2022. április 20., szerda

Ami elhasadt

Grecsó Krisztián: Ami elhasadt
Korai verseskötetek



                                                           





"A vers az, amit mondani kell" - Kányádi Sándor




A vers az valami különleges üzenet, érzelmeket és gondolatokat közvetít sajátos formában. Egyéni, kit mikor, hogyan talál meg és mi fogja meg éppen egy-egy alkotásban. Az idő kegyetlen rostáján mi marad fent, az ismét egy nagy kérdés. Az utókor ítélete döntő lehet, ám azt gondolom a művésznek a világ felé kinyíló lelkének minden rezdülése mérvadó. Az életmű teljes ismeretéhez elengedhetetlenül hozzá tartoznak ezek a korai versek is. Honnan indult, kezdte pályáját, hová jutott, hol tart most a szerző. József Attila százévente egyszer, ha születik közénk, mindenki elkezdi valahogy, valamikor. Grecsó a Viharsarokból indulva nem tagadta meg önmagát, vállalta ezeket a korai költeményeket, és ez így van rendjén. 

A POKET kiadványára több okból felfigyeltem. Először is kedvelem Grecsó Krisztián prózáját, stílusát, olvastam minden elérhetőt tőle. A regények, novellák és tárcák mellett gyermek és felnőtt verseit is ismerem. A címadó vers az Ami elhasadt az egyik kedvencem tőle. Nem volt kérdés, hogy kell itthonra ez a kis kötet. Természetesen a Magamról többet című verseskötete sokkal közelebb áll hozzám, ami azonnal megtalálta az utat a szívemhez. Mégis van ebben az összegyűjtött kötetben némi talán naiv gyermeki báj, egységes hangulat. Igen, jobban szeretem a szerző prózáját. Mégis, mindenképpen izgalmas volt Grecsó Krisztián fejlődését nyomon követni. A szegvári bölcsőtől indulva, a békéscsabai főiskolás évekig jutva.


              
Elismerést érdemlő, hogy ezek a mára már sehol nem kapható három kötet verseit most egybegyűjtve olvashatjuk. Az elsőt még 1996-ból, alig húsz évesen, telve hittel és reménnyel, 
a hangját és útját kereső ifjú első  szárnypróbálgatásai ezek. 
Az első kötet versei A vízjelek a honvágyról címet kapta. Természetesen mint első könyves szerző, Grecsó sem mentes az induló költőkre jellemző tétova, bizonytalanságtól. Ám tökéletesen teremt hangulatot, képeivel, megszólít. Innen nekem a címadó mellett az Ahogy az út fogy, Aratástól-aratásig, vagy a Test emlékei című versek maradandóak. Izgalmas még az Önarckép, Írott súlytalanság vagy a Komplexusok ciklus. A legutóbbi Grecsó-kötet, a Valami népi nyitó képeit és sorait juttatták eszembe ezek a versek, megidézve a Kubikosok kisnovellát.


Angyalkacsinálás címmel 1999-ben jelent meg a JAK-füzetek sorozatban a második kis kötet. Nem mindig éreztem magamhoz közel igazán ezeket a verseket, mondhatnám az első kötet versei jobban megtaláltak. Itt talán néha művészkedőnek, kicsit szentimentálisnak találtam. Tudom, ízlés dolga, kit mi érint meg, hogyan hat a közvetített üzenet. Kis érzékeny történeteket, megfigyeléseket olvashatunk az idő és tér változásait követve, ezek egy része később kibontva a Harminc év napsütés novelláiban köszönnek vissza. A nagyapa emlékét megidéző Mikor csak esik vers kiemelkedik. Hangulata működik, nekem a Savanyúból édes és a Szellemország lett még az, ami megfogott. A címadó vers metaforái sejtelmes képei is emlékezetesek maradnak. Mégis, ahogyan talán a legerősebb-hatásosabb ebből a kötetből a Satuba szorított szög lehet.

A harmadik kötet versei 2001-ből valók. Ebben található a válogatáskötet címadó verse is. A Caspar Hauser kötet nem került országos forgalomba, egy irodalmi társaság jelentette meg 200 példányban. Alig 36 oldalon „Caspar Hauser az egyetlen, aki valójában részese volt az öntudatra találásnak, miközben emlékei voltak egy olyan ismeretlenül boldog állapotról, amiben az én nincsen, csak szükségszerűen a más” – írja Grecsó a könyv hátlapján. Kifejezetten tetszett, hogy az eredeti borítók is szerepelnek, néhány gondolatot maga a szerző is hozzá tesz kiegészítésként, afféle háttérnek a kötetek születéséről.

„Különös pályakezdés a Grecsóé. Nagy Lászlót, Móriczot megidézve, Erdélyi Zsuzsanna gyűjtéseinek hangján, a falu néha tétova, máskor izmos beszéde ez. Sok remek vers már a későbbi jelentős írót is mutatja, és persze akadnak itt zsengék, tévutak, örömversek. Egy népi írói debütálás a kilencvenes évek közepéről. Valódi kuriózum.” Sebő Ferenc


           
Grecsó Krisztián (Szegvár, 1976. május 18–) József Attila-díjas költő, író.

Első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta, 2001-ben. Több utánnyomás után 2006-ban jelent meg a könyv második, átdolgozott kiadása (Magvető). 2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye (Magvető), amely 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénul is megjelent. Következő regénye, a Tánciskola 2008 tavaszán, a Mellettem elférsz 2011-ben jelent meg, majd a regény AEGON-díjat nyert 2012-ben. Megyek utánad, Jelmezbál, Vera című regényei is elismerést hoztak, népszerűek lettek az olvasók körében.










POKET Publishing, Budapest, 2021
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156384027

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése