2022. szeptember 12., hétfő

Életem az ételeken át

Stanley Tucci: Életem az ételeken át




                                                              








Stanley Tucci remek karakterszínész, több nagyszerű filmben volt meghatározó alakítása. Számomra nemrégiben a Szupernóva filmben nyújtott szerepe maradt meg mélyen emlékeimben.

Életrajza azonban messze nem a szokásos színészéletrajz. Ez a könyv egészen más, eltérő, egyedi megközelítésben mutatja be életét. Aki a "hogyan lettem színész", vagy forgatások titkait olvasná, netán pletykákat vár a filmes világ szereplőiről, nem fog ilyet találni ebben a nagyszerű kötetben. Ez a memoár megrendítő és gyönyörű, helyenként szívszorító, mégis végig vidám. Életigenlő, az ételek szeretetén keresztül mesél nekünk a közvetlen hangú könyvben. Tucci élete szakaszaira bontva elevenedik meg előttünk a gyermekkortól a felnőtté válásáron át. Miközben számtalan családi anekdota és emlék, az ételekhez, étkezésekhez fűződő viszonya kel életre. Egy családközpontú szakácskönyv ez, ahol a szereplő egy ismert és népszerű színész.

       
Ami azonnal megfogja az olvasót, a közvetlen hang, a humor. Tucci lenyűgözően ír, és elég erőteljes képeket és ízeket varázsol, olyan, mintha az olvasó ott ülne vele egy asztal körül és egy könnyed, laza baráti beszélgetés részese lenne. Megosztja velünk gyermekkora emlékeit, valamint az ételekhez és a főzéshez fűződő kapcsolatát, amely meghatározta életét, vagy ahogyan a felnőttkor előrehaladtával hogyan alakult, változott a főzés és az ételek iránti szeretete. Ami a legjobban megfogott, az az olasz gyökereihez való kötődés, a család szerepe és fontossága, amit tulajdonképpen a gasztronómia alapozott meg. Egy vidám memoárt olvashattam, egy elmélkedést az élet és az étel elválaszthatatlanul meghatározó, összetartó kapcsolatáról. A főzés szenvedélyéről, az alapanyagok fontosságáról. 




Egy hangulatos beszámoló a mindenevő, nagyétkű kisfiúról, majd a felnőtt férfi ételek-italok iránti szenvedélyéről. Első meghatározó ízek természetesen az édesanyja konyhájából erednek. Az olasz családi háttér meghatározó, nem csupán a családi kapcsolataiban, de az evéshez fűződő viszonyában is. Kirajzolódik előttünk a színész mentalitása, gondolkodása, élethez, ételekhez való viszonya. A memoár egyszerre receptkönyv is, számtalan fontos családi étel, ital leírását olvashatjuk. Minden oldalon tetten érhető Tucci jellegzetes, közvetlen szellemessége és önfeledt bája. Ez egyéni színt ad a könyvnek, amit gazdagít a családjáról, néhány filmről, utazásokról és legfőképpen az ételekről szóló meséivel.

A színész, rendező, író, Stanley Tucci odaülteti olvasóit a családi asztalhoz, és a számára fontos, jellemző ételek legendáival, receptjeivel szórakoztatja. A nagypapa borospincéjétől az elegáns éttermek világáig jutunk. Ebben az ételek és italok iránti rajongó hódolatában megismerjük kedvenc ételeinek történetét, elolvashatjuk az ínycsiklandó recepteket, és bepillantást kapunk tapasztalataiba. Olvashatunk azért néhány filmes adalékot, persze ezek is az ételekhez kötődnek. A Meryl Streep által alakított, nagyszerű Julia Child élete mellé néhány világhíres séfről is olvashatunk, vagy megismerjük melyik országban milyen a forgatásokon a színészek étkezése, az ellátásuk. Kiderül többek között mitől igazán bolognai a bolognai, mennyire fontos a jó tésztaválasztás, vagy hogyan készül az angol felesége által a sültkrumpli. Javaslom, ne éhesen kezdjük forgatni, olvasni a kötetet, mert garantáltan megéhezünk olvasás közben. Az ínycsiklandó receptek közül néhányat biztosan elkészítek, hiszen kedvelem az olasz konyhát. A könyv tele van az olasz kultúra és hagyomány minden jellemző ízével. Gasztronómiai utazás a világ körül, népszerű éttermek és finomságok adják egyéni hangulatát a kötetnek.

A könyv vége elég drámaira sikerült. Az élet örömei mellett a veszteségekről is olvashatunk. A súlyos betegség árnyékában élni, gyerekeket nevelni, miközben a legkisebb érkezését várja a család, nem mindennapi megpróbáltatások elé állították a szerzőt és családját. Amikor megbirkózott az élet ezen hullámvölgyével, örülhetünk, hogy győztesen került ki a betegséggel vívott harcából. Tucci életszemlélete, szenvedélye a főzés és a finom étkek iránt megkapó, ahogyan életszeretete is erőt adhat az olvasónk.












HVG Könyvek, Budapest, 2022
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635652891 · Fordította: Pap Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése