2013. szeptember 13., péntek

Sub Rosa

Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Végre olvashattam Szabolcs első, "nagykiadónál” megjelent és méltán sikeres könyvét. A Sub Rosa 2010-ben látott napvilágot először.
A könyv fülszövege alapján tudtam szeretni fogom: a Templomos lovagok is szerepelnek benne, aztán Prága a helyszín, és egy antikvárius a főszereplő. Nagyon jó kalandos mese, misztikum, valós elemekkel, helyszínekkel. Ami a könyvről eszembe jut: rettenetesen szimpatikus az egész, az első betűjétől az utolsóig, minden kezdeti hibája ellenére. Látszik az alapos háttérmunka, a gondos előkészület.
Valójában sokszor filmszerű, magával ragadóan pörögnek az események. Ferenczy László kissé esetlen, antihős figura. Majdnem olyan, vagy pontosan olyan mint, aki akarata ellenére csöppen az események sodrába. Nem egy nyomozózseni, a „nyomozás” során mintha egyetlen dologra sem jött volna rá, mindig valaki elmondja, rávezeti a helyes megoldásra... A mellékszereplők pedig miután már nincs rájuk szükség, egyszerűen meghalnak....szegény Ádám! Minden krimiben kell egy nő is..itt Tamara adja a szerelmi szál női oldalát. Érdekes, különleges női karakter.

A könyv erőssége még a valós helyszínek. Prága...! Csak egy nagyobb ugrás, oda el kell mennem!
 Micsoda helyszínekre vittél Szabolcs! Nekem a regény hibái is feledhetők voltak, meseszerű és érdekes a Templomos Lovagok élete, kora. Sokat megtudtam a történet kapcsán erről a titkos társaságról, visszarepítettél az 1100-as évekbe, de teljesen hihetően jártam Prága utcáit is. A magyarországi vonatkozások még inkább erősítik a történetet. Olvasmányosan, gördülékenyen megírt könyv. A téma is megfogja az emberfiát, a könyv nem akar több lenni, mint ami: könnyed, kalandosan szórakoztató olvasmány. Ezt maradéktalanul teljesíti is.
 Tetszett a fejezetek elején levő kis előhang, összefoglaló. Ezek is arra utaltak, mint a régen olvasott gyerekkori kalandregények: minden egyéb hasonlóság más írók köteteihez, csupán tisztelgés előttük.
 A nyelvezet, a sztori picit hullámzó. Néhol nagyon profi, de néha olyan kis esetlen, csetlő-botló, mint a főhősünk. Hol egy akciódús, látványos James Bond filmben érezhettem magam, hol egy Derrick-ben..Ezzel együtt is jó volt. Szép borító, ami jól illik a könyv hangulatához.

 Igazi kikapcsolódás, szórakoztató olvasmány, remek stílussal. Mivel a későbbi köteteit hamarabb olvastam, tudom mennyit változott, változik erényére Szabolcs stílusa, történetmesélése.
 Nagy tisztelője vagyok az eddig nyújtott sok kellemes olvasmányélményért! Az odaadó lelkesedése, alapos történelmi tudás és fiatal kora alapján is csak elismeréssel tudok írni Róla és könyvéről.
 Lehet összehasonlítani, hibát keresni, de minek?  Valahol, valahogy Umberto Eco is elkezdett írni, és NEM a Rózsa neve kötetével kezdte ő sem...
 Nagyon jó volt a könyv végén a négy napos útleírás is, sokat tett még az élményhez!

Szabolcs további sok sikert kívánok és sok remek könyvet kérünk még!
Köszönöm!


Ulpius-ház, Budapest, 2012
336 oldal · ISBN: 9789632544458

Íródott: 2013. szeptember 13-án, pénteken az Olvasás éjszakája előtt.
              A blog 100. bejegyzése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése