2016. július 23., szombat

Cserháti Zsuzsa

Cserháti Zsuzsa
avagy: Mennyit ér egy nő?




                                                                               












A pályakép röviden:
Cserháti Zsuzsa 1965-ben kezdett énekelni. Vokálozott Szécsi Pál dalaiban, fellépett vele műsoraiban. A nagy hármas mögött (Koncz-Kovács Kati- Zalatnay) a hetvenes évek legígéretesebb tehetsége volt.
Cserhátit mint a második popgeneráció kivételes egyéniségét tartják számon, kritikusok szerint Kovács Kati mellett a hazai poptörténet legjobb „női torka” volt az övé. Kivételes hangja, egyénisége kiemelte a többi közül.
Akkoriban együtt kezdte pályáját Katona Klári-val és Szűcs Judit-tal az 1972-es Táncdalfesztivál tette országosan ismert énekesnővé, ahol a Nem volt ő festő és a Repülj, kismadár című dalokkal indult. A rádióban sorra készültek felvételei, foglalkoztatott és kedvelt énekesnő lett. Sikeres dalai azokból az évekből: Árva fiú, Tölts!, Könnyű, mint az egyszeregy, Megfagyott föld, Nyár, nyár, Álmodban csak engem láss, Jó ez így, Pinokkió.



1978-ban megnyerte a Tessék választani! versenyt az Én leszek című dallal. Ekkor már a hanglemezgyár is felfigyelt rá, és számos kislemez után végre kiadta első önálló lemezét. Még abban az évben önálló zenekart is alapított Európa néven. Úgy tűnt sínen van, időközben férjhez ment, megszületett kisfia is, a férje volt hazánkban az első férfi, aki gyesre mehetett 1976-ban, hogy Zsuzsa koncertezhessen.
Édes kisfiam című dala óriási siker lett, amit Kovács Katinak is köszönhet, hiszen eredetileg neki szánták a dalt. Ám Kati lemondott róla, hiszen akkoriban született meg Zsuzsa kisfia.




Beindult körülötte a siker. 1979-ben a sopoti dalversenyen harmadik helyet nyert a Különös szilveszter dallal. Idehaza érthetetlen módon nem nyert semmi díjat az 1981-es Tánc- és popdalfesztiválon A boldogság és én dalával, az mégis óriási közönségsiker lett. Azóta is az egyik legszebb Cserháti-dal. Akkor jelent meg a sokáig utolsó, második nagylemeze. Címével ellentétben - Többé nincs megállás - minden megállt, megfagyott körülötte. Akkoriban kapta a megalázó felkérést a hanglemezgyár tejhatalmú urától, Erdős Pétertől: legyen vokalista a Neoton Famíliában. Természetesen nemet mondott... nem is kapott több lehetőséget, agyonhallgatták, nem jelent meg több lemeze 1996-ig.



Továbbra is énekelt: külföldön és belföldön egyaránt fellépett, évekig a budapesti Moulin Rouge vezető énekese volt. A ’80-as évek elején még készültek ugyan rádiófelvételei, de a Száguldás, Porsche, szerelem c. kislemezen kívül (1984) nem jelent meg saját lemeze. Ez a dal egy tv-film főcímdala volt, Charlie-val duettezett.

Dolgozott Hofi Gézával a Hegedűs a háztetőn c. albumon, felkérték Gothár Péter 1985-ös, Idő van című filmjében is énekelni. A közönség szerette, kereste, hiányolta. A ’90-es években már csak elvétve szerepelt. Tizennégy éven át énekelt az éjszakában, magánéleti és szakmai válságai következtében jelentős túlsúlyt szedett fel, majd – átmenetileg – teljesen eltűnt a színpadról. Sajnos a szakmai mellőzöttség mellé válása is járult. Nehéz anyagi gondok közt élt évekig fiával, édesanyjával.



A nagy visszatérésre egészen 1996-ig kellett várni: ekkor Hamu és gyémánt című albumával óriási sikert aratott: boldogan vállalt újra fellépéseket, hívták is mindenfelé, egyszerre újra felfedezték. Sikeres nagykoncertek, díjak azonban nem tudták pótolni a sok éves mellőzöttséget. Abban az évben elnyerte az "Év énekesnője" és az EMeRton-díjat. 1998-ban az "Év koncertje" díj is hozzá került.

Az egész országot megrázta a legendás énekesnő váratlanul korai halála. Alig 55 évesen, 2003. július 23-án hunyt el.  Halálát legendák kezdték övezni, de sajnálatosan egy
ér megpattanása, gyomorvérzés végzett vele. A népszerűség ellenére sokszor szenvedett depresszióban, illetve egészségügyi okok miatt meghízott, ami csak súlyosbította lelki gondjait. Sokat küzdött testsúlyával és szorongásaival.
A sikerek ellenére szinte teljesen elzárkózott a világ elől. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint az Édes kisfiam vagy a Kicsi gyere velem rózsát szedni, A boldogság és én című dalok.


           

Kivételes hangja, tehetsége egyedüli a hazai popénekesnők sorában. Mezzoszoprán hangja, jazz-es, popslágerek, blues-dalok, mindent kiválóan elénekelt. Nem vigyáztunk rá. Visszatérése utáni sikerdalai: Akad, amit nem gyógyít meg az idő sem, Baleset, hogy blues, Menj el, csak ne bánts, Adj még a tűzből, Mennyit ér egy nő? Te csak szelíden ringass el, I Love you, baby, Érted mondok imát, Egy elfelejtett dal. Ez utóbbi szólt a temetésén is, ezzel kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben. Sírjánál több ezren rótták le kegyeletüket, a szakmai is fejet hajtott...
1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét. A hanglemezgyártók Arany Zsiráf-díját háromszor érdemelte ki.

Cserháti Zsuzsa diszkográfiája 17 lemezből áll, ebből 9 stúdióalbum került kiadásra. a MAHASZ hivatalos archívuma szerinte ezek közül a Hamu és Gyémánt című nagylemeze arany minősítést szerzett. A halála után kiadott Életem zenéje című dupla válogatáslemeze pedig platina korong lett.




Fontosabb lemezei: Cserháti Zsuzsa - 1978, Többé nincs megállás! - 1981, Hamu és gyémánt - 1996, Adj még a tűzből! - 1999. Utolsó lemeze 2002-ben Add a kezed címmel jelent meg.

Életéről Összetört szárnyak címmel jelent meg életrajzi könyv 2007-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése