2022. augusztus 7., vasárnap

A másik gyermek

Charlotte Link: A másik gyermek




                                                       







Kettős érzéseket keltett bennem a történet. Vitt magával, érdekesen állt össze, mégis azt éreztem nem azt kaptam, amit vártam. Bár több könyvét olvastam és szeretem is az írónő könyveit, most mégis azt éreztem, hogy ez nem igazi krimi. Olvasmányos, családregénybe oltott pszichológiai történet, ahol természetesen akadnak gyilkosságok is. Volt itt minden, mégis túl sok szálon futott a cselekmény, ami ugyan végül összeért. Azonban a feszültség és az izgalom hiányzott nagyon. A kevesebb talán több lett volna, kissé túl bő lére eresztette a regényt a szerző. Az első 100 oldal csupán a felvezetés. Nem egy pörgős akciókrimi az biztos, bár akadnak váratlan fordulatok. Nekem a Bűntelenül, a Figyelő szemek vagy a Hazug múlt jobban tetszett ezért. 


Hiányzott Kate Linville, a londoni Scotland Yard őrmestere és Caleb Hale nyomozó. Helyette egy nagyon igyekvő, mindenáron bizonyítani akaró rendőrnőt kapunk, aki viszont annyira a sötétben tapogatózik, hogy az már néhol vicces. Igazi nyomozás talán nincs is, nem erre épül a regény. A szereplők motivációja, a lélektan mozgatja a szálakat. Bár az olvasó végig nem tudja, mire számíthat, hogyan érnek össze a szálak, a megoldás pedig valóban váratlan. A tettes személye is több mint meglepő... ahogyan a címbéli másik gyermek is túlzottan hangsúlyos. Sajnos az első gyilkosságra nem is kapunk igazán megnyugtató megoldást.

1970-ben indulunk, de a második világháborúig nyúlik vissza az eredeti történet. Sokáig lógnak a szálak a levegőben, mire lassan összeállnak a mozaikok. Van itt gyerekszerelem, ami egy életre szól, mégsem lesznek igazán boldogok a szereplők. London bombázása, gyermekek kitelepítése, és a jelenben egy titkos fájl, ami a múlt bűnének árnyékát vetíti előre. Kicsit olyan volt, mintha a két főhős Chad és a későbbi áldozat, Fiona életéről szólna a regény. Fiona unokája kifejezetten idegesítő karakter végig. Mint minden művében, a szerző, Charlotte Link tudja, hogyan ragadja magával az olvasót az első oldaltól kezdve, és hogyan vonja be a szövevényes történetbe. Úgy gondolom, akik az eddigieket szerették olvasni, szerintem ezt is fogják. Színes, érdekes karakterek adnak gondolkodni valót, úgy éreztem a nők élete, sorsa a fő lényeg, ahol a férfiak csak másodhegedűsök.

        
    
Charlotte ügyesen játszik az olvasói idegeivel, de lehetett volna picit feszesebb. A nyomasztó, sötét hangulat végig átjárja az egész regényt, nem enged el, nem akarod letenni a regényt addig, amíg nem tudod, ki áll valójában a gyilkosságok mögött. Lehetséges elkövető több is akad, minden mégis egészen másképp alakul, mint amire számítunk. Magánéleti problémák, több szálon futó, lassan kibontakozó lélektani történések adnak hátteret. Az évek óta szőnyeg alá söpört problémák most kirobbannak. Charlotte ügyesen szövi a cselekményt, mindenki lehetséges bűnös. Elhallgatások, hazugságok és vágyálmok, régi sérelmek, személyes bosszú adja a lélektani hátteret. A 2009-ben megjelent könyvből egyébként két részes TV-sorozat is készült, tehát az alapanyag jó. Egyértelműen a múlt rendkívül fontos a regényben, minden mai történés oda eredeztethető. Charlotte Link az emberi lélek mélyére ás le, miközben a több család sorsát érintő eseményeket egybefésüli. Mégis olyan volt, mintha nem lenne fő történet, csak úgy hömpölygött a regény és a szereplők. A visszaemlékezések a második világháborúról érdekesek, a  kudarcba fulladt házasságok, alkohol, elrontott életek és a helyszín, Yorksire sziklás tengerpartja ad megkapóan nyomasztó, melankolikus hangulatot a regénynek. Fojtogató, sűrűn összetett ez a lélektani dráma.




ITT tudod beszerezni kedvezménnyel a könyvet! 





   




                 
Charlotte Link: 1963. október 5.
Napjaink egyik legsikeresebb német írónője. Jogi tanulmányokat folytatott, majd történelmet és irodalmat tanult a müncheni egyetemen. Apja bíró, édesanyja szintén írónő. Pszichológiai thrillereket ír, amik közül több vezette a Der Spiegel bestseller listáját is. Egyik regényéből film is készült. Világszerte 28 milliós példányszámban keltek el könyvei. 2007-ben megkapta az Arany Toll díjat. Családjával Frankfurt am Main közelében él. Szabadidejében állatvédelemmel foglalkozik.









General Press, Budapest, 2022
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526469 · Fordította: Tihor Szilvia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése