2017. szeptember 6., szerda

Elveszett holnap

Lee Child: Elveszett holnap 





                                                                                   





"Az öngyilkos merénylőket könnyű felismerni."








Lee Child ismét felülmúlta magát a Jack Reacher sorozat tizenharmadik részletével. A most újra megjelent regény talán még aktuálisabb, mint első kiadásakor 2009-ben. Rendkívül fantasztikus és határozottan érdemes olvasni ezt a macska egér játékot. Ezt bátran kijelenthetem, minden elfogultságom ellenére, hogy egyik kedvenc sorozatomról van éppen szó.




Reacher folyton utazik, magányos hős, aki saját szabályai szerint él. Ez csak hozzátesz a történet körülményeihez, mindig új szereplőket, helyszíneket, jellemeket ismerhetünk meg. Most New York a helyszín, az éjszakai metrón indul a történet. Reacher a hat utasból felfigyel egy nőre, aki vele együtt ugyanabban a kocsiban utazik, érdekesnek találja, és mivel képzett katona olvas a testbeszédéből. Azt hitte, hogy öngyilkos merénylő lehet. Nem téved nagyot. Imádom Lee Child történeteiben, hogy a látszólag jelentéktelen információk egyszerre fontossá válnak a regény egy pontján. Súgok, érdemes a többi utasra is figyelni, bár úgy tűnik, mindenki véletlen került épp oda.



Ez a történet már jóval korábban is tetszett, de második olvasásra is tuti macsós, ami a maga nemében nem csak szórakoztató, de gondolkodtató krimi. Van egyféle retro-érzésem a nyolcvanas évek hidegháborús politikája, Reagan elnök és az arab helyzet ábrázolása miatt. Meglepő információkkal szolgált a történet a nagypolitika sötét titkairól. Nem is tudom, akarom-e tudni ezeket a dolgokat, jobb az, ha tisztán látjuk (utólag), hogy mi miért történt? Aki egykor édes, kedves, jóbarát volt, hogyan lett a világ ellensége? Nem, nem írom le a nevét se, legyen meglepetés olvasás közben, hiszen valóban valós tényeket használt fel Lee Child.

Nekem is leesett az állam micsoda galibát okozhat egy régi fénykép! Ami ott és akkor dicsőséges volt, pár tíz év múlva, hogyan és miért válik kínossá. Az egykori büszke múlt, hogyan lesz szégyenletessé... közeleg szeptember 11!
New Yorkból Washington DC-be és Afganisztánba vezet az út, vissza az 1980-as évekbe. Afganisztán és a szovjetekkel vívott háborúhoz és a terrorizmus elleni küzdelemhez érünk el, ami ma a világban nagy gondot okoz. Ez adja a krimi hátterét, ezzel foglalkozik Reacher. Feltűnik egy roppant csinos és titokzatos fiatal nő, és idős édesanyja is. Mit tartalmaz Lila Hoth videója? Titkos kapcsolatok, terrorista merényletek pénzelése, emberrablások bonyolítják a fordulatos cselekményt. Miért ölte meg magát a Pentagon személyzeti osztályán dolgozó nő? Hogyan köthető az ügyhöz a Vörös Hadsereg egykori tisztje? Ki a fiatal egykori afgán lázadó, aki mára a világ ellenségévé lett? Kik vannak azon a bizonyos fényképen, mikor és hol készült? Olyan titkok, amik napjainkra váltak súlyossá.



Csak ajánlani tudom mindenkinek! Nagyon jó Jack Reacher karaktere, jelleme. Nem véletlen figyeltek fel rá a filmesek is, már két kötet került eddig mozivászonra. Jól megírt és szerkesztett a könyv története. A helyszín pedig ismét lenyűgöző. Tetszett, hogy ez a rész New York-ban játszódik, ami önmagában remek hely. Lee Child stílusa tömör, mégis nagyon kifejező tud lenni, igazán ajánlom mindenkinek! Az Elvarázsolt dollárokban a dollárról tudhatunk meg háttér információkat, érdekességeket. Ami mindegyik regényére jellemző, hogy vannak benne technikai vagy a helyszínhez kötődő információk. Most sincs ez másként: a regényben is sok titok van az öngyilkos merénylőkről, a new york-i metróról, de a Pentagon iratkezelés, feldolgozásról is, vagy éppen a Magnum pisztolyról ( amikor valaki pisztolyt ránt, az olvasó nem csak azt fogja tudni, hogy ez egy Ruger Speed-Six .357 Magnum, hanem azt is, hogy a .357 Magnumot 1935-ben találták fel), mind ez az izgalmas cselekmény mellett.

Már most izgatottan várom, hogy a General Press Kiadó jövőre melyik két régebbi kötetnek ad új ruhát! Ha szeretnéd kedvezménnyel megvásárolni IDE katt! Természetesen E-könyv formátumban is beszerezhetőek Reacher összes eddigi kalandjai!







Részlet Lee Child egyik interjújából:

"Nagyjából egy klasszikus rock típusú fickó vagyok, Led Zeppelin, Pink Floyd, blues-t hallgatok. De Adele-nek, Dido-nak is kedvelője vagyok. Semmi sem jobb, mint ha a nők énekelnek egy dalt közvetlenül a füledbe. "

Azt is bevallotta, éppen olyan kávé-függő, mint főhőse Reacher. Neki 36 csésze kávé a napi rekordja!









Eredeti mű: Lee Child: Gone Tomorrow
Eredeti megjelenés éve: 2009


General Press, Budapest, 2017
376 oldal · ISBN: 9789634520443 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése