2013. december 2., hétfő

A lány, aki megérintette az eget

Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget


                                         







  "Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa"





Luca Di Fulvio 1957-ben született Rómában, ahol jelenleg is él és dolgozik. Elvégezte a Színművészeti Főiskolát is. Könyveit eddig 16 országban adták ki nagy sikerrel, többek közt Franciaországban Angliában és Németországban is. Nálunk az Álmok bandája kötete jelent meg először.


Az új könyvének története az 1500-as évek Rómájában kezdődik. Mocskos sikátorokban, bűzlő csatornák közt ismerjük meg az ifjú szereplőket. Az árva tolvaj, Mercurio és a kis Zolfo, társaikkal kifosztanak egy zsidó kereskedőt. Még ők sem tudják, de ez a rablás lesz életük fordulópontja. A kereskedő, Shimon Baruch ugyanis nyomukra bukkan és egy kisebb közelharc árán próbálja vagyonát visszaszerezni. Shimon torkát megsebzi Mercurio tőre és ez menekülésre kényszeríti a tolvaj társaságot. Velencébe próbálnak új életet kezdeni, ahol összetalálkoznak a zsidó Isaccoval és lányával, Giudittával. Ők a jobb élet reményében érkeznek Velencébe. A két fiatal egymásba szeret.

Nagyon szép történetet olvashatunk ezúttal is Luca Di Fulvio tollából. Velence a kalmárok, kereskedők városa. Shakespeare Velencei kalmárja több résznél eszembe is jutott. A képzeletbeli szereplők remekül illenek a 16. századi Velence forgatagába. Igazi történelmi regényt olvashattam, szerelemmel és ezernyi kalanddal fűszerezve. A kötet nagy terjedelme ellenére is olvastatja magát. Gördülékeny stílusa elrepíti az olvasót egy más korba. Remek hangulata és a sok érdekes kaland folyamatosan figyelmet kér, hiszen a regény több fiatal sorsát fűzi egybe. Jó volt olvasni ezt a színes, kalandos forgatagot.

A hús-vér szereplők érzései, tetteik szerethetővé teszik a figurákat. Talán még akkor is, ha rosszat cselekednek. Tetteik értelmet nyernek, az olvasó elmerülhet a régmúlt kor hangulatában: rablók és szélhámosok, kurvák a főszereplők. A paloták világa árnyaltan jelenik meg A büdös utcák, a nyomor és kiszolgáltatottság ott van a lapokon. A sok szál ellenére is olvasmányos a regény. A szereplők sorsa olykor össze is ér, keresztezik egymás életét. Megjelenik a könyvben a zsidók üldözése, gettóba zárása is. Szomorúak és elgondolkodtatóak a történelem ezen eseményei.

A nyomorból és szegénységből kiemelkedett Anna alakja. Az ő háza és segítő jó szándéka Mercurio védőbástyája. Kölcsönösen segítik egymás életét. Megkapóan érdekesek és színesek a hajóépítő mesterről, a melegszívű, egymást is támogató utcalányokról írt részek is. Giuditta és Mercurio szerelmének sok sok akadályt kell legyőznie. Kitartásuk meghozza gyümölcsét. A kilátástalanság, a bosszúvágy a nyomor és fényűzés ábrázolása elgondolkodtató és megható. Az emberi vágyakról, a kitartásról és túlélésről szólnak a sorok. A szerelem érzése az, ami mindenen átsegíti szereplőinket. Fiatal utcagyerekekből lesznek a szemünk előtt fiatal felnőttek. Fejlődésük jól nyomon követhető, még ha rázós is ez a folyamat.
 Regény a szerelemről. A megbocsájtásról és a gyűlöletről. A jobb élet reményéről, színes kalandokkal. A hitről, hogy érdemes kitartani és őszintének lenni, érzéseink mellett. A történet szinte filmre kívánkozik, remek kosztümös filmet forgathatnának a regényből. A borító színei, grafikája kiemelkedően szép. Jól illik a történethez, hozza a regény hangulatát.


A könyvet köszönöm a Maxim Kiadónak!

5/5

Maxim, Szeged, 2013
720 oldal · ISBN: 9789632613673 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése