2016. július 12., kedd

A legsötétebb szoba

Johan Theorin: A legsötétebb szoba  






                                                                             









„Itt a szigeten a holtak mindenhol a szomszédaink. Ehhez kénytelenek vagyunk hozzászokni.”




A skandináv krimirajongóknak már ismert lehet a szerző Johan Theorin neve. Előző regénye 2012-ben jelent meg az Animus Kiadónál. A falon túl című krimi sajátos hangulatával, történetvezetésével az egyik kedvencem lett a skandináv krimik közt. Így bizony bevallom, én évek óta vártam az újabb krimit az írótól, ami végre megérkezett, a könyvheti újdonságok közt A legsötétebb szoba.

Theorin történeteire jellemzően ezúttal is a gondos, aprólékos, mondhatni lassú felépítés a jellemző. Igazi skandináv krimi ez, szépirodalmi értékeivel. A történet szomorú és érdekes. Az
egész történet lassan bontakozik ki. Theorin remek megoldása, hogy a feszültség végig, már az
első oldalaktól ott bizsereg az olvasóban. Érzi, tudja, nem baleset történt a fiatal nővel.

Már maga a helyszín különleges, ami megalapozza a krimi varázsát, misztikus hangulatát. A történet valamikor 1846 telén veszi kezdetét. Nagy út ez a napjainkban történő, magányosan álló, télire elhagyott nyaralókat fosztogatókig és a gyilkosság hátteréig. Ott már valódi akciójelenetekről olvashattam. Eldörren néhány lövés, lecsap a balta...


A balti-tengeri Öland visszatérő, hangulatos helyszíne krimijeinek, ami nem véletlen. Édesanyja felmenői közt halászok, hajósok éltek itt. A sziget mesevilága, folklórja remekül épül be az eseményekbe, teszi eredetivé őket.
Öland télen is varázslatos, kies, hideg és rideg.
Mégis vonzza a stockholmi Westin házaspárt, akik kimenekülnek a város forgatagából. A nyáron megvásárolt, felújított ház története nem mindennapi. A titkok ott lapulnak, sejlenek fel lapról lapra. Különleges hátteret adva az eseményeknek változik az idillien induló vidéki élet, ami hirtelen drámába hajlik. A ház története, addigi lakóinak élete is kibontakozik, az új lakóké mellett. Mind a kettő több sötét titkot rejt. Egy háznak is lehetnek titkai. Hol van és mit rejt a legsötétebb szoba? Kiderül ez is.

A feltűnő Viharkönyvben leírtak adnak magyarázatot a múlt titkaira. A jelen szál története is megdöbbentő lesz, hiszen a látszólag hétköznapi házaspár titka meglepi az olvasót, ettől válik érthetővé, mi húzódik a háttérben. Lassan lehull a lepel a titokról, ami körülveszi őket. Joakim fájdalma érezhetően nagy. Szenved. Nehezen tudja feldolgozni a veszteségét, feleségét elengedni. Ám a két kisgyerek miatt igyekszik erős lenni.

Nem csak a múlt viharainak áldozatainak lelke, de a jelenben eltűntek, megfagyott halászok és gyerekek lelkei adnak okot a rettegésre. A sziget melletti két világítótorony története is izgalmas háttér lesz. Megérint a vad vidék hideg lehelete, a bolyongó, megnyugvást kereső lelkek története.
A múlt sötét titkai, misztikus világa remekül keveredik, teremt hideglelős hangulatot.

A nyomozás már már másodlagos, hiszen egy véletlen balesetről volna szó, amíg... a frissen alakult rendőrség nyomozónője, Tilda nem akad meg néhány apróságon. Az emberi sorsok, életek útját követhetjük a szigeten az 1800-as évektől, napjainkig. Mesteri a hangulata, a történet varázsa. Bekúszik a bőröd alá és várod, mi lesz vajon a megoldás? Megfog, és nem enged.
Mesésen izgalmas, fantasyba hajló, misztikus thriller ez. Spirituális világa, a szellemek megidézése, elképesztően megható és félelmetes tud lenni. Már önmagában a ház története is ijesztő.

Nem a skandináv krimik megszokott izgalmait kínálja ez a történet. Inkább lélektani oldalról mesél, a szereplők gondolatai, érzései alapján közelítve meg a tettek hátterét. Nem fogod lerágni a körmeidet, mégis feszülten várod a megoldást. Nem folyik vér, nincs sorozatgyilkos, nincsenek brutális leírások. Mégis drámai a történet. kriminek kiemelkedően misztikus, fantasyba hajló világ a lélekvándorlásról. Milyen sötét titkokat rejt a múlt, miért bűnhődünk a jelenben. Misztikus és megható, izgalmas krimi, eredeti hangulattal. Igényes szórakoztatást ad, varázsa van. Szerettem olvasni, remélem a következő Theorin-krimire nem kell sokat várni. 


"Hallottam a holtakat suttogni a falakban. Annyi mesélni valójuk van."





Johan Theorin - 1963. Göteborg, Svédország.

Író, újságíró. Eddig 4 regénye jelent meg Svédországban.
Az első a 2007- ben kiadott, nálunk 2012-ben megjelent A falon túl krimije. Ezzel rögtön el is nyerte az az évi „Legjobb első könyves szerző” díjat. Regényét 20 nyelven adták ki, több országban. / USA, Brazília, Spanyolország, Németország, és hazánkban is. Második regénye A legsötétebb szoba a legjobb svéd krimi címmel, a legjobb skandináv kriminek járó Üvegkulcs-díjjal és a Brit krimiírók Szövetsége által odaítélt, a legjobb külföldi szerzőnek járó díjat is megkapta.



Eredeti mű: Johan Theorin: Nattfåk
Eredeti megjelenés éve: 2008















Animus, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244227 · Fordította: Annus Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése