2014. július 14., hétfő

100 magyar baka

Bíró Szabolcs (szerk): 100 magyar baka
 Történetek az első világháborúból

















A „Fiatal magyar prózaírók” sorozat harmadik kötete az első világháború kitörésének 100. évfordulójának állít emléket. Az előző két kötet: Sár, vér, levendula, A holló évszázada mellé
mind tartalmában, mind formájában jól illeszkedik ez a válogatás is.

Egy színes és változatos kötet született meg, amely méltó módon állít emléket a hős bakáknak. Minden különösebb pátosz nélküli emlékezés ez a fronton zajló állapotokról, a bakák élményeiről és érzéseiről. Gondolataikról, az otthon melegéről, ölelő karokról, amik vágyaikban élnek. Szenvedéseikről a hidegről, éhezésről. A borzalomról és a reményről, hogy túl élik.
Ugyanakkor a hátországról az otthon maradottakról is szól. Anyákról, feleségekről gyermekekről. Az ártatlan áldozatokról. A reményről, hogy "Hamarosan hazajönnek". Ez a címe Sárgai-Szabó Anna novellájának, ami két társadalmilag ugyan különböző, ám gondjaikban azonos két nő érzésein át ad képet a reményről. Amíg meg nem érkezik a postás...

 A tizenkét szerző képet ad a borzalomról. Meghatóak és megrázóak ezek az érzések. Egyszerű emberek gondolatai és történetei a háborúból. Nincs benne magyarkodás, vagy hősi virtus.
A tények és emlékek önmagukért beszélnek. Háromszéki Nándor írása a krimi elemeit felhasználva, egy valóban megtörtént bűnügyet állít a középpontba. A háború ott csak háttér. Nagyon nagyon kerek és alapos ez az írás, hátborzongatóan jó.

Csicsmann Blanka  története nagyon kifejező és drámai. Szívszorítóan megható. Haza jutni, látni az otthoniakat, minden áron, akár egy "sebesülés" árán is. Ki tudja, talán épp utoljára...
Míg a záró két novella duplán öt csillagos nekem. Varga Csaba írása Galícia árnyai az embert próbáló harcokról mesél, ami önmagából kifordítja az ember. Itt a dráma ugyan némi solohovi fordulatot is tartalmaz, ám épp ezért is megrázó.

A legeredetibb, és valós néphit felhasználásával íródott Kiss Balázs záró novellája Az utolsó őrség.
Ez nagyon érdekesen és hitelesen ábrázolt, talán a legeredetibb a kötetből. A történet egy katonatemetőben játszódik. A somogyi és Magyarország más részein is elterjedt néphit szerint, az utolsó eltemetett katona szelleme addig nem távozhat a túlvilágra, amíg nincs újabb temetés. Addig az ő feladata őrizni a társai nyugalmát.

Olvassátok és emlékezzetek a háborúra és az áldozatokra akiket nem szabad elfelejteni!

Egy háború, mely egy egész évszázadot határozott meg.
Egy háború, mely birodalmakat döntött romba.
Egy háború, amely megváltoztatta a világot.
Az első világháború több mint tizenötmillió ember halálát követelte.

A kötetben szereplő novellák:
Szőllősi-Kovács Péter: A mesterlövész
Zdenyák József: Vakondisten
Csicsmann Blanka: Két hét az élet
Ódor Richárd: Vörös reggel
Sárgai-Szabó Anna: Hamarosan hazajönnek
Fibi György: A keleti front kopói
Losonczy Attila: Az utolsó huszárvágás
Fölkerné Kosztyu Viola: Pipafüst száll
Háromszéki Nándor: Konzervált viszonyok
Foglár Gábor: És mégis fordul a világ
Varga Csaba: Galícia árnyai
Kiss Balázs: Az utolsó őrség








Historium, Dunaszerdahely, 2014
172 oldal · ISBN: 9788089649082

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése