2022. szeptember 20., kedd

Másik Isten

Gurubi Ágnes: Másik Isten




                                                





"Juli valósága fekete-fehér. Az álmai néha színesek."




A Szív utca szerzőjének második könyve is hasonló nyomvonalon jár. Még a borító színvilága is erre utal, a történetben a Szív utca is feltűnik. Rövid és hatásos, erősen erotikus, de kissé zaklatott utazás a női lélek mélyére. Egy hatásos indítás után kanyarodunk vissza az időben és a történetben, ami egyféle önelemző, lélekerősítő életmese egy nő ingatag, helykereső lelkének hullámzásáról. Ez a bizonytalanság, szeretetvágy és gyászfeldolgozás mozgatja a harminchat éves Julit. Fontos háttér a feldolgozatlan múlt, a gyerekkor, az elvesztett apa, a szülők válása. Otthon egy szerető férj és egy fiúgyermek, Misu várja a nőt. A látszólagos, kiszámíthatóan biztos nyugalom mögött mégis hatalmas lelki bizonytalanság tombol a nőben, nem érzi boldognak az életét. Apa-lánya kapcsolat adja a regény erősségét, illetve ez határozza meg a férfiakhoz fűződő későbbi viszonyát, értékítéletét. Beszippantott ez az elbeszélői mód, tetszett a friss, mai, szókimondóan őszinte stílusa, mégis néha inkább érzetem hisztinek az egészet. Mint egy élve boncolós baráti beszélgetés, lazán könnyed stílusban, amely alapvetően komor-komoly, súlyos problémákat feszeget. A tiszta, mély és megbocsátó szerelem, az érzelmek megoldás lehet a mindennapokban, összetart és valóban felemel.

"mert gyűlölni akarlak, és nem tudlak "


"Hónapok óta nem álmodsz vele, mégis minden éjjel veled van. Becsukod a szemed és látod, ahogy áll a végtelenben, mezítláb."



A regény női szemszögből mesél a veszteségekről, a megváltoztathatatlan múlt pillanatairól, kiegészítve némi gyászfeldolgozással. Női sors, házasság, párkapcsolati válság, régi traumák, szerelem és a boldogság vágya keveredik az álmokkal. A boldogság néha ott van az orrunk előtt, de nem értékeljük. Meglepően sok ilyen bizonytalan lelkivilágú nő akad az életben, akik bár keményen tartják magukat, mégis egy pillanat alatt omlanak össze egy múltból felbukkanó fájdalmas emléktől. A környezetemben élő nők közül is sokan cipelnek hasonló terheket. Sajnálatosan jellemző, elgondolkodtatóan mai történet, olvasmányos formában. A felbukkanó régi apai barát csak összezavarja és egy képzelt szerelembe hajtja Julit. Talán kell is ez, hogy végre igazán hazataláljon. Sebzett lelke vigaszra lel, értékelni tudja azt, amit már elért, megkapott.

Összegubancolódó, zavaros érzelmek tanúi lehetünk, amit a testiség színesít. Az otthonról hozott, kapott minták az életünk ezen szakaszán is érvényesülnek. Mennyire hat, mérgezi meg a feldolgozatlan múlt a jelenünket? Legfőbb dolgunk az életben elfogadni, szeretni magunkat, boldognak lenni. Amiért tenni is kell, a felmerülő konfliktusokat tudni kell kezelni. Kissé terápiás jellegűnek éreztem a regényt, ami az emberi lélek sebezhetőségéről, a társas magány szorító kínjáról, férfi és nő közötti kapcsolatokról ír. Elképesztően szomorú és dühös módon, de átélhetően, elég szemléletes módon, hatásos formában teszi a szerző. Az idő múlásáról, a fájdalmakról és veszteségekről, alapvetően fontos dolgok megértéséről olvashatunk. Groteszk eszközeivel ironikusan idézi a hétköznapok problémáit. Az elfojtás, a régi problémák szőnyeg alá söprése egy ideig működhet, de nem igazán jó az életben sem.

Kettős élmény volt ez a regény, kicsit csőbe is húzott. Az talán nem meglepő, hogy mi minden van egy ember családi örökségében. Ezeket megismerni nem árt, de feldolgozni nem mindig egyszerű. Tipikusan női történet, női lélekelemzés, ami egy kis látószög növelésre is tökéletes. Talán ha érthetővé válik a múlt, értelmet kap a jelen. Nem csak megtalálni kell a szerelmet, boldogságot, de értékelni, megtartani, napi szinten tudni kell tenni érte. Ez a nehezebb. 

    Kedvezménnyel ITT lehet a tiéd a regény!   


          
Gurubi Ágnes: (Budapest, 1977)
Író, szerkesztő, újságíró. 1999-ben diplomázott az ELTE magyar-művelődésszervező, majd 2005-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola drámapedagógus szakán.
Első regénye a Szív utca 2020-ban jelent meg.




Helikon, 2022
217 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634799870

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése