2014. július 23., szerda

A templomos lovag

Trux Béla: A templomos lovag
 (Akkon 1).

                             






Részlet a könyv fülszövegéből:
Szerelem, kaland, romantika, boszorkányság, alkímia… Ezernyi érzelem, szín és illat elegyedik ebben a monumentális ívű történelmi regényben, mely egy szerelmi gyilkosság árnyékában kezdődik. A romantikus dráma és a lovagi élet hiteles részletei mintha filmvásznon bontakoznának ki korhű részletességgel a különlegesen gazdag történetben. A regény a német kisnemesi származású Tristan von Zorn lovag viszonytagságos életét, egyszersmind a kereszteshadjáratok korának alkonyát varázsolja elénk meghökkentő elevenséggel.



Tristan von Zorn lovagot bizony csapdába ejtették! Ok pedig a szerelem. Ezzel indulnak el az események, rögtön bele a sűrűjébe egy gyilkossággal.
A lovag részéről mély és őszinte szerelem csupán látszólag talált viszonzásra. Csúnyán becsapja
és kihasználja érzéseit Susanne. Ő igazi számító nőszemély, már a megjelenésekor éreztem, ez
a nő talán nem is igazán szerelmes, érzéseit más valami irányítja. Tristan persze nem lát, nem hall
a szerelemtől. Ami nem is csoda, hiszen alig huszonegy éves. A férfiúi büszkeségén és a lovagi becsületén esett csorbát kiköszörülendően egy út marad Tristan számára: beáll templomos lovagnak.

A könyv minden során érződik az alaposság. Kidolgozott és minden mondata a helyén van.
Nem egyszerű nyári olvasmány, és talán nem is egy romantikus regény, ahogy a borítóján lévő szöveg sejteti. Ez egy komoly történelmi regény, ahol a romantika és a szerelem fontos része a történéseknek. Ugyanakkor magában hordoz sok történelmi tényt, információt, érdekességet.
Valóban lenyűgöző és monumentális regényt kapunk kalandok egész sorával. Végig izgalmas és fordulatos a történet, ami remek szórakozást is nyújt.

Bevallom a szerelmi szál is igazán megkapóra sikerült. A férfi lelki vívódási, érzései és vágyai jól átérezhetőek. Ugyanakkor a csábító és gyógyító szerepében  Adlin is nagyon szerethető és kedves figura volt nekem. Igazi hús-vér nő, aki meri az érzéseit, vágyait vállalni. Önálló, erős, határozott jelleme egészen erős karakterré teszi. Érezhetően igazi nő, aki a gyógyítás tudományát is ismeri.
És nem csak a sebek, hanem a lélek dolgait is jól tudja kezelni.

Az egyik legjobb jelenet számomra mégis a  tripoliszi csata ábrázolása volt. Magam is kardot, szablyát ragadtam volna és harcoltam volna a szaracénok ellen. Nagyon látványos és átélhető volt olvasni ezt a részt is. Szemléletesek a leírtak, filmszerűen jelennek meg a történések. 
Ezért is írtam: érezhető az alapos kutatómunka az egész könyvön. (közel öt év kutatómunka előzte meg a könyv megírását, ami újabb két év volt).

Megkapóak a hasonlatok, az átvitt értelmű kifejezések. Nagyon sok információt is hordoz a könyv: pl: a templomosok regulája, szokásaik,  a templomhajó Noé bárkáját szimbolizáló értelmezése,
vagy egyszerűen a lovához való kötődés is megragadta a figyelmem. Ott van még az alkímia is,
ami nagyon érdekes és tanulságos vonal a regényben. Pörgős, eseményekben gazdag, jól felépített történet. A nagy világvallások kérdése ma is aktuális.

Mindezek egy remek előkészítés a nagy összecsapásra a végső harcra, Akkon ostromára, ami a történet folytatásra. Talán nem is maga  Tristan Von Zorn a főszereplő, hanem a város. Nagyon nagyon tetszettek a várost, az ott élőket, életmódjukat bemutató leírások, hangulatkeltő részei a kötetnek. Fontos és érdekes mellékalak Enzo figurája is. Hitelesen emberi, minden durvasága és az ábrázolt mocsok ellenére is. Vagy éppen ezért az.  Az ő mohó kapzsisága, durva ás aljas viselkedése "nagyon emberire" sikerült. Ott és akkor a kor embere volt, de ma is helyén volna...
A regény végén elgondolkodtatóak Kaláum szultán gondolatai. Az életről és a hatalomról, majd a várható harcról.

Teljesen elvarázsolt, magával ragadott a templomosok világa. A  történet viszi az olvasót.
Engem főleg a történelmi vonala fogott meg, de a szerelmi szál jó szín, kellett bele. Ez a cseppnyi
kis romantika még színesebbé teszi a történetet. Egy igazán jó, monumentális történelmi regény, ahol megelevenedik előttünk a Mennyei Királyság. Hamarosan jön a folytatás Akkon ostroma!


5/5.

Igen EZ ITT a reklám helye! A könyv a szerzőtől még beszerezhető, bolti forgalomban már sajnos nincs. Facebook üzenetben rendelhető a folytatással együtt A templomos lovag és Akkon ostroma!
Akár dedikálva is! Keressétek Trux Béla hivatalos írói oldalát a facebook-on!! 





                      
                                            A mai Akkon.



Aba, Budapest, 2012
652. oldal · ISBN: 9786155033643

1 megjegyzés:

  1. Egyetértek minden szavával! Szerelmes- romantikus, ugyanakkor korhű és érdekes! Imádtam olvasni a regényt és az értékelést is!

    VálaszTörlés