2022. április 26., kedd

Pengeélen

David Baldacci: Pengeélen



                                              






"A világ nem lett biztonságosabb az idők folyamán, Decker. Csak bonyolultabb."




David Baldacci egyszerűen megunhatatlan. A tempó végig jó, izgalmas, fordulatos, jól olvasható. Baldacci most is hozza a kötelezőt, ebben az igazi amerikai akcióthrillerben. Amos Decker FBI-ügynök hatodik nyomozása a sorozat egyik legjobbja lett.

Baldacci mesteri mesemondó, garantálja a tőle már megszokott pergő, akciódús krimit. Jó kis becsapós, több szálon futó történet, ahol a régi klasszikus Baldacci krimik hangulata tér vissza. Amos Decker egy különleges karakter, akinek fotografikus memóriája hasznos és lenyűgöző. Érzelmei egyre jobban megmutatkoznak, hangsúlyosak. Most ügynöktársa, Alex Jamison segítségével igyekszik a titkok hálóját szétszaggatni. A történések alapja a szokásos panelekből bontakozik ki, mégis visz a történet, működik, leköti az olvasó figyelmét.

Amos Deckert és társát, Alex Jamisont az észak-dakotai Londonba küldik, hogy kivizsgálják egy fiatal nő gyanús halálát. A brutálisan meggyilkolt nő egy helyi vallási felekezet tanára volt, akinek a sorsa meglepő titkot rejt. Amos váratlanul összefut sógorával, aki behozza a családi hátteret, emlékeket a történetbe, majd a megoldásból is kiveszi részét. A katonai titkokra épülő cselekmény ezúttal is elképesztő fordulatokat rejt. Egy sötét erő ellen küzd Decker, és csak egy másik Baldacci-sorozat karaktere menti meg az életét. A felsőbb katonai vezetés hatalmi harcai és  a kapzsiság ad lendületet a sztorinak.  


     
Önmagam ismételhetem, mint Baldacci is teszi. Igen, ezeket a díszleteket már olvashattuk, azonban az író van olyan profi, hogy újra és újra lenyűgözi az olvasót. Stílusjegyei jól felismerhetőek, akadnak visszatérő elemek. Az indulást követően alaposan tévútra visz Baldacci. Egy idő után kiderül, mindent rosszul tudunk. Valójában csak képzeljük, hogy a megoldás közelébe járunk, ugyanis több múltbéli mellékszál bonyolítja a cselekményt. Gyakorlatilag az olvasó és Decker ügynök a sötétben tapogatózik. Semmi nem az, aminek látszik, miközben az áldozatok száma is egyre több lesz. Rengeteg gyanúsított és több sötét titok van Londonban. Az eldugott amerikai kisváros a helyszín, ahol egy ötvenes években épült, mára elfeledett katonai bázis áll. A kormányzati létesítmény súlyos titkok háza, ami milliók életét veszélyezteti. Időzített bomba ketyeg a városka alatt.

A város életét két gazdag család hatalmi ellentéte uralja. Régi barátságok, szerelmek és bűnök árnyékának nyomasztó fekete fellege lebeg a városka felett. Nagy szerepet kap a krimiben a családi kapcsolatok szövevénye és Decker múltja. Ez adja az állandó feszültséget. A nukleáris katonai titkok, összeesküvések meghökkentő, borzongató jövőképet festenek. Ezt a történet felénél belépő különleges szerelmi szál teszi színessé. A történet vérgőzös, számtalan áldozatot követel. Megelevenednek régi bűnök, amik a jelenben kapnak más értelmet. A gyilkos személye meglepő, végig az orrunk előtt van, és még talán szimpatikus is. Csak az utolsó oldalakon derül ki, mi volt az elkövető motivációja. A szórakoztató kikapcsolódás, az izgalmak garantáltak Baldacci mestertől.


Kedvezménnyel ITT lehet tiéd a krimi! 
Amennyiben E-könyvben szeretnéd IDE katt! 


                                 
     
David Baldacci: 1960. augusztus 5. (Richmond, Virginia, Amerikai Egyesült Államok)

1996-ban publikálta első regényét, (Államérdek) a könyveit azóta negyvenöt nyelven, több mint nyolcvan országban jelentették meg, és közel százharmincmillió példányban keltek el. Számos kötete mozi- és tévéfilmek alapjául szolgált. A szerző Virginiában él a családjával.


General Press, Budapest, 2022
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525967 · Fordította: Fügedi Tímea ·

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése