2023. augusztus 20., vasárnap

Délibábok kora



Bakóczy Sára: Délibábok kora

Gróf Andrássy Gyula





                                                      







Aki ismeri kis hazánk történelmét, jól tudja, hogy mennyire fontos, meghatározó pont az elbukott 1848-49-es forradalom és szabadságharc. Sosem könnyű az igazság oldalán állni, azért harcolni. Mégis mindig születtek olyanok, akik minden erejükkel és akár vérükkel küzdenek a szabadságért, államunkért, a magyarság sorsának jobbításáért. Történetünk ebbe a különösen sötét időszakban játszódik, a forradalom és szabadságharc leverését követő komor években. Akkoriban különösen nagy lelkierő kellett az ellenálláshoz, hiszen annyi remény hullt porba a vesztett szabadságharc forgatagában. A regény cselekményében a bukás és a Kiegyezés előtti történelmi események kerülnek bemutatásra, személyes sorsokkal fűszerezve.


A Délibábok kora már címében fájóan hitelesen adja vissza ennek a korszaknak a fejleményeit, történéseit. A szabadságharcot követő évekről olvashatunk a könyv lapjain, a Kiegyezést megelőző időszak eseményei, szereplői kelnek életre. Hőseink az ország jobb sorsáért, dacolva az elnyomó kényszeruralommal, lelkesedve várják a híreket, szövetségeseinkben bízva, mely végül, mint ismert, újabb csalódást hoz. A francia kormány nem tartja meg ígéreteit, sőt a Monarchia mellé áll, ezzel vesztésre ítéli a magyarságot. Egy élő történelemkönyvet olvashattunk, izgalmas eseményekkel, némi romantikával színezve. Ehhez jól illeszkedik a elegáns borító. 


Két szálon indul a történet, egy erős lelkű, okos kislány Ferenczy Ida, már 10 éves korában találkozik az ellenállás szellemével, bátran állja a zsandárok kérdéseit, ezzel emberek életét mentve. Ez a karakán bátorság mindvégig jellemzi őt, a kislány csodálatos tartással bír, ami későbbiekben felnőtt hölggyé cseperedve is segítségére lesz. Fiatal életét elkíséri az olvasás, a mások iránti figyelem, türelem, és a világ dolgai utáni érdeklődés szelleme. Sajnos fájdalomban is része lesz, édesanyja korai elvesztése után, saját elhatározásból úgy dönt, nem szeretne férjhez menni, elkötelezi magát a testvérei is édesapja gondozása mellett. Ennek ellenére a korszak kiemelkedő szereplője és nőalakja lett, hiszen a Kiegyezés után Sissy császárné felolvasó és társalkodó nőjének szerepét töltötte be.

         
Férfi hősünk Gróf Andrássy Gyula, aki száműzetésben él Párizsban. A kor legszebb férfiújaként tartották számon, igazi bohém, nemtörődöm módon éli napjait. Jó kiállása, sármja és veleszületett magabiztossága rendkívül sikeressé teszi a nők körében. Ezt ki is használja, néhol pikáns színezetet adva a regénynek. Ebből a viselkedésből szerencsére magához tér, szíve ügyévé téve a magyar ellenállást, sikeresen folyamodik száműzetése megszüntetéséért. Visszatér Magyarországra, és beleveti magát a harcba. Így jelentős szerepet kap, a Kiegyezés létrejöttében. 

A regényt végigkíséri a magyarságtudat és nemzeti identitás, melyről szívet lelkesítő volt olvasni. Talán kicsit valóban délibábot kergettünk, de ez is fontos része volt a későbbi sikernek.  Ida kisasszony is megtalálja helyét pártfogója, atyai rokona segítségével, aki bevezeti a pesti bálok világába, ahol intelligenciájával és bájával arat sikert. Sorsa plátói szerelemmel fonódik össze a fiatal Andrássy Gyula gróffal, és ez a finom szerelmi szál romantikus nőies vonalat ad a regénynek. Az Andrássy és Ida közötti érzelmek bár nem telesednek be, de végig kísérik mindkettejük életét. Közben képet kapunk, megismerkedhetünk az akkori elit életmódjával, a fényűző bálok, táncrendek forgatagával, a pesti divattal. A történelem feléled a regényben korhű leírásokkal, az események hiteles bemutatásával. Bakóczy Sára ügyesen egyensúlyoz a történelmi események ábrázolása, illetve a szereplők életének pillanatai között. A lapokon a korszak jelentős személyiségei is felbukkannak: Deák Ferenc, Széchenyi István, Tisza Kálmán vagy éppen Teleki László. Természetesen azért Ferencz József császár szövi a szálakat. Az események lassan előrevetítik a Kiegyezés aláírását, amely után elkezdődhetett az ország polgári fejlődése. Jó lett volna szerintem, ha a történet eljut eddig. Érdekes volt bepillantani két főszereplőnk életébe, szívesen olvasnék teljesebb, átfogóbb életrajzot róluk.




ITT elérhető kedvezménnyel a regény, akár ekönyvben is! 
















Gold Book, 2023
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634266716

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése