2024. július 22., hétfő

Bretagne-i ​arany

 


Jean-Luc Bannalec: Bretagne-i ​arany
(Dupin felügyelő 3.)





                                                     





A Párizsból száműzött Dupin eddigi legszemélyesebb esete a harmadik rész története. Az érzelmeit kimutató férfi itt kevéssé morózus figura, mint az előzőekben. A hátteret a Guérande-félsziget látványos élővilága, elhelyezkedése és sós mocsarai adják, amitől eredeti és egyedi, valóban informatív lett a regény. Tetszett ez a háttér. Kriminek azért nem mondanám igazán, bár vannak áldozatok, van nyomozás, de ez a sorozat inkább szórakoztató detektívtörténet Jean-Luc Bannalec-tól.


Dupin felügyelő meglepő hívást kap egy újságíró barátjától. Lilou Breval idegesnek tűnik, és sürgősen találkozni szeretne vele. Mivel érzelmi szálak is felbukkantak az életükben, Dupin rááll a találkozóra. A nő nem, de golyózápor fogadja a felügyelőt a megbeszélt helyen. Lilou nyomtalanul eltűnik, Dupin pedig beleveti magát a titokzatos kék hordók ügyébe. Bretagne-ban a só az arany, ez a borítóról jól megfejthető. Történelmi olvasmányainkból, tanulmányainkból biztosan mindenki emlékszik: a só régen is óriási kiváltság, jó üzlet volt. Most is. 


                   
"Semmi, de semmi nem látszott. Mintha mindent elnyelt volna a sötétség. A tenger fölött az éjszaka sötét lényként lebegett."

Minden arra utal, hogy az újságíró egy oknyomozó sztorin dolgozott, amely a hatalmas sótelep fekete üzleteiről szól. Dupin tehát megkezdi a nyomozást, mert számára Lilou eltűnése több, mint egy eset – ez neki személyes ügy. A sorozat harmadik részében szépen szövögeti a történet szálait a szerző. Egyre összetettebb, titkoktól terhes háttér bontakozik ki. Olyan baljós események hálóját tárja fel, ami összefügg és igen szövevényes. Dupin egyedül kezdi meg a nyomozást, de régi segítői, Kadeg és Riwal felügyelő is újra felbukkannak a történetben. Minél mélyebbre jutunk a sótelepek életének zavaros világába, a nyomozásba  becsatlakozik Rose felügyelő is. A sziget közössége megnehezíti Dupin nyomozását. A látszólag nyugodt felszín alatt forrongó indulatok lapulnak, most a nyomozás is intenzívebb.


"A sóban rengeteg pénz volt, és a sok pénz mindig is biztos táptalaja volt a bűnözésnek."


A regény ereje továbbra is egyértelműen a breton táj és lakóinak hiteles tábrázolásában rejlik. Most is régi legendák szövik át az események hátterét. Lírai betéteket olvashatunk a tenger illatáról, időjárásról és a madárpopulációról, a sótermelés titkairól. Bretagne magával ragadó, a végtelen és hatalmas Atlanti-óceánnal tökéletes háttér. Valóban kedve támad az olvasónak és legszívesebben azonnal odautazna. Jó stílusban megírt, látványosan szép környezeti háttérrel bír a regény.
Nem véres akciókrimi ez, nem váltja meg, nem újítja meg a műfajt, csak némi fejtöréssel, tökéletesen szórakoztat. Igazi nyári kikapcsolódás ez a történet.

Az atmoszférája vitán felül egyedi. Talán a cosy crime - könnyed krimik közé sorolnám, ami idehaza egyre divatosabb. A kisvárosi hangulat jól működik, lesznek áldozatok még ebben a családi krimiben. Az összefonódás a régmúltban gyökeredzik. Igazán érdekesek a mellékszereplők is, miközben az évszázadokra visszanyúló sótermelés rejtelmeiből is hasznos és meglepő ízelítőt kapunk. Dupin, mint a korábbi részekből kiderült már, egészségi okokból nagy caffé függő, ami viszi a történetet, mert közben kulináris élményt is beleszőtt a szerző. Javaslom, éhesen ne vegyük kézbe...számtalan gasztronómiai leírást is kapunk.
Összességében kalandos, szórakoztató, jó kikapcsolódás volt. Szívesen megnézném a könyvből készült filmeket is. A ráérősebb hangulatú történetek kedvelőinek ajánlom.



ITT megvásárolható a kötet kedvezménnyel! E-könyvben is kapható! 





   

A Jean-Luc Bannalec álnéven író szerző mind Németországban, mind Dél-Bretagne-ban otthon érzi magát. A Dupin felügyelőről szóló krimisorozat első nyolc részéből tévéfilm is készült, és számtalan nyelvre lefordították. 2016-ban Bretagne régió a „Bretagne mecénása” címmel tüntette ki a szerzőt. 2018 óta az Académie littéraire de Bretagne (Breton Irodalmi Akadémia) tiszteletbeli tagja.









General Press, Budapest, 2024
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528838 · Fordította: Szalay Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése