2014. július 3., csütörtök

Charlotte Isabel Hansen

Tore Renberg: Charlotte Isabel Hansen
                       

                               

Jarle Klepp visszatért!
A Szerettem másképp is (2010) és a Mégis van apám (2012) kötetekben megismert és megszeretett kamasz immár 25 éves, egyetemista Bergenben. Éli a fiatal felnőttek életét, órákra jár és próbálja önmagát és az életét is komolyan venni. Gondtalanul és szabadon. Csinos barátnője van, tehetséges, reményekkel teli fiatal.
Ebbe a már már idillikus helyzetbe egy levél hoz komoly változást. A feladó a rendőrség, akik felkérik Jarlét, ugyan fáradjon már be egy vérvételre. A DNS vizsgálat eredménye meglepetés: kiderül, Jarle apa lett. Egészen pontosan már hét éve az, ám erről eddig mit sem tudott...

Renberg ebben a könyvben már a fiatalok szülővé válását feszegeti. A kamaszkori gondok után a nagybetűs életbe való beilleszkedés újabb nehézsége ez. Jarle végre rendben van önmagával, elszámolt a múltjával megbékélt. Úgy érzi most éppen minden jó körülötte: van egy szexi szerelme és egyetemi előmenetele, tanulmányaival is jól halad. Ebbe a már már idilli nyugalomba érkezik meg az a bizonyos levél, és forgatja fel Jarle életét fenekestül.
Felelős lesz egy gyermekért, aki az övé!

Mitől leszünk jó szülők? Ez az élethelyzet az, amit elénk tár a történet. A kamaszkori, hogyan veszítsük végre el a szüzességünket után itt a felelősségvállalás ideje. A kellemesen eltöltött buli után Jarle apává lett. Igaz, erről csak hét év múltán értesül. Anettre szinte nem is emlékszik, ahogyan az sem túlságosan Jarléra. A lány szüleinek döntésével most szembesülő Jarle nem akar apa lenni, még nincs felkészülve, jól kialakított életébe nem hiányzik a gyerek. Mit is kezdjen vele?  Nem ismeri, nem tudja "kezelni" sem a kislányt, sem ezt a váratlan helyzetet. Ugyanakkor, emlékezünk neki sem volt egészen jó a viszonya a saját apjával. Mire tisztázták érzéseiket, már késő lett...

És Anett most felszólítja: ideje megismerkedjen a lányával, legyen már férfi és vigyázzon egy hétig a kislányára. Nagyon kedves jelenség a könyvben Sarah. Az ő megjelenése, megismerkedése az unokájával.  Ahogyan szeretettel figyeli Jarlét és Anettet, amint kezdenek család lenni. Semmi szemrehányás, vagy számonkérés nincs benne. Váratlan ajándéknak érzi a kislányt, őszintén örül a fia gyermekének.


Jarlénak nincs választása, a felelősséget vállalva várja Charlotte érkezését. Nem igazán tud mit kezdeni vele, hiszen nem ismeri. Rádöbben a "csajozós-bulizós" idő véget ért. Felnőtt lett, apa ő is.
Az egyetemi parttalan elméleti viták is háttérbe kerülnek. Ő most felelős lett egy aprócska kislányért. Aki az övé. Új szín kerül Jarle életébe, az élet már nem csak önmagáról szól!
Ennek a folyamatnak lehetünk tanúi olvasáskor.  A történet szereplőinek váratlan és számukra újabbnál újabb szituációkban kell helytállniuk: Jarle apasága, Charlotte új apukája és új nagyija, mellett a régi eddig megszokott család távolléte ad feladatot, hol örömökre, hol pedig sírásra és szomorkodásra. Kiderül, eddig igaznak hitt apja és szülőanyja közt bajok vannak. Charlotte kis életét fenekestül forgatja fel ez az utazás.


A gyönyörű és okos nő alakja Herdis, érdekes szín a szereplők között.
Jarle gondolatai folyamatosan a lány idomai körül járnak. A feminista gondolkodású nő és a kirándulásuk különösen kedves epizódja a történetnek. Charlotte önfeledten élvezi a közös állatkerti sétát, nyitott és érdeklődő ahogyan egy hét éveshez illik. ( Papa, mit jelent az, hogy feminista kurva?).
A pingvinek élete, vagy a Spice Girls ugyan úgy érdekli, mint Diana hercegnő, vagy az új játék a tamagocsi. Nagyon szép, ahogy Jarle kitalál egy új mesét, foglalkozik, ismerkedik kislányával.
Jarle sem olyan régen volt kamasz, most érzi, mennyire fontos és meghatározóak a gyerekkori élmények, emlékek. Mennyire sokat tud jelenteni mondjuk egy Spice Girls plakát.

Gyereknek gyereke, ahogyan a kamaszkorból alig kinőtt Jarle érzései változnak: rádöbben neki kell biztosítsa a kislány meglepetését a születésnapján. Nagyon nem akar csalódást okozni,
a parti jól sikerül. Mindenki igyekszik úgy örömet adni, hogy tudja ez meghatározó lesz Charlotte életében. A sok új ismerős valóban kedves és emlékezetes hangulatot teremt.
Az egy hét gyorsabban elrepül, mint Jarle hitte. Az elválás már ott sejteti a boldog közös élet lehetőségét: együtt talán jobb lesz mindenkinek. Lassan megértek a szülői szerepre, tudnak felelős felnőttként élni. Ehhez anyja, Sara is segítségükre lesz. Az egész történet nagyon mai, a figurák emberiek és szerethetően őszinték. Humorral és némi iróniával megírt regény jól illeszkedik a sorozatba. Friss és fiatalos írás tele mély érzelmekkel.


A norvég születésű Tore Renberg (1972),  író és zenész is. Könyvei 1995 óta jelennek meg. Már 14 évesen eldöntötte:író lesz. Olvasta Dosztojevszkijt, és ha neki sikerült, akkor ez ő neki is menni fog! Igaza lett.
Idehaza a harmadik a sorban a Charlotte Isabel Hansen, ami eredetileg 2008-ban látott napvilágot Norvégiában. A sikerre jellemző, hogy a norvég könyvkereskedők díját is elnyerte vele, majd film is készült a kötetből 2011-ben.
Tore Renberg könyvei a L'Harmattan Kiadónál jelennek meg idehaza. A júniusi könyvhét vendégeként egyedüli külföldi íróként dedikált a kiadó standján.

 

Olvasás közben végig ott motoszkált bennem Antoine de Saint-Exupéry
klasszikus történetének A kis herceg-nek két idézete:
" Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél." míg a másik:

"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

 Fiatalon lettem apa én is, mint Jarle, bár én ott voltam, amikor kicsi volt is a lányom. Jarle "eszmélése", apává válása vagy felelősségre való ébredése hatással volt még most is rám, át tudtam élni az ő élményeit. Számomra is kedves pillanatokat idézett fel a regény ezen része. Szinte pontosan így és ezzel a dallal történt nálunk is.
Tore remek karakterei és valós élethelyzetei nagyon szerethetővé teszik ezt a regényét is:

„A kislány le-fel ugrált a kanapén. Okoskásan mosolygott, és felvillant a foghíja, a flitterek csillogtak a pólóján, szőke haja össze-vissza borzolódott, és aztán hirtelen elkezdett táncolni kicsiny testével, kis csípői örömtelien mozogtak, és énekelni kezdett:
 "I'am a Barbie Girl, in a Barbie World, come on, Barbie, let's go party!” majd mosolygott és még magasabbra és gyorsabban ugrott,

– Ó, gyere te is ugrálni, papa!
Jarlénak tátva maradt a szája.
58.o.
http://youtu.be/ZyhrYis509A


Köszönöm Tore Renberg-nek a beszélgetést, és a szép emlékeket, amit az olvasással megidézett bennem.
A könyvért köszönet a kiadónak!

5/5


L'Harmattan, Budapest, 2014
276 oldal · ISBN: 9789632368160 · Fordította: Szilágyi Orsolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése