2016. július 20., szerda

Taligás

Darvasi László: Taligás 




                                                                                 







Darvasi László, ahogyan előző két korábbi művében is tette, visszakanyarodik szűkebb hazája Szeged és múltjához.Taligás története A könnymutatványosok legendája és a Virágzabálók testvérdarabja. A Taligás krimibe illő nyomozás a szegedi boszorkányperekről.



1728-ba viszi vissza olvasóit a város sötét múltjából a boszorkányégetések idejére. Komor, afféle szégyenfolt ez a város történelmében. A Darvasi-féle remek meseszövés, csodálatos mondatai mellett furcsa figurákat teremtve ismerkedhetünk meg Taligás és Barbara történetével.

A mese sötét, a szöveg súlyos. Veretes, liraian szép mondatok követik egymást. A helyét kereső főhős nagyszerű figura, az ő életének, bolyongásainak lehetünk részesei. Taligás a regény mesélője.

„Taligás nem Istenben hisz, hanem a versekben. Abban, hogy a versek megmentik az embert. Illetve ha nem is mentik meg, segítik. Ez az ő küldetéstudata” – írja a szerző a figuráról.


Szeged múltjának sötét szégyenfoltja a boszorkányüldözés, égetés. Olyan, aminek nem kellett volna megtörténnie. Mégis megtörtént. Olyan ártatlan életeket követelt ez a korszak, olyanok haltak máglyahalált, akik a bűnbakkeresés, hatalmi harcokban alulmaradtak. A vallási téboly, sok kiszolgáltatott ártatlan életébe került. Mégsem ennek a történetét követhetjük nyomon, ez csupán a keretet adja. Taligás szavakkal, könyvekkel kereskedik. Versekben, lírában "utazik", sok a vendégszöveg a történet során. Érdekesen színesítik, jól illeszkednek az eseményekhez.


Nem könnyű olvasmány, hiszen nehezen áll össze a kép, úgy 100 oldal után. Aztán viszont nem enged. Figyelős, kétszer olvasós, letaglózó könyv ínyenceknek. Nem a könnyed szórakoztató fajta regény. Élmény ízlelni szép mondatait, elmerülni szövegében. Darvasi elkápráztatott, néhol kissé megbotránkoztatott, de jól szórakoztatott. Mesélésből, történetszövésből ötös. Meghatározó ezúttal is a témaválasztás. Fura figurák népesítik be történetét.


Amíg Taligás rejtélyes küldetésével a süketnéma fiút Bécsből Szegedre kíséri, az olvasó elmélyülhet, részese lehet egy mágikus realista utazásnak az emberi lélek bugyraiba. Valós, megtörtént eseményeket felhasználva írta meg regényét a szerző. Megtudhatunk az 1700-as években élt emberek életéről, gondolkodásáról is sok érdekességet. Taligás járja Európa útjait, de hová tart, merre megy azt nem tudni igazán. Úton van. Némi romantika is keveredik, színezi a regény történetét. Barbara alakja különös, furcsa Taligás életében. Darvasi a valós történelmi tényeket nagyszerűen keveri a meseelemekkel. A tartályba zárt gnóm, gyertyaöntők alakjai is ide sorolhatóak. A szöveg varázsa néhol naturálisan tényszerű, kifejező. A kimondhatatlant próbálja kimondani. Nehéz elmondani közhelyek nélkül, mitől szép, miért jó a regény. Olvasni kell, hiszen Darvasi a magyar irodalom jellegzetes írószemélyisége.




Darvasi László: 1962. október 17-én, Törökszentmiklóson született.1986-ban diplomázott szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán. József Attila díjas (1998) magyar pedagógus, költő, író, újságíró, szerkesztő.

Néhány ismert munkája:
Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt? (regény, 1997) A könnymutatványosok legendája 1999,
(Szív Ernő álnéven) A lojangi kutyavadászok (kínai novellák, 2002) Trapiti, avagy a nagy tökfőzelékháború (ifjúsági regény, 2002) Összegyűjtött szerelmeim (dzsessznovellák, elbeszélések, tárcák, 2003) Virágzabálók (2009). Isten. Haza. Csal (2015) novelláskötet.









Magvető, Budapest, 2016
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631433913


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése