2014. augusztus 26., kedd

A világ legjobb könyve

Peter Stjernström: A világ legjobb könyve
                                                             
                                                                                       

















Titus Jensen alkoholista, nem mellesleg befutott író volt. A sikerei mára megkoptak, de ez őt már nem izgatja, a díjak nem érdeklik, nincs semmi ami motivációt adna neki a jövőre nézve. A múltjából él.
Talán józanul még képes lenne jót írni, de ő,  ritkán józan. Unja az egész felhajtást maga körül.
A múzsa csókja hiányában - élni kell valamiből - felolvasásokat vállal. Olyan típusú felolvasóesteket tart, amivel még mindig sikert tud produkálni. Bármit, amit váratlanul adnak a kezébe olyan átéléssel, humorral olvassa fel, hogy a nézők imádják ezeket a rögtönzésszerű estjeit. Legyen ez akár a 245-ös Volvo-kézikönyv, vagy a Svéd királyok betegségeinek története. Már ezzel a remek nyitással megfogott a könyv története.

Másik főhősünk Eddie, a fiatal és jóképű, irodalmi rocksztár. A nők a lábai előtt hevernek, szerelmes költeményeivel a siker kapuját döngeti. De versekből nem lehet megélni...
Titus és Eddie egy jól sikerült felolvasóest, és néhány sör elfogyasztása után órási ötlettel állnak elő:
olyan bestsellert kellene írni, ami egyszerre több eladási listát is vezethetne! Olyat, amiről évekig beszélnek az emberek, ami évekig a toplisták élén marad. Amit megfilmesítenek. Ami újszerű és stílusteremtő, legyen az thriller, szakácskönyv, népszerű pszichológia, romantikus regény.
A remek ötlet után, már csak a megvalósítás van hátra. Ami igazán nem kis kihívás.
Erre igyunk!


Roppant humoros és szemléletes nyitása ez a történetnek. Bevallom, kissé tartózkodva nyúltam egy ilyen című könyv után, ám már a huszadik oldalnál megfogott. Az ironikus humora és a helyzetkomikuma nagyszerű. Nem is csalódtam, szinte egy délután - este "befaltam" a könyvet.
Titus szerethető, kedves fazon. Írói válsága, majd a hirtelen kilábalása nagyon szemléletes.
Végre újra önmagára talált.  Az ügynöke persze némi fenntartással fogadja ezt a hirtelen jött
alkotói lendületet. Mégis bizalmat kap kiadójától. A feltételek ugyan kemények, de eredményre vezetnek: semmi alkohol, cigaretta, netán drog, pontos napi penzum megírása kötelező. A határidő szoros. Titus felismerése, hogy a cigi és a sör csak pótszer, nélküle is lehet és tud alkotni, igazi újjászületést eredményez. Ahogy előrejutunk a történetben és ahogy a szemünk előtt íródik, alakul a könyv, úgy drukkolunk Titusnak. Elképesztő lendületet kap, valóban újjászületik és más szemmel kezdi nézni a világot.
Vele írjuk ezt a nem mindennapi könyvet, részesei lehetünk az alkotás folyamatának.
Sőt, beleolvashatunk a történetbe: a kövér, elhízott  fogyókúrázó nyomozó alakja adja a krimi alapot egy diétás könyvhöz, míg Ralf Rolf alakja igazi agyament figura. Az ő orvosi történetein is remekül szórakoztam. Titus fogyókúrája pedig egyszerűen követhető és betartható a humort sem nélkülözi.
Érdekes helyzetet teremt az író a "könyv a könyvben" móddal.

A sok fordulatban és  humorban bővelkedő történet mellett képet kapunk, bepillanthatunk a kiadók, írók világába. Írókról, kiadókról, stílusokról mondja el véleményét  a szerző. Nem is annyira titkolt módon, ám cseppet sem bántóan. Alig szemtelenül viccesen mesél emberi gyarlóságainkról, a múzsa csókjáról, vagy éppen annak hiányáról. Bár konkrétan nincs nevesítve, de mégis egyértelmű, hogy ki lehet mondjuk az őszülő Pablo Blando, aki Az Aranycsináló című könyvével lett hírneves…
Ez inkább vicces kikacsintás az olvasó felé, és vélemény az "önsegítő" könyvekről.

 Peter Stjernström remekül ír – igazi, fogyasztható abszurd humorral mutatja meg ezt a színes világot. Mi történik még Eddie és Titus között? Barátságuk kiállja-e ezt a próbát, sikerül-e megírni a világ legjobb könyvét? Ha igen azt feltétlen el kell olvasnunk. Ez a könyv egyértelműen nem az, de nagyszerűen szórakoztat és kikapcsol. A benne ábrázolt művészvilág sok meglepetéssel szolgál az olvasónak a végkifejletig. Egy könyv a sikerkönyvek világáról, annak szereplőiről.

                                                               


Ajánlom olvasásra, abszurd és finoman ironikus humorával remek kikapcsolódást nyújtó olvasmány ez a könyv. Peter Stjernström 2003 óta főfoglalkozású író. A pénzvilágot cserélte fel a klaviatúrára. Kötete eddig már nyolc országban bizonyított. A magyar olvasóknak is élmény lesz.

Köszönet a kiadónak!


















 Athenaeum, Budapest, 2014
336 oldal · ISBN: 9789632933139 · Fordította: Markwarth Zsófia







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése