2014. augusztus 13., szerda

Folyamisten

Lanczkor Gábor: Folyamisten




 "Négy élet egy új korszak küszöbén"
                                                                                            






A Folyamisten egy nagyon friss és fiatalos, napjainkat bemutató regény. Itt és most ábrázol komoly problémákat, jelenünkről fest képet. Nem csak az elvándorló fiatalok problémáit mutatja meg, hanem az itthon maradókét is. Két fő vonala van: a kinti munkavállalás, londoni magyarok helyzete és élete,
valamint a melegfelvonulás és egyház (minden pap buzi) kérdését járja körbe.

A kötet tartalmát és történéseit jól összefoglalja a fülszöveg.
Az öt fejezetre osztott regény egymástól eltérő idősíkokon és helyszíneken játszódik. Érdeklődéssel olvastam, hogyan fognak a szálak összeérni, hogyan kapcsolódnak, ha kapcsolódnak a történetek.
Misztikus és megfejtésre váró elemekkel átszőtt, érzékenyen megírt történetek ezek. Nekem Esther különös története elvont maradt, nem tudtam mit kezdeni vele, míg Gellei pap és a londoni magyarok életét bemutató, nagy pontossággal és átéléssel megírt események sorozata élethűre sikerült.
Remek karakterábrázolás jellemzi ezeket a figurákat. A leírtak nagyon
érzékletesen adnak képet a kinti életről, lehetőségekről. Lehet, hogy közhelyesek, de valósak.
Meglepően hasonló élményeket mesélnek el nekem a kint dolgozó régi barátaim, ismerőseim is.

Egy névtelen levéllel veszi kezdetét a regény. Gellei János, egy Pest megyei katolikus plébánia papja évek óta küzd a lelke titkaival. A levél bizony felzaklatja, bár próbálja nem tudomásul venni.
Egy Rómába vezető zarándokút kapcsán olyan kérdésekkel kénytelen szembenézni, amik nem csak
a hitét, de elméjének épségét is próbára teszik. Az évtizedek óta elnyomott érzések, vágyak szabad utat kapnak....különös kalandba keveredik, míg saját homoszexualitásával szembesül.  A pap gyerekkora óta harcol Kefőbu Ihatoluval,aki kitalált személy: ő testesíti meg a hét főbűnt. Neve a rövidítésből áll össze. Gellei alulmarad a vágyakkal. Talán önmagában is ez a történet megért volna egy teljes könyvet, alaposabban kibontva.

Idehaza bízva a feloldozásba és a gyónási titokban persze meggyónja bűnét. Egy fogyatékos kisfiú, Péter sorsa is mély érzéseket kelt benne.Nem csoda, ha a végső összeomlás elkerülhetetlenné válik.
A vágyak és érzések elemi erővel, megmagyarázhatatlanul törnek ki belőle. Szomorú és megdöbbentő véget ér ez a történet.Folyamatában olvasmányos és érdekes történet ez.

Napjaink Londonjában keresi a boldogulást és a boldogságot Esther. A grafikusként dolgozó lány brutális nemi erőszak áldozatává válik egy ködös éjszakán. A tettes ismeretlen, a rendőrség tehetetlenül nézi a biztonsági kamerák zavaros felvételeit. A meglepő fordulat itt jön ebben a történetben: Esther terhes marad. A gyerek régi vágya, ám eddig nem úgy alakult az élete, hogy vállalja. Lassan harminchoz közeledve, egy vetélésen is túl úgy érzi, miért is ne tartaná meg a babát....
Esther Indiába utazik, hogy kipihenje magát, ám a remélt boldogság elmarad. Kicsik vagyunk, míg
a sors hatalmas. Játékszerek Isten kezében. Nem kell mondanom, ez a történet is szomorúan zárul.
Érdekesnek tűnő egybeesés, hogy az unokatestvérével, akivel közösen zenélnek az Anarchitecture nevű rockzenekarban, és a szerzőnk is valós zenékkel ízesíti a történetet. A zenék letölthetőek, ezzel is még valósabbá válik a regény.

: http://anarchitecture.bandcamp.com/album/soundtracks-for-a-novel

A zene mellett a film is megjelenik a regényben. Néha én is úgy éreztem magam olvasás közben, mint Alice, csodaországban...

Pasolini élete és máig tisztázatlan halálának körülményei az események részévé válik.
Elég érdekes párhuzamot mutatva ezzel a szereplőnk életére. A Wachowski-testvérek Mátrix-trilógiája is megjelenik. A néha furcsának tűnő finom káoszt egy róka többszöri felbukkanása is színesíti.


Ságvári László egyetemi tanár volt Szegeden. A vajdaságból került a Tisza parti városba, majd onnan  pedig Londonba. Közösen bérel házat több magyarral, néha még feltűnik Szegeden, néha pedig londoni Swans-koncerten látjuk viszont Esther-rel. Az ő történetében is az utóbbi évek kivándorlás-hullámának egy átlagos történetét olvashatjuk. Azonban a szálak kezdenek összeérni, a sors furcsa összjátéka során.  Lanczkor Gábor különös, de érdekes történetszálai összefutnak.
Szemléletesen szomorú a kinti karácsony ünneplése. Együtt és mégis magányosan. Kényszerű helyzetet teremtve a jobb élet ígérete reményében. Ságvári is ezért menekül a saját maga által teremtett misztikus világba.  Sajnos ez a történet is drámai véget ér.

A Folyamisten érdekes és izgalmas olvasmány. Néhol döccen és megfejtésre vár. Ám mindenképpen ígéretes, még ha a fülszöveg ígérte "titokzatos mítoszt" nem is sikerült elkapnom olvasáskor. A borító pedig az egyik legszebb az idei könyvheti újdonságokból.

Ahogy a fülszöveg is ígéri: "Lanczkor Gábor második regénye igazi XXI. századi, regényes ördöglakat"









                                       
Lanczkor Gábor 1981-ben született Székesfehérváron. Eddig négy verseskötete jelent meg és két regénye. A legújabb a 2014-es könyvhétre a Librinél, Folyamisten címmel. 
A Médeia Fiai gitárosa, saját zenei projektje az Anarchitecture. Felesége komolyzenész, van egy kétéves kislányuk Lujzi.  






 Libri, Budapest, 2014
320 oldal · ISBN: 9789633103807

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése