2022. szeptember 24., szombat

A halál színre lép

Anders de la Motte & Mans Nilsson: A halál színre lép

(österleni gyilkosságok 1.)



                                                                    




"Persze lehetett véletlen is, de egy jó rendőr nem hisz a véletlenekben."



Anders de la Motte az évszakok köré épülő skandináv krimisorozatával beírta magát a kedvenceim közé. Igényes nyelvezete, a múltbéli sötét ügyek remek izgalmakat kínálnak az olvasóknak. Most a folytatásban kollégájával szövetkezve stílust váltott. Skandináv krimi ellenfényben, sok humorral, helyzetkomikummal, szokatlanul karakteres figurákkal, idilli környezetben.


Aki kedveli Rita Falk jellegzetesen bajor, szintén humorra épülő történeteit, vagy szívesen olvasta Agatha Raisin kalandjait, azok itt előnyben lesznek. Tény, hogy ez nem a jól megszokott skandináv krimi, de végig jól szórakoztam, lekötött és tetszett Anders és írótársának új produkciója. Árulás, kapzsiság és gyilkosságok, döngicsélő darazsak, mézgyártó rendőrfőnők, virágzó almafák és idilli tengerpart ad hátteret.

Az österlen-i gyilkosságok egy jól kivitelezett koncepció, de inkább egy szórakoztató stílusparódia. Persze Anderstől ez elég meglepő és váratlan, amiről már a szép színes borító is árulkodik, de a történet rendben van. A szöveg igényes továbbra is, amit a remek fordítás is visszaad. Humor bőven akad, gyönyörű jellemzéseket, eleven képekkel, látványos tájleírásokat olvashatunk. A történet szinte vér nélküli, pörgő akcióktól mentes, igazi vidéki kisvárosi kaland. Természetesen van gyilkosság, nem is egy... és a borítón feltűnő fekete macska is fontos szereplő. Aki egy önérzetes kandúr és a Plútó névre hallgat. Már ha kedve tartja. Mondhatni ő a megoldás kulcsa. Bár kezdettől jó nyomon jártam, csupán a végén lett biztos a tippem a gyilkos személyét illetően. Elég meglepő a megoldás háttere, az bizonyos.

                                 
Afféle csipetnyi Agatha Christie vonalat is felfedezhet a szemfüles olvasó, különösen a befejezést, lezárást illetően. Szórakoztató, a maga módján még izgalmas is a történet, ami olvastatta magát. A svéd nyár beköszöntével Österlenben felbolydul az élet. A menő építési vállalkozó, Jessie Anderson gátlástalan ingatlanépítésbe kezd. Ami a helyiek kifejezetten heves ellenérzését váltja ki. Nem akarnak zajt, turistákat, sem modern házakat. A helyi rendőrök nem állnak a helyzet magaslatán, amikor Jessit halálos baleset éri. Szerencsére a stockholmi rendőr, a kissé "kocka" Peter Vinston éppen ott pihen, egészségügyi szabadságon van. Nem mellesleg elvált felesége és lánya hívására érkezett oda. A remek és különc karakterek sora vonul fel a regényben, gondoskodva helyzetkomikumok sokaságáról. Tove Esping, a még zöldfülű, de rendkívül ambiciózus helyi rendőrgyakornok és a különc felügyelő remek párost adnak, jól kiegészítik egymást. A rendőrfőnököt a kaptárai jobban izgatják, mint a nyomozás. A helyi sztárújságírónő és a névtelen levelek írója hoz izgalmakat. A kisközösség meghatározó tagjairól lassan lehull az álarc. Kiderül, itt mindenkinek vannak titkai, így valami oka is lehetett a gyilkosságra. A kerti sövények mögött egy galád gyilkos lapul, a kérdés csak az, hogy ki lehet az? Talán nem árulok el nagy titkot, hogy a gyilkos végig ott van az orrunk előtt, talán még szimpatikus is... Ügyesen felépített rejtvény az egész történet, igazi kamaradarab.



                   
Anders de la Motte és Måns Nilsson mérsékelten véres és mértéktelenül vicces története igazi felhőtlen kikapcsolódást ad, egy újabb olvasói réteget szólítanak meg. 
A legszórakoztatóbb skandináv krimi, amit eddig olvastam, üde és új szín a kínálatban. A kisvárosi gyilkosságok sorába jól illeszkedő történet kíméli az idegeket, inkább a nevetőizmokat veszi célba, miközben az agytekervényeket is megdolgoztatja. Pici és ügyesen elbújtatott társadalomkritika is fellelhető a lapokon. Talán egy cseppet feszesebb lehetett volna krimi, néhány, a történetet nem befolyásoló epizódot kihagyhattak volna. Az elkövető motivációja ügyes és meglepő volt valóban. A két szerző új típusú detektívtörténete sikere adott, azoknak ajánlott akik szórakozásra, humorra vágynak.


ITT lehet tiéd kedvezménnyel a krimi!






General Press, 2022
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526568 · Fordította: Dobosi Beáta 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése