2014. augusztus 7., csütörtök

A tanítvány

Hjorth & Rosenfeldt: A tanítvány
  (Sebastian Bergman 2)








                                                     



Előre elnézést kérek a lelkesedésért: igazán remek krimit olvashattam. A könyvekért mindig is lelkesültem, érdekeltek.
A jó történet pedig különösen kedves a szívemnek. Ez egy ilyen krimi. Izgalmas, vitt a történet. Azt máris elárulom: az idei év friss skandináv krimi kínálatából, toronymagasan a legjobb írás ez a történet szerintem. 



Tagadhatatlan, hogy mindegyik másképp jó, másért volt jó olvasni.
Ohlsson 573-as járata amolyan vér nélküli krimi, mégis a helyzet, amit ábrázol idegborzolóan feszült és elképesztő, jó krimit írt ismét. Indridason hűvös és hideg, elmerengő, mi miért is történt, avagy a "véletlen" hatása életünkre, majd a történtek lélektani hatásait megmutatva írt krimije szintén elgondolkoztató és meglepő volt. Ez pedig: izgalom és borzongás magas fokon.

 Nézzük a két szerzőnket:


 Michael Hjorth 1963-ban született, producer, rendező és forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik például a Henning Mankell regények megfilmesítéseihez írt forgatókönyvek.
Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, szintén forgatókönyvíró, valamint Svédország-szerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. Előző közös munkájuk az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba.

Az Ingoványban megismert nyomozócsapat visszatér: Torkel Höglund és maroknyi csapata profi szinten folytatja a nyomozást. A magánéleti tragédiája miatt összeférhetetlen, ám roppant ügyes
kriminálpszichológus profilozó, Sebastian Bergman is feltűnik újra. Ami nem meglepő, a szerzők éppen Bergman alakja köré építették a sorozatot, így ez a történet is az ő élete körül forog. Eleinte talán érdektelennek tűnik, miért fontos a kiégett és önmagát kereső ember szexuális kalandjairól olvasni, még ha csak érintőlegesen is. Mindennek helye, szerepe van a végére kiderül, miért is hangsúlyos ez a történetben.

Sőt, ahogy haladunk előre és egyre több az áldozat a kép is kirajzolódik: valaki másolja az egykori sorozatgyilkos módszerét. Az elkövetés módja megegyezik a kilencvenes évek hírhedt sorozatgyilkosának, annak az Edward Hindének a módszerével, akit nem más mint  Sebastian Bergman segítségével juttattak rács mögé. A negyedik áldozatnál már azt is tudni lehet, mi is köti a hölgyeket Sebastianhoz...

Komplex és agyafúrt történet egy sorozatgyilkosról, aki börtönben ül, jól megérdemelt büntetését töltve. Igen ám, de akkor ki a hunyó? Ki az, aki végrehajtja az ördögi gyilkosságokat?  Rengeteg sok érdekes kérdést vet fel a történet! Talán a legalapvetőbb: miért is kell hosszú évekre lecsukni és a világtól elzárni valakit, aki már bizonyítottan nem méltó, nem képes az emberi együttélésre? Miért kell ártatlan életekkel játszani? A gyilkosok bűnözők, a gyilkosok rossz emberek. Gonosszá tették őket, mert senki nem születik gyilkosnak. Ebben a történetben is a lélektani háttér az, ami nagyon erős. A válasz a miértre: mi is volt a kiinduló ok? Elképesztő és elgondolkodtató lesz a válasz, amit a szerzők elénk tárnak.
Ahogy halad előre a nyomozás, úgy fokozódik az izgalom, emelkedik az olvasó pulzusa. Az írók stílusa, történetmesélési módja még jobban ráerősít erre. A történet dramaturgiája tökéletes!

A lelki háttér a nyomozók magánéletéről, belső vívódásaikról, boldogságkeresésüktől nem marad el.
Ursula, Billy és Vanja szimpatikus figurák voltak már az Ingoványban is. Most életük további történéseibe pillanthatunk be. Vanja és Sebastian kapcsolatának alakulása is nagy léptékkel halad előre, bár nem zökkenő mentesen. A megkeseredett és mogorva Sebastian kiharcolja hogy részese legyen a nyomozásnak, hiszen így a lány, Vanja mellett lehet, vigyázhat rá. Amit a lány nem túl nagy örömmel fogad, nem tudja mire vélni  Bergman érdeklődő törődését. Kettejük külön kis "macska-egér" játszmája érdekes szín a regényben.
A sorsuk összefonódott, bár erről épp Vanja nem tud semmit. A lány anyja, Anna tehet erről. A család egységét védve hazudott egy életen át. Ez pedig további újabb problémákhoz vezet. Meglepetésben bőven lesz részünk, mint ahogyan a szereplőknek is. Persze az olvasó megsejti, majd megtudja mi is a kitüntető figyelem oka Sebastian részéről.

A történet végére még felcsillan a remény Sebastiannak is, hogy élete újra értelmet nyerjen.
A "baromarcú", újdonsült börtönigazgató pedig egy külön fejezetet érdemelne! Elképesztően naiv, alkalmatlan a feladatára. Aminek súlyos következményei lesznek a fordulatokban gazdag történetben.
A vége pedig igazi "cliffhanger"! Elképesztően ügyesen kivitelezett szökés és menekülés, üldözősdivel a végén. Amikor minden perc fontos, hiszen egy rendőrkolléga élete a tét. 


Minden skandináv krimit szerető olvasónak ajánlom a sorozat újabb részét is. Ha nem olvastad az Ingoványt gyorsan pótold, érdemes!

A kiadó oldaláról -20% kedvezménnyel beszerezhető minden skandináv krimi is!
http://www.animus.hu/
Érdeklődve várom a sorozat újabb történetét, remélem hamarosan azt is olvashatjuk idehaza.
Egy valóban izgalmas, nagyszerű krimit olvashattam az Animus Kiadótól ismét. Köszönet érte!

5/5.

             







Eredeti mű: Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Lärjungen
2011.

 
Animus, Budapest, 2014
512 oldal · ISBN: 9789633242650 · Fordította: Bándi Eszter

1 megjegyzés: