2018. január 26., péntek

A legsötétebb óraAnthony McCarten: A legsötétebb óra
Így rántott minket vissza Churchill a szakadék széléről                                                                                 
"A politika tényleg Winston vérében volt."

"Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket”.


Churchill kétségtelenül a XX. század egyik fontos történelmi személyisége, kiemelkedő képességű államférfi, szónok és stratéga volt. Amikor elhangzott egyik híressé vált beszédében ez a mondat, nem kertelt, nem keltett hamis reményeket. 1940 tavasza sorsfordító és valóban veszélyes helyzetet hozott. A kötet kiváló összefoglaló a brit döntésről, annak előzményeiről, hogy 1940-ben Dunkirk után hogyan küzdjenek a nácik ellen.

Churchill katonai és politikai pályafutása is egyedülálló a maga nemében. A második világháború kitörése után Churchillt kinevezték az Admiralitás Első Lordjának, ezzel tagja lett a háborús kabinetnek. Olvashatunk egy átfogó, színes rövidített életrajzot is a kötetben róla. bepillanthatunk családja életébe, szüleivel való kapcsolatába, gyermekkoráról, házasságáról is kapunk ízelítőt.

Kimagasló képességeiről már korán számot adott, azonban életében az 1940-es év hozta el azt, amitől neve kitörölhetetlenül bekerült a történelemkönyvekbe. Ez a regény elsősorban arról a huszonöt napról mesél, amely valóságos bálványt csinált belőle. Kapunk egy egységes képet a határozott Churchillről. Megismerjük egyedi szokásait, szeszélyeit, alkoholhoz fűződő viszonyát is. Nem kis mennyiségben fogyasztotta, ám módszeresen, így jól bírta.

Megtudhatjuk, Churchill hogyan gyakorolta és írta át újra és újra a legfontosabb beszédeit, hogyan és mikor merült fel benne a békeszerződés lehetősége a náci Németországgal, és megismerhetjük a dunkirki evakuáció során betöltött szerepét. De a könyv elsősorban arról a huszonöt napról mesél, amely bálványt csinált egy emberből, hogyan lett a történelem ikonikus alakja? Napról napra követhetjük a mozgalmas és izgalmas eseményeket, aminek során Winston Churchill megmentette a nyugati civilizációt. Eleinte természetesen benne is felmerült, hogy békét köt Hitlerrel. Azonban ez hiú ábránd maradt, kénytelen volt harcba szállni ellene Anglia és Európa védelmében. Nem volt remény, hogy Nagy-Britannia egyedül legyőzze Németországot, Amerika hathatós segítsége nélkül. Ezzel tökéletesen tisztában volt mindenki. Churchill valóban szerette volna Anglia szuverenitását biztosítani. Azonban tudta, hogy ez egyedül csak vágyálom.A brit flotta és haderő komoly katonai tényező volt, Churchill jól döntött, amikor a harc mellett döntött. Komoly veszteségek árán ért el eredményt. Churchill egyébként valóban elmebeteg tömeggyilkosnak tartotta a német vezetőt, akit mindenki másnál jobban megvetett. Beszédei óriási mozgósító erőt jelentettek a briteknek és a szövetségeseiknek. A szerző rámutat arra, hogy Churchill négy héten belül írta és mondta el három legnagyobb hatású beszédét. A legérdekesebbnek találtam, hogy Churchill Platón és kollégák, valamint Ciceró készségeire támaszkodva megtanulta a beszédkészséget.
Tévedtem, amikor azt gondoltam a könyv rövidsége nem tudja visszaadni a történelmi tények hűségét, a feszült és mozgalmas helyzetet. Nos, tökéletesen hozza ezt. A szerző valóban alapos kutatói munkát végzett. Nagyon tanulságos nyomon követni, hogyan tudta megfordítani Churchill a közhangulatot egy történelmileg jelentős és fontos pillanatban. Ez a könyv kiváló olvasmány. Tényszerű és olvasmányos, pergő. Churchill vívódásait, emberi alakját jól megidézi a szivarfüstből. Anthony Mccarten végig vezeti az olvasót 1940 májusától lépésről lépésre, azokon a sötét napokon, amikor Anglia egyedül állt a náci Németországgal szemben. Amikor 1940. május 9-én a "gyengélkedő", de inkább tehetetlenné vált Neville Chamberlain lemondott miniszterelnökről, a király vonakodva küldte Churchillt, nem is sejtve, mennyire jó döntést hozott. A legtöbb ember felismerte, hogy ő az az ember, aki a nehéz válság idején vezeti Nagy-Britanniát. Az ember és a történelmi pillanat jókor találkozott. Így az angol történelem legnagyobb miniszterelnökévé válhatott. Churchill egyike a történelem legnagyobb szabadságharcosának.


                                                                                               

Muszáj elolvasni, kiváló olvasmány, ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a történelem iránt, vagy akik nem ismerik a film történelmi hátterét. Nekik is azt hiszem, felbecsülhetetlenül jó és értékes olvasmány lehet. Természetesen a film mellé, ami kihagyhatatlanná vált az idei Oscar-szezonban.


Minden film a sikerre apellálva készül. Vagy nézőszám és közönség vagy a kritika és szakmai elismerések felé. Jó esetben ezek találkoznak és a közönség siker mellett a szakmai elismerés is megérkezik. Volt már néhány kiváló átalakulás a vásznon, több-kevesebb sikerrel. Dustin Hoffman Aranyoskám-ja vagy néhány éve Anthony Hopkins bújt a kiváló angol rendező, Hitchcock bőrébe.
Most Gary Oldmanre koncentrálhatunk, hiszen tökéletes átlényegüléssel idézi meg Churchill alakját.

Felismerhetetlenül tökéletes a smink és maszkja mögött. Nem csak külsőleg, de szellemisége is jelen van Churchillnek. Drukkoljunk Gary Oldmannek, akit A legsötétebb órában nyújtott alakításáért Oscarra jelöltek 'Legjobb férfi főszereplő' kategóriában. A film ezen kívül jelölve lett a 'Legjobb film' és négy technikai kategóriában is.Anthony McCarten
1961. április 28. Új-Zéland
filmforgatókönyv író, producer és drámaíró. 2015-ben BAFTA-nyertes A mindenség elmélete forgatókönyvéért. Három gyermekével és feleségével alkot családot.


Agave Könyvek, Budapest, 2018
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193838 · Fordította: Farkas Veronika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése