2013. szeptember 24., kedd

Nyomtalanul, Fácángyilkosok

 Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul
A Q. ügyosztály első két esetéről

                                                    







JUSSI ADLER – OLSEN
/1950.08.02. Koppenhága/ dán író.

Négygyermekes család legkisebb tagja, egyetlen fiú. A pszichiáter édesapát követve a család Dánia különböző részein élt. Ez az élményanyag is felbukkan könyveiben, jól tudja használni, beépíteni történeteibe. Mozgalmas élete során dolgozott nyomdászként, antikváriumot nyitott, írt forgatókönyveket, magazinokat szerkesztett. 1997-ben megjelent első regénye, ami siker lett.

A Q ügyosztály történetei 2007-től jelennek meg, mintegy 40 országban, sikerrel. Nálunk eddig két könyvét adta ki az Animus Kiadó. A 2010–ben 3 rangos díjat elnyerő Nyomtalanul, és a Fácángyilkosok címűeket. Erről a két sorozatindító kötetről olvashattok most:

Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul 



"Hiába próbálta megérteni, nem talált magyarázatot a halál természetére. Csak annyit tudott róla, hogy jobbára váratlanul érkezik, végtelen csendben, és biztos a célpontjában."

A Q ügyosztály a dániai "döglött akták" osztálya, az egyszer már lezárt, ám felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására alakult. Mondhatni, kényszerűségből, ugyanis a csapat élére
a remek nyomozót Carl Morköt teszik. Akit mindenki kiváló nyomozónak tart, ám a morózus, kissé kiégett emberrel nem szívesen dolgoznak a kollégái. Az íróasztalára halmozott poros dossziék közül minden lelkesedés nélkül húzza elő egy népszerű politikusnő évekkel ezelőtti eltűnésének anyagát. A csinos és fiatal, ambíciózus nő szó szerint minden nyom nélkül tűnt el egy kompról.

Az amúgy takarítani és kávét főzni, Carl mellé beosztott arab menekült, Assad munkához lát, és csakhamar megdöbbentő részletek birtokába jutnak. A titokzatos Assad egyedi humora üde színfoltja a komor történetnek. Szerethető, szimpatikus figura. Segítsége egyre nagyobb teret kap a nyomozásban, a kissé morcos Carl társává válik.
Nincs idő semmire, a krimi letehetetlen! Benne van minden, ami egy fordulatos izgalmas krimitől várható. Tetszett, hogy több ember szemszögéből is láttuk az eseményeket. Carl, Assad és Merete, remek karakterek. A feszültség végig ott volt a történetben, és nem csak a nyomozás miatt, hanem mert lehetett szurkolni Merete-nek, izgulni, túl éli-e? Ez a finoman nyomasztó sötétség fojtogató. Elképesztő mire is képes az emberi butaság, ami gyűlöletből fakad! Az utolsó kb: 50 oldal pedig... Brr! Feszültség magas fokon! Nagyon erős, jó történet, sok izgalommal. Jöhet a folytatás! A regényből mozifilm is készült.


FÁCÁNGYILKOSOK
Q- ügyosztály II.





Ez a történet talán még izgalmasabb, pergőbb! Jól felépített történet több lélektani ábrázolással, már-már megható, vagy éppen elképesztő  Kimmi lelkébe, gondolataiba látni. A dán szerző nem okozott csalódást, sőt! A sorozat egyik legjobbja lett ez a krimi. Végig feszes, izgalmas macska-egér játék részese lehet az olvasó.

Mindig is izgalmasak a mozgatórugói a történeteknek, mi miért is történt éppen úgy. Ki a vadász és ki a vad? Kicsoda is a titokzatos Kimmie?  Elképesztően "beteg" elmék vannak a világban, főleg, ha pénz és hatalom is adott. Nem lennék "poéngyilkos", izgalmasak az előkerülő mozaikdarabkák. Egy nyomasztó, régi történet, a múlt sötét titka, egy régi gyilkosság, ami sokakat nem hagy nyugodni, és még okoz izgalmakat. A magánélet hangsúlyos, elszabadul az emberben a vadállat. Kellően brutális, depresszív a háttér.  Édes a bosszú, ami lendülettel mozgatja a szálakat. A vége pedig kimondottan akciódús, filmszerűen pereg. Erre is lecsaptak a filmesek, nem véletlen. Ez a krimi is filmvászonra került.

Carl és Assad itt is remekelnek! Sőt, talán Assad még nagyobb szerepet is kap. Egyéni meglátásai, humora teszi szerethetővé a figuráját. Megjelenik a sorozatban a harmadik állandó szereplő, Rose személyében.




A könyv fülszövege:
Egy tóparti nyaralóban brutálisan meggyilkolnak egy testvérpárt. A rendőrség egy csoport gazdag
és befolyásos családból származó diák között keresi az elkövetőket. A bizonyítékok azonban nem perdöntőek, így egy idő után vádemelés nélkül félreteszik az ügyet. Ám kilenc évvel később az egyik gyanúsított feladja magát, és beismeri, hogy ő volt a tettes. Az eset aktái valamiképp mégis az elfekvő ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztályt vezető Carl Mørck asztalára kerülnek, aki először arra gondol, hogy tévedésről van szó. Végül csak beleássa magát az esetbe, és rájön, hogy itt bizony bűzlik valami. A nyomok egy csapzott hajléktalanon, Kimmie-n keresztül az ország három leghatalmasabb férfijához vezetik. De a triumvirátus maga is kétségbeesetten kutat az utcán élő nő után, mert olyan tudás birtokában van, ami egy életre tönkreteheti őket.
A hajtóvadászat kezdetét veszi!

Mind két kötet remek borítóval jelent meg, ami illeszkedik a történetek sötét hangulatához is. A Nyomtalanul kimondottan sejtelmes, ami viszont csak olvasás közben fog kiderülni, miért is,
míg a Fácángyilkosok afféle embervadászatot takar, rengeteg akcióval tarkítva.
Kellemes borzongást, jó nyomozást!





 HAMAROSAN!!! JÖN a 3. történet! Október közepére várható az új skandináv krimi, Jussi Adler-Olsen új regénye, a Palackposta! Csak Németországban 450.000 példány fogyott!

                                                                       Animus, Budapest, 2011
300 oldal · ISBN: 9789639563124 · Fordította: Szöllősi Adrienn

 Animus, Budapest, 2012
384 oldal · ISBN: 9789633240649 · Fordította: Szőke Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése