2013. október 31., csütörtök

Kilenc sárkány

Michael Connelly: Kilenc sárkány
  Harry Bosch 15.

                           

                       






"– Kowloon – gondolkodott el Starkey. – Vészjóslóan cseng.
– A lányom szerint azt jelenti, „kilenc sárkány”."





A jól ismert amerikai zsaru, Harry Bosch visszatért! Az új történet egy egyszerűnek tűnő bolti rablással indul, ahol azért egy pisztoly is eldörrent. Harry és kollégája szokásos rutinnyomozásnak kezelik az ügyet, egészen a terepszemléig. Harrynk gyanút fog, túlságosan is "egyszerűnek"  látszik az ügy. Az ördög, ez esetben a triádok a részletekben lakozik.
A megölt kínai boltos védelmi pénzt fizetett. Nem csak a saját, de a fia boltja után is. A családi szálak bogozgatása közben, már gyanúsított is akad.

Majd Harry kap egy videóüzenetet a telefonjára... Hongkongban élő tizenhárom éves lányáról.
Izgalom a tetőfokon, a lányt elrabolták! Az események filmszerűen pörögnek. Ugyanis, még a lány anyja sem tudja, hogy a gyerek eltűnt. Harry Bosch, a Los Angeles-i nyomozó életének legnehezebb és legkockázatosabb ügyébe keveredik. A tét minden eddiginél nagyobb! Azonnal odautazik, hiszen
a lánya a legfontosabb a számára.

A kínai bevándorlók világa azonban ismeretlen számára, sem a nyelvet, sem a kultúrát nem ismeri. Idegen országban kell egy aprócska videofelvétel alapján megtalálni a tetteseket.
Segítségére lesz a volt felesége is, akit elég hamar kiiktatnak a történetből. Ez az egy dolog volt,
ami nekem eléggé fura volt. Persze ez is egyféle megoldása a problémának, hiszen a volt nej csak problémát jelentett a kapcsolattartásban állandó akadékoskodásával. A különleges helyszín, szereplők, családi szokások teszik kellően színessé a történetet. Connelly rutinosan építi fel a történetét, teszi érdekessé a bevándorlók életének, szokásainak ismertetésével. Mindemellett az amerikai rendőrség osztályainak felépítéséről, működéséről is képet kapunk. A krimi valóban filmszerűen pörög, Harry, mint egy egyszemélyes ítélet végrehajtó megy, nyomul megállíthatatlanul. Közben beleláthatunk egy elvált apa lelkébe, gondolataiba is. Felidézi a lányával töltött nyaralást, emlékezik a rajongva szeretett gyermekre. Hiánya fáj neki.
.
"A rettegés a hatalmába kerítette. Hosszú órákon át ült a sötétben, maga elé meredve, ökölbe szorított kézzel és üres tekintettel, ahogy a fekete égbolton át egyre közelebb került ahhoz a helyhez, ahol Madeline-t fogva tartják. Már maga a tudat is lehetetlenné tette, hogy elaludjon."

 Semmi nem számít, csak a lányát visszakapja! Érte törvényt szeg, tilosban is jár, de a szülői szeretet határtalan, felmentést ad. Igaz, nyomában hullák, fáradt kollégák, gengszterek és piti bűnözők közt vezet az útja.

 Spoiler nélkül: természetesen az eredmény nem marad el. A kislányt kimenti, még az országból is.
 Ekkor még mindig nem fáradt ki Connelly, újabb csavar áll be a történetbe, jön a megoldás.
 Nem lennék poéngyilkos, tessék elolvasni! Izgalmakban, fordulatokban nem lesz hiány.



A Kilenc sárkány Michael Connelly minden eddigi regényén túltesz, és igazolja, hogy a kritikusok és az olvasók nem érdemtelenül tartják őt a világ egyik legjobb krimiírójának. A kötet 39 nyelven jelent meg, és több mint 42 millió példányt adtak el belőle.
Kellemes borzongást, jó nyomozást!
     





Alexandra, Pécs, 2013
336 oldal · ISBN: 9789632979984


  Köszönet a kiadónak az izgalmakért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése