2013. október 10., csütörtök

Jadviga párnája

Závada Pál: Jadviga párnája



                                                       



"Különben az ember a legtöbbet a világon a párnáját öleli."









Néhány dolog, amit kell tudni a könyvről és szerzőjéről:
A Jadviga párnája Závada Pál 1997-ben kiadott regénye. A mű a kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása. A könyv cselekménye egy magyarországi szlovák közösség ( Tótkomlós) mindennapjait mutatja be a századelőn. A könyvet a Magvető Kiadó adta ki.
A könyvet 1999-ben szlovák nyelvre is lefordították, Jadvigin vankúšik címmel. A regényből 2000-ben film készült Tóth Ildikó főszereplésével, Deák Krisztina rendezésében.  A könyv több kiadást is megért A könyvért Závada Pál megkapta a Szinnyei Júlia-emlékdíjat.2007-ben hangoskönyvként is kiadták.

A kötet rövid története:
 Az író Jadviga és Osztatni András szerelmi történetét több oldalról ismerteti meg velünk.
A naplóformában írt regény „írója” Osztatní András (vagy Ondris), aki az esküvője napjától kezdve írja bejegyzéseit. Hangvétele nem mindig felhőtlen, bár egy varázslatos nő - Jadviga - lett a felesége, úgy érzi, valami nincs rendben. Ondris-Andrásnak gyereke is születik, Miso, akinek felcseperedése újabb fejezetekkel gazdagítja a naplót. András és Jadviga kapcsolata egyre homályosabb és rejtélyesebb lesz a regényben, melyet az olvasó szinte házasságtörési és vérfertőzési történetként kezd kezelni, főképp onnantól, hogy a napló Jadviga kezébe kerül, aki végigolvassa azt és maga is írni kezd bele. Kiigazít bizonyos dolgokat vagy újakat ír bele. Amikor Miso kezébe kerül a napló és ő is hozzáír, ettől a kezdve az olvasónak már három szerző írásából áll össze a történet.
Szerelem, kiszolgáltatottság, árulás és a huszadik század történelme irányítják a szereplők sorsát a nagy nyelvi leleménnyel megírt regényben. A regény erőssége még a nyelv, amit zseniálisan használ Závada.
Megható, mély érzések törnek a felszínre, elfojtott indulatok, a vagyon és a szerelem, a gyerekek helykeresése, beilleszkedése. Zseniális az ötlet, hogy naplóban beszélgetnek, ott tudnak igazán őszinték lenni egymáshoz. Ugyanakkor elgondolkodtató is...

A férj fájdalma, vágyakozás a neje után nagyon felkavaró:
" 1917. Január 28.
Ami tehát lassan tíz hónapja már:
Érzelmeim viszonzatlanok. Testi-lelki indulat nőm hiánya miatt. ( Tágabban értve: nőhiány, szerelemhiány.)
A Jadvigával közös út járhatatlansága, egyre mélyebb sár."

 A férj szerelme, vívódásai, érzései nagyon emberiek. Az asszony tartózkodása, és a hányódásai a vágyai és a szerelmei közt megint csak jól ábrázolja az akkori kort. A történelmi "káosz" szintén
sokat ad a hangulathoz. Az első világháború utáni évek, majd a Tanácsköztársaság zavaros ideje,
vörös terror, Trianon káosza is megjelenik a regényben. Nekem Misó alakja volt még nagyon kedves. Szegénykém, a naplóból tudja meg szülei házassági válságának igazi okait, és azt, hogy az apja, nem is apja...

Drámaiak Jadviga sorai férje Ondris halála után. Folytatja a naplóírását, egészen első, egyetlen közös gyermekük haláláig. A naplót Misó sorai zárják, a saját életéről ír néhány gondolatot. A boldogság
 és a szeretet vágya az elveszett gyermekkor után ott van a sorokban.

Egy fájdalmasan szép történet, fontos könyv.  Emberi. Megrázó és felkavaró, valós érzésekről. érzelmekről.
Csak ajánlani tudom, mindenkinek!


Závada Pál: Tótkomlóson, 1954. december 14-én született.
József Attila-díjas (1998) és Kossuth-díjas (2005) magyar író, szerkesztő,szociológus.
1990-1994 között a Hiány szerkesztője volt. A Holmi című folyóirat szerkesztője volt 1990-től megszűnéséig, 2014-ig. 2009-től a Digitális Irodalmi Akadémi tagja.
Első, feltűnést keltő munkája 1986-ban a Kulákprés című szociográfia volt. Első ismertté vált regénye 1996-ban a Mielőtt elsötétül. Az első nagy sikere 1997-ben a  Jadviga párnája regény volt. 2002-ben jelent meg Milota című regénye.


                        






Magvető, Budapest, 1997
444 oldal · ISBN: 9631420760

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése