2022. augusztus 1., hétfő

Cargo

A. M. Ollikainen: Cargo





                                                          







Az A. M. Ollikainen szerzői név mögött az Aki és Milla Ollikainen írópáros áll. A Cargo az első közös munkájuk, egy sorozat első része. Több mint 400 pályamű közül nyerte el a 2019-es országos finn krimiíró pályázat első díját. A krimi olvasmányos, jó az alaptörténet, az emberi lélek sötét bugyrainak mélyére jutunk el a megoldásban. Az írópáros remekül alkotta meg a karaktereket. A cselekmény egyáltalán nem volt bonyolult, nem véres, akciókrimiről van szó, mégis vitt magával a sztori.


A fülszöveg szerinti " a finn Lars Kepler" hasonlat itt ki is merült, mármint, hogy egy házaspár az alkotója ennek a finn kriminek. A cselekmény jól felépített, a kezdetektől megragadja az olvasót. Az írópáros alkotása hatásos, erős képekkel, borzongatóan indul. Egy zavarodott férfi bolyong a város hideg, téli utcáin. Nem tudja mi történt vele, nincs megfelelően felöltözve. Majd az időben ugorva, egy nő tudatlanságból ébred fel, fogalma sincs hol van, hogyan került oda. A tér és idő megszűnt számára, koromsötét veszi körbe. A nő rájön, hogy valami fémkonténerben lehet bezárva. A helyzet baljóslatú, és hamarosan elkezd ömleni a víz ...


Paula Pihlaja rendőrfelügyelőnőt ehhez a különleges ügy megoldásához riasztják Szentiván-éj reggelén. A konténert a jómódú helsinki vállalkozócsalád villájának kapujában tették le. A kék szállítókonténer a Lehmusoji cégéhez tartozik, benne a vízbe fulladt nővel. A gyilkosság módja sok szempontból hátborzongató. Ki lehet az áldozat, van-e köze a menő vállalkozónak a bűntényhez? A pompás kastély furcsa lakóit nem rázza meg túlzottan az eset, mégis érezni, itt évtizedes, sötét titkok lapulnak. A családtagok élete lassan de biztosan, fenekestől felfordul. A megbolygatott szálakból a kibontakozó háttér szomorú és sötét tényekre irányítja a figyelmet.

Kiderül, hogy a meggyilkolt nő családi gyökerei Namíbiáig nyúlnak vissza, ahol Lehmusoji cége is tevékenykedett. Amikor a cég Namíbiával való régi kapcsolataira is fény derül, az okok is egyre nyilvánvalóbbak lesznek. A tettes személye ugyan meglepett, itt kissé körülményesnek éreztem a végső megoldást. A klisés történetből egy családi dráma bontakozik ki, amiből nekem az izgalom, a feszültség hiányzott. Régi traumák, szőnyeg alá söpört sorsok vannak a mögöttes indokok között. A nők és az anyaság mozgatja a szálakat, természetesen a pénz mellett. Ez adja a csattanót a végén, amitől megéri végigolvasni a krimit. A borító kifejező, tökéletesen illik a történethez. 

Paula és kollégái sokáig értetlenül állnak az ügy előtt, a nyomozás lassan halad. Itt azoknak kedvez az írópáros, akik a nyomozás menetét szeretik követni, azon van a hangsúly. Paula szimpatikus, erős, határozott nő. Nyomozótársa Aki Renko a humorról gondoskodik. Paula magánéletében is akad titok, ami finoman kerül a történetbe. Személyes életének tragédiái jól elkülönültek egymástól, bár a könyv társadalmi témáját hangsúlyozták. Bár több száz skandináv krimit olvastam, de finn krimi kevés volt köztük. 


       
A lassan kibontakozó családi dráma egy ponton szinte azonnal világossá válik az olvasó előtt, mi lehet a megoldás. Mégis vitt magával a történet. A gyilkos könyörtelen és ravasz, lesznek még áldozatok. A cég múltja több homályos eredetű dolgot rejt. A rendőrségi nyomozás során olyan titkokra derül fény, melyek egy rég elfeledett, meglepő történethez vezetnek… Majd váratlanul eltűnik a család örökbefogadott kamasz fia. Paula és társai innen versenyt futnak az idővel. Az utolsó 80 oldalra igazán felpörögnek az események, két igen meglepő dologra derül fény, ami tökéletes meglepetés az olvasónak. Ezzel ügyesen már a folytatásra is átvezetik a történetet a szerzők. Jó volt, érdekes, de azért nem az év krimije.









ITT rendelhető kedvezménnyel a krimi! 





Animus, Budapest, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249918 · Fordította: Kovács Ottilia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése