2013. december 12., csütörtök

Tolkien meséi

J.R.R. Tolkien meséi
 Alan Lee illusztrációival



                                        













A kötet fülszövegéből:
 "Tolkien meséi igazi bemelegítésnek számítanak, mielőtt elmerülnénk A Hobbit és A Gyűrűk Ura csodás-félelmetes világában, vagy éppenséggel kellemes levezetésül szolgálnak a nagyregények után, ha még nem tudunk és nem is szeretnénk elszakadni a tündék, sárkányok és varázslók birodalmától."


A pazar kivitelű, szemet gyönyörködtető kötet négy mesét tartalmaz. A Kóborló és a varázsló, A sonkádi Egyed gazda, A woottoni kovácsmester, és A levél címűeket.

Az első mese egy kiskutya kalandjairól szól a Holdon és a sellők lakta tengerben. Kóbor, a kiskutya egy idegen nadrágszárát ráncigálja, tépdesi, aki történetesen egy varázsló. Ezzel kezdődnek az érdekes kalandok.

A  sonkádi Egyed gazda története Göncz Árpád fordításában került a könyvbe. A Babóhoz ugyan nem mérhető, de határozottan tetszett a történet. Egyed gazda, amolyan egyszerű emberke,
Pató Pálhoz hasonlatos nekem. Mégis a maga bájával lenyűgöző, akciódús a történet. Túl jár a sárkány, de még a király eszén is. Humoros, kedves történet szerintem a kötet legjobb meséje, már csak a történetvezetése miatt is. Mindezek mellett mint a mesék általában, tanulságos is.



A woottoni kovácsmester története az, amelyik egészen más, kevésbé humoros a hangulata mégis megfogott. 24 évente a városka mesterszakácsa 24 gyerkőcnek készít tortát. Különleges torta ez, apró meglepetésekkel. A kisfiú, aki a tortába rejtett csillagot kapja Tündérországba tud ellátogatni. Szól még az öregedés, az elmúlásról, továbblépésről is. Elgondolkodtató, szép történetet olvashattam.


A levél egy igazán szép tündérmese. Főhőse egy festő, aki "jobban tudja a falevelet lefesteni, mint fát". Aprólékosan pepecsel a részleteken, míg azon aggódik, kifut az idejéből és nem lesz ideje befejezni élete alkotását. Ez életrajzi ihletésű is ez esetben, hiszen Tolkien is aprólékosan dolgozott munkáin. Talán ez fogott meg legjobban.



Varázslatos olvasmány volt ez a négy mese, bár leginkább Tolkien-rajongóknak lesz kedvence. Akiket elvarázsolt és szerették a Gyűrűk ura trilógiát, a Hobbitot ebben sem csalódnak. Ezekhez a mesékhez fel kell nőni. Kellemes kalandozás tündérek, sárkányok, varázslók földjén. Gyermeklelkű felnőtteknek, felnőtt gyerekeknek mindenképpen jó szórakozás lesz olvasni! Tolkien világa üde színt hoz a szürke hétköznapokba, elvarázsol és magával ragad.
Gyönyörűséges szép illusztrációival szép ajándék is lehet az ünnepre.

A kötet a Partvonal Kiadó igényes kiadványa.
                               


Partvonal, 2012
240 oldal · ISBN: 9789639910966 · Fordította: Békési József, Göncz Árpád, Szántai Zsolt, Vándor Judit · Illusztrálta: Alan Lee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése