2016. július 7., csütörtök

A dicsőség ösvényein


Jeffrey Archer: A dicsőség ösvényein 





                                                       





Jeffrey Archer ebben a könyvben a legendásan híres angol hegymászónak, George Mallorynak  állít emléket. Akár életrajzi mű is lehetne, hiszen a gyerekkorától követhetjük végig életét. Az alapot a valóság adja, az élet írta. Lord Archer a sajátosan olvasmányos stílusával a valós szereplők, helyszínek felhasználásával, némi fikcióval írta meg ezt a könyvét. Azt a kérdést járja körbe, keresi rá a választ, az angol hegymászó volt-e az első, aki oxigénpalack nélkül feljutott a Mount Everestre.



Bevallom, aki elolvassa nem fog ebben kételkedni. Bizonyíték nélkül is elhiszi, Mallory teljesítette a Királyi Földrajzi Társaság által finanszírozott expedíciót, elsőként állhatott a világ tetején. George Light Mallory már gyermekként is rajongott, olthatatlan vágyat érzett a hegyek iránt. Egyéb, másféle akadályokat is legyőzött azzal, hogy fel/megmászta őket. Legyen ez az iskola magas kerítése, vagy későbbiekben az Eiffel-torony. Netán szíve hölgyének bizonyítva a Szent Márk tér harangtornya...
Előtte nem volt akadály. Kivételesen ügyes mozgásával, termetével minden dombot, hegyet megmászott már ifjú korában. Kalandvágyó lelkének az álom, az igazi kihívás azonban a világ tetejét jelentő hölgy, a Mount Everest jelentette. Büszke, önérzetes angolként elsőnek szeretne ott állni, meghódítani a világ tetejét. Ezt a démont akarta legyőzni Mallory. A könyv által megismert kép Malloryról nagyon szeretnivaló, kitartó és őszinte embert rajzol elénk. Elképesztő hittel, irigylésre méltó kitartással menetelt célja felé. Józan gondolkodású, szenvedélyes ember lehetett.

George Mallory története magába szippantott, még úgy is, hogy tudom a történet nem 100%-ig így, de megtörtént. Az eredeti levélrészletek, dokumentumok felhasználásával megírt regény őszinte és hiteles. Archer stílusa lenyűgözött ezúttal is. Részletgazdag karakterek, színes események, valós adatok alapján kapunk egy sodró kalandregényt. Everest... bámulatos teljesítmény volt ez már akkoriban is feljutni a világ legmagasabb hegyére. Akkoriban mint extrém sport, úri hobby volt a hegymászás. A felszerelések is kezdetlegesek, nehezek voltak, sőt, az oxigénpalack használatát sem tartották sportszerűnek, segédeszköznek tekintették...  Már ezért is megilleti minden tisztelet, elismerés Malloryt és társait. A történet alapján egy szenvedélyes és kitartó, hűséges ember volt, akinek már 1922-ben is majdnem sikerült a csúcsra érnie. Akkor csupán háromszáz méter hiányzott, amikor egy lavina elsodort hét serpát és felfüggesztették az expedíciót. Ez a része is drámai csúcspontja a történetnek, hiszen baráti viszony alakult ki közte és a serpák között.




Feleségéhez naponta írt rajongó soraiból kirajzolódik, mennyire vágyott a nyugodt életre, a gyerekeire. Ez a romantikus szál is fontos szerepet kap a regényben.Teljesítette ugyan élete álmát, azonban a sors másképp döntött... nem jutott haza övéihez.


Mallory a 22 éves, mászásban viszonylag tapasztalatlan, ám az oxigénpalackok kezelésében jártas Andrew Irvine-nal indult a csúcstámadásra. 1924. június 8-án. Noel Odell, az expedíció geológusa távcsövével egy ideig tudta követni őket, 7925 méterig, azután eltűntek a felhők között. Mallory és Irvine soha többé nem tértek vissza. Hegymászók vitatják, hogy elérték-e a csúcsot, vagy még a felfelé vezető úton érte őket a halál. Az expedíció megmaradt 13 tagját az 1924-es franciaországi téli olimpián aranyéremmel tüntették ki.

Megfagyott holttestét 75 év múlva, 1999. május elsején találták meg 8160 méter magasságban. Csupán személyes tárgyak, feleségéhez írt utolsó levele volt nála. Akik azt állítják, hogy Mallory és Irvine sikerrel járt, azzal érvelnek: Mallory zsebéből hiányzott felesége képe, amelyet a csúcson akart elhelyezni, így a fotó a világ tetején, hó alatt lapul. Hószemüveg sem volt rajta, ami arra utal, hogy az oromról visszafelé tartva, a sötétben érte a végzetes baleset.





Szívszórító, valós emberi sorsokról mesél őszintés Jeffrey Archer. Magával ragadóan érdekes a regény története, szerethető karakterek, lehet izgulni értük. Jól ábrázolja Mallory alakját, adja vissza gondolatait, érzéseit. George Light Mallory végig ment a dicsősé ösvényein, célját elérte.

Ajánlom mindenkinek. Tanulságos, izgalmas és valós kalandról olvashattam. Érzed a hideg és fagyos szelet, a hó vakító fehérségét látod magad előtt olvasás közben. Átérzed a szenvedélyét, kitartását, minden tiszteletet megérdemlő hitét. Lenyűgöző történet!



















Eredeti mű: Jeffrey Archer: Paths of Glory
Eredeti megjelenés éve: 2009





General Press, Budapest, 2009
440 oldal · ISBN: 9789636431778 · Fordította: Szieberth Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése