2023. augusztus 1., kedd

Klütaimnésztra



Costanza Casati: Klütaimnésztra




                                                           






„Ami a királynékat illet: őket vagy gyűlölik, vagy elfelejtik. „






Talán nem vagyok egyedül a rajongásommal, hiszen már kisiskolásan rabul ejtettek az ókori Görögországról szóló regék és mondák. A történelemórákon már akkoriban megfogott a görög istenek, hősök mesés világa. Jó hírem van, újabb gyöngyszem került a témában a könyvesboltok polcaira! Lenyűgöző kalandozás ez a regény, ajánlott olvasmány a témát szerető olvasóknak. Kedvünkre lubickolhatunk az istenek között, hősök születnek a lapokon, királyok és királynék uralkodnak, emelkednek fel, vagy vesznek el. Kimeríthetetlen a téma, több ezer év távlatából is megmozgatja a fantáziánkat, pillanatok alatt a múlt varázslatos világába kerülünk.

                      

       
Constanza Casati Klütaimnésztra című könyve pompásan illik a sorba. Madelien Miller két regénye, a Kirké, az Akhilleusz dala vagy Natalia Heynes Ezer hajó története mellé. Eszembe jutott egy régebbi megjelenés, egy emlékezetes kedvenc, Colleen McCoullogh Trója éneke c. regénye is. A Trójai háború tárgyköre hálás téma, egyszerre romantikus, és hősies, érzékeket és becsvágyat korbácsoló történet, amink előzményei messziről indulnak, míg a végkifejlete évezredek óta foglalkoztatja az embereket. Valódi mitológiai mese felnőtteknek.


Ki is volt történetünk hősnője, Klütaimnésztra? Komoly nő. Anya. Uralkodó. Gyilkos.



Elfogadás vagy bosszúállás követte életében a gyalázatot? Ha nem kapsz hatalmat, magadnak kell elvenned. Contanza Casati debütáló regényében ezt a karaktert mélységében mutatja be az olvasónak. 
A narratíva gyermekkorától követi nyomon a spártai hercegnő életét, kapcsolatát testvéreivel, későbbi házasságát első férjével, valamint azokat a tragikus eseményeket, amelyek Agamemnonnal való házasságát meghatározták. Fontos és jelentős a feleségként és anyaként való sorsa is a későbbi események miatt. A szerző lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük a becsmérelt királynőt és motivációit, meggyőződését, valamint azt, hogy az emberek és életének jelentős eseményei hogyan formálták őt olyan heves és bosszúálló karakterré, amiről ismert. Bátran mondhatom, hogy Klütaimnésztra összetett karakter. Harcos nevelést kapott, zsarnoki apja és brutális férje szeszélyei és kívánságai szerint kellett élnie az életét. Várta a megfelelő pillanatot, hogy érvényesüljön. Sok bántalmazást, veszteséget és gyászt viselt el élete során. Lám, a királynők élete sem fenékig tejfel.. érthető, hogy az a bizonyos húr elpattant. Klütaimnésztra dühe ekkor nem ismer határokat, és tudja, 
mit kell tennie.

Klütaimnésztra szemszögéből talán még nem is ismerhettük meg húga, Helené elrablását és annak következményeit. Izgalmas volt megismerni a két testvér viszonyát: folyamatosan óvta Helenét, mert ő sokkal sebezhetőbb volt, és lágyan harcolt. Tudta, hogy szebb nála, és körülrajongott, ám nem volt féltékeny húgára. Éppen ezért érdekessé válik a történet, nehezen engedjük el Klütaimnésztra gondolatait. Egy erős, karakán, ugyanakkor szenvedélyes és sebezhető nő szavait olvashatjuk. Vitt a mitológiai mese, eleinte gyermek és nővér, majd feleség, anya, és királyné életéről olvashattam üresjáratok nélkül, fanyar humorral fűszerezve. A szerelem, viharos szenvedélyek is korbácsolják érzelmeinket. 


Hogyne lenne letehetetlen, hiszen egyik percben Agamemnón és Menelaosz lép színre, Thészeusz, vagy Aeropé érkezik látogatóba, helóták tálalnak fényes vacsorákat. Spárta és Mükéné házainak, palotáinak díszletei közt járunk, majd az egyik vacsorán a nemes egyszerűségben egyik kedvenc görög hősöm, Odüsszeusz szólal meg.. A spártai lányok, nők keményen edzenek, harcolnak, férfiakat megszégyenítő módon. Szinte minden beszélgetésben elhangzik egy-egy történet az Olümposz isteneiről, létüket természetesnek vesszük, hatalmuk számunkra is jelenlévő és megkérdőjelezhetetlen. Ez is a regény egyik erőssége, gond nélkül visszarepít az ókorba, amikor még Spárta és Mükéné is élt és lélegzett, Ithaka és Athén királyai érkeznek vendégségbe. Az Oroszlános kapu említése többször megállított az olvasásban, gondolatban elkalandoztam, kiváltságnak érezve, hogy ott járhattam.

Klütaimnésztra élete nem egyszerű, bármennyire állhatatos természettel áldotta meg a sors. Korán megtapasztalja milyen érzés elveszíteni azokat akik a legfontosabbak számára. Épp olyan szenvedélyesen gyászol, ahogy szeretni, vagy harcolni tud. Hasonlóképpen fogad bosszút, amelyet meg is tart, nincs olyan anyai tanács, vagy zsarnok férj, aki eltántorítaná esküjétől. Nem hiszem, hogy akadna olyan olvasó, aki a szemére hányná tetteit.

Vívódásaival, esendőségével együtt vállalja tetteit, igazi acélos lélekkel lesz belőle nagyszerű királyné, majd királynő. Mintha csak a kelta amazonokról olvasnánk, biztosan sok női olvasó tud vele azonosulni. Ez is a regény egyik erőssége, igazi szerethető, női főhőst kapunk, akivel kedvünkre kalandozhatunk a történelem útvesztőiben. Mégis egy olvasmányos, könnyed szórakozást nyújt a könyv. Az ókori Görögország világában játszódó regény, amelyet a legnagyobb hősnő szemével mesélnek el. Ez egy izgalmas, érzelmeket megmozgató mese a hatalomról és a próféciákról, a gyűlöletről és a szerelemről.



ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény, akár E-könyvben is! 



    

Costanza Casati 1995-ben született Texasban, majd Észak-Olaszországban nevelkedett, később öt évig élt az Egyesült Királyságban. Mielőtt Londonba költözött volna, egy olasz humán gimnáziumban öt éven át tanulmányozta az ókori görög irodalmat. Később kitüntetéssel végezte el a patinás a Warwicki Egyetem írói képzését. Jelenleg szabadúszó újságíróként és forgatókönyvíróként dolgozik. A Klütaimnésztra az első regénye.

Photo © Arianna Genghini




General Press, Budapest, 2023
480 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634527336 · Fordította: Fügedi Tímea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése