2023. augusztus 12., szombat

A rejtőzködő


Linda Castillo: A rejtőzködő

(Kate Burkholder 14.)





                                                  







Szeretem ezt a sorozatot, minden részét olvastam. Könnyed kikapcsolódás, nagyjából azt kaptam, amit vártam. Egy sorozat 14. részénél már nem sok meglepetés várja az olvasót: az írói stílus, a keret vagy a szereplők ismerősek. Sajnos ez a rész sem lett a sorozat legerősebb része, hiszen mindenképp voltak jobb, erősebb részek, de még mindig leköt és elvarázsol az amish környezet, életmód, gondolkodásuk, a világhoz való viszonyuk. Kate múltja ismét a felszínre tör, méghozzá az első szerelem emléke képében. Ez egy erősen lélektani rész, ami számomra a romantika felé húz, azt képviseli, ami elég ritka egy krimiben.

A Prológus sötéten indul.. Az alaptörténet jó választás, tökéletesen adja a cím mögöttes üzenetét. Meddig lehet a múlt bűneit végleg megtagadni, elfeledni, új életet kezdeni? Ha igen, milyen hatása van az ember további életére, ha évtizedekig egy hazugságba kényszerül... meddig lehet bűntelenül élni tovább, egyáltalán: milyen élet az? Linda megírt egy elég kommersznek mondható krimit, amit a panelek tartanak össze. A megszokott izgalmas történetszövés elmaradt, az ismétlődések néhol már zavartak. Igazi nyomozás, rendőri munka szinte nem is volt most. A fejezetek váltakoznak a múlt és a jelen között, bár jól követhető, de időben ugrál a történet. Maga az eset rendkívül érdekes, többrétegű. 
A látszólag békés amish-világ titkai elég sötétek.



Kate kisvárosi zsaru Painter Millsben. Egy napon furcsa látogatói érkeznek a szomszédos Pennsylvaniából. Három amish püspök meglátogatja őt, arra kérik, menjen Pennsylvaniába, hogy segítsen kivizsgálni egy gyilkosságot. A tizennyolc éve nyomtalanul eltűnt amish püspök, Ananias Stoltzfusnak a maradványai kerültek elő a városka határában. Az áldozat mellett talált fegyver Kate első gyerekkori szerelméé, így ő a vádlott. Nos, a rutinos olvasó tudja, ennyire egyszerű nem lehet a történet. Nem is az. Kate-nek kell bizonyítania a férfi ártatlanságát.


Ki az, aki kegyetlenül megölte a püspököt? Milyen ember volt valójában a mindenki által szeretett vagy inkább félt püspök? A gyilkosság áldozatának régóta rejtélyes élete volt, amely fokozatosan feltárul. A régi ügy szálai egyre bonyolódnak, a mögöttes háttér nagyon messze vezet, lassan sejlik fel. Kate ugyan felkérésre, de idegen területen, már-már illetéktelenül kezd nyomozásba, ami többeknek nem tetszik a városkában. Kate természetesen nem hátrál meg, minden támadás, életveszélyes figyelmeztetés ellenére sem. Kitartóan nyomoz, egyre biztosabb, hogy nem a gyerekkori szerelme, Jonas a valódi bűnös. Jonasnak és Kate-nek megvan a maga története, és ezeket a visszaemlékezéseket a fejezetek közt olvashatjuk. Néha kissé azt éreztem, ez kerül túlsúlyba a krimiben, így vegyes érzéseket hagyott bennem most ez a történet. A valódi izgalom és a fordulat sajnos most kimaradt, hiába hozza Linda történetmesélésben a kötelezőt.


Linda érzelmekről, egymás iránti felelősségről és a múlt hatásáról írta meg ezt a krimit. A fokozatosan kibontakozó háttér egyre meglepőbb, bár a felénél sejteni lehet, mi állhat a háttérben. Az igazság néha meglepő és fájó. A néhai püspök halála mögött egy korábbi tragikus eset áll, amit a család nehezen dolgozott fel. Érdekes, hogy igazi magyarázatot nem is kapunk, Linda csak sejteti a valóságot, ami igen messze, távolba nyúlik vissza. Az igazi bűnös persze közelebb van, mint gondolnánk. Tomasetti most csak epizódszereplő, a történet elején és a végén tűnik fel néhány jelenetben, ami furcsa. Már a krimi rövidsége árulkodó, sajnos nem lett igazán erős. Maga az eset leírása olvasmányos, érdekes, a végére a történet is felpörög, de kiszámíthatósága tagadhatatlan. A megoldás utólag elég kézenfekvő.

Jonas és családja mellé az áldozat gyerekei és a helybeli rendőrök adnak némi színt a krimihez. Az emberi kapcsolatok és a háttérben megbúvó indulatok mozgatják a szálakat. Számomra ez kicsit lélektani rész, ami nem is lenne baj, de az izgalom, fordulat hiánya már jobban fájt. Szeretem Castillo rejtélyeit, több kedvencem is akad a sorozatban (az első öt rész, vagy a Vihar után, Sötét úton, Égető titkok, Szégyen), de ez kissé kidolgozatlan történet. Bár Kate a végén megfejti az igazságot, ami okoz azért némi meglepetést, mégsem lesz hatásos, meglepő. Ez a könyv önállóan is olvasható, de azért érdemes sorrendben olvasni, mivel a sorozat előrehaladtával Kate személyes életében is vannak fejlemények. Az elkövetkezőkre nézve nem tudom, mit hoz a jövő a sorozatra nézve, erre várnunk kell egy évet. Valami új ötlet, lendület, vagy egy múzsa kéne Lindának, kis vérfrissítés jót tenne a sorozatnak az biztos. (Vissza a gyökerekhez!) Az igazi rajongók, mint én is, azért kitartanak, szeretni fogják ezt a részt is.


ITT megvásárolható kedvezménnyel! 




      


Linda Castillo: Ohio-ban született, kamasz korától írónak készült. Regényeit 30 nyelvre fordították le. Több vezette a New York Times bestseller listáját. Könyveit idehaza a General Press adja ki. A szerző oldala: https://www.lindacastillo.com/ 


General Press, Budapest, 2023
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527664 Fordította: Beke Cz. Zsolt







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése