2020. február 23., vasárnap

A vidék lelke

Csabai László: A vidék lelke 




                                                                                   






„De hát a történelem aljas fickó, nem sokáig hagyja az embert boldogan élni.”






Élmény volt Csabai László új novelláskötetét olvasni! A kötet 21 írást, úgynevezett hármasnovellákat tartalmaz. A történetek több szemszögből is bemutatják egy adott helyszín, vagy az adott kisközösség életét, azok szereplőit, témái a huszadik század második felének történelme ez alulnézetből.


Meglepődve tapasztaltam, Csabai László alkotása mennyi sok emléket felidézett bennem a saját kisvárosom történéseiből. Van ebben tagadhatatlanul némi nosztalgia is. Ezen felül az egész szellemisége, a kötet üzenete is jelentős. Jól és izgalmasan ír, Csabait olvasni és általa megismerni a kortárs magyar irodalmat kivételes élmény volt számomra. Ez volt az első olvasásom tőle. Ritka, amikor egy kötet tartalmában és témaválasztásában sokszínű és emlékezetes  tud lenni. A történetek kellően szórakoztatóak, abszurdak és tragikomikusak egyszerre.
Mindezt közérthetően, sok esetben némi ironikus humorral mutatja be a szerző. Izgalmas kihívás volt a novellák közötti összefüggések felfedezése. Az külön élmény, ahogy egy kerek egészet alkotnak ezek a hármastörténetek. Tetszett a téma megközelítése, eredeti a kivitelezés. A kisemberek minden vágya, fájdalma, öröme és szenvedése megjelenik az írásokban. Csabai meggyőzően és rendkívül hitelesen meséli el a korszakok minden rákfenéjét. Csabai üde szín az irodalomban, jól ismeri azt, amiről ír. Személyes sorsok által ismerhetjük meg a második világháború utáni zűrzavaros időket, az ötvenhatos forradalom nyomasztó árnyékát, a rendszerváltás mindennapjainak hatását. Az egyik közös, fő összekötő elem a hatalom...


A kisemberek személyes sorsa, drámája korszakonként ismétlődik. Ez elég lehangoló, valljuk be, de őszinte. Valami olyan érzetet keltett bennem, csak a díszletek változnak évtizedek óta... Kiábrándítóan szomorú ez.

Nyárliget és környéke, az ország keleti felén élő emberek állnak a középpontban, mégis ez bárhol így történhetett az országban (és meg is történt). A novellák a harmincas évektől napjainkig tartó történetekben tárják fel a mélyszegénység, kiszolgáltatottság minden árnyát. A más-más módon, de folyamatosan megvalósuló elnyomás, kizsákmányolás és félelem mellett a remény az, ami éltette ezeket az embereket. Ők a mindennapok hősei. Lelke van ezeknek az írásoknak, ahogyan szeretettel, empátiával közelít ezekhez a sorosokhoz, emberekhez a szerző is. A vidék lelke és a valóság kézen fogva jár. Erős atmoszférája van a kötetnek.

Ideje lesz megismerkednem az előző novellákkal és Szindbáddal is. Ez is egy olyan könyv, amit olvasni kell.



ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni a könyvet!

Részlet a könyv fülszövegéből:

Csabai László pár éve sikeresen honosította meg irodalmunkban a „duovella”, vagyis a páros novella műfaját. Azóta továbblépett: új kötete hármas történeteket, „triovellákat” tartalmaz. A triovellák részei úgy kapcsolódnak egymáshoz, ahogy a kirakós darabjai. Legtöbbször az elsőben elkezdett történet folytatódik, és a főhős új s még újabb történelmi korban vagy helyzetben találja magát. Előfordul, hogy valamilyen közös motívum kapcsolja össze a résznovellákat, esetleg ugyanazt a történést látjuk három eltérő szemszögből.


Csabai László 1969-ben született Nyíregyházán, és egy szegedi meg egy zwickaui megszakítással azóta is itt él. Nyelvtanár-könyvtáros egy helyi szakközépiskolában.

Írásait számos folyóirat közölte, A legyőzött című elbeszélésének adaptációját a Magyar Rádió mutatta be. Művei: A hiéna reggelije (elbeszélések, 2006), Szindbád, a detektív (2010, Magvető), Szindbád Szibériában (2013, Magvető), Száraz évszak (2014, Magvető).

A Békés Pál-díjat 2014-ben, míg az Artisjus-díjat 2018-ban nyerte el. 2020 januárjában különleges szerkezetű novelláskötetéért, A vidék lelkéért a Mészöly Miklós díjat kapta meg.

A szerző fotóit Valuska Gábor (felső) és Racskó Tibor készítette








Magvető, Budapest, 2019
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438840

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése