2014. július 29., kedd

Nincs idő meghalni

Nemere István: Nincs idő meghalni

















Az Athenaeum Kiadó krimisorozatának újabb, második magyar darabja A nincs idő meghalni című Nemere István kötet. Egy filmes hasonlattal élve: ez egy igazán pörgős, akciódús történet.
Nem mellékesen az író majd hatszáz könyvet jegyez! Ez önmagában rekord, az eladási példányszámok pedig a tizenegymilliót közelítik.
Nemere István termékeny szerző, akitől ráadásul több műfajban is olvashattunk már. Írt már jó néhány ifjúsági, sci-fi, kaland-, szépirodalmi és szerelmes regényt, illetve történelmi regényei is megjelentek. Amiről azonban talán leginkább ismert, tudományos témájú kötetei.

Nézzük az új krimi fülszövegét:
Budapest kellős közepén, a Nemzeti Bank előtt, különös módon gyilkolnak meg egy belga bankárt: fúvócsőből mérgezett tűt lőnek a nyakába. Lakos Donát az EURPOL-lal együttműködő budapesti iroda nyomozója, a szigorúan bizalmas nemzetközi ügyek specialistája alighogy belefog a nyomozásba, máris újabb áldozatról érkezik hír. Ljubljanában, hasonló körülmények között ölnek meg egy másik bankárt, nem sokkal ezután pedig Brüsszel legforgalmasabb pontján megtörténik a harmadik kivégzés.

A történet valóban pörgős, "nincs idő" felesleges körökre. A 40.oldalon már a harmadik áldozatról olvashatunk. Az elkövetés módja pedig valóban érdekes és szokatlan.Megindul a nyomozás, akcióba lép Lakatos Donát nyomozó és az EURPOL.
Ám a rossz fiúk, valahogy egy lépéssel mindig előbb járnak, valaki súg nekik...

Donát nyomozó szimpatikus és tettre kész, jó fej nyomozó. A tettes nyomait követve, aki minden helyszínen otthagyta sajátos „kézjegyet": egy hárombetűs feliratot: ZvB. Ennek furcsa jelentősége lesz a nyomozás során.
A nyomok végül Breznába vezetnek, ahol Donát mellé szegődik nem csak a szerencse, de egy csinos helyi rendőrnő, Norina is. A szerelem szinte elkerülhetetlen.A fellángoló románc leírása jól illik az események sorába. Itt kissé "direktnek" éreztem a férfi-nő kapcsolatot. Mintha ez kihagyhatatlan lett volna, már már "kötelezően" egymás karjaiban kötöttek ki a szereplők. A nő anyját belekeverni, pedig talán már sok is volt. Az ő halála teljességgel értelmetlen volt a végén.
Mint egy jól felépített és mesterien kivitelezett akciófilmnél. Látványos és valóban sodró. Lőttek, nem is töltöttek, a rossz fiúk pedig a végén jól megbűnhődtek. Filmszerűen pörgő akciók, látványos pisztolycsaták és autós üldözések színezik a történetet. A végső megoldás is tartogat meglepetéseket.
Ki és miért gyilkolja a bankárokat, milyen hátsó gondolat vezeti a gyilkosokat? Mi áll az események hátterében? Minden kiderül a végére, a meglepetést nem marad el.

Igazi kikapcsolódást nyújtó krimit olvashattam. Nem kell mögé mély és magvas gondolatokat keresni, ez nem feladata. Remek és szórakoztat, igazi strandolvasmány lehet, de árnyékban, mert nem fogod tudni letenni. Esős délutánra is megfelel és a szórakoztatás garantált.
Kellemes nyomozást az olvasóknak!
     
                       





  Athenaeum, Budapest, 2014

ISBN: 9789632933429


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése