőek: 193 művet adott ki, ami 430 kötetben jelent meg. Csak egyet emelnék ki: Emich kiadásában jelent meg 1862-ben Madách Imre fő műve Az ember tragédiája is.Emich jó érzékkel terjeszkedett, lépett és bővítette a könyvesboltját a kiadások felé. Ebből hogy nőtt ki, jött létre a mai napig fennálló és sikeres Athenaeum Kiadó nem csak érdekes nyomon követni, de tartalmas és lenyűgöző olvasmány. Szórakoztató, sok színes és tartalmas háttér információt is elmesél a szerző. Szép kivitelű, keménykötésű, a történethez hangulatában jól illeszkedő a borító. Csupán azt sajnálom, hogy éppen egy árva fotó sincs benne még a kötet hőséről sem.
Kelen Károly magyartanárként végzett az ELTE-n, volt gyári népművelő, a magyar irodalom és könyv nemzetközi propagandistája, az Ünnepi Könyvhét főszervezője, könyvkiadó. Végül egy negyedszázadon át a rendszerváltás utáni Népszabadság újságírója, szerkesztője.
Athenaeum, Budapest, 2017
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936925

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése