2020. február 16., vasárnap

A király háborúja

Mark Logue - Peter Conradi: A király háborúja 




                                                                                   











Mark Logue nagyapja naplójából, a VI. György királlyal folytatott levelezéséből megmaradt feljegyzésekből, és egyéb dokumentumok, újságcikkek, képek alapján egy újabb könyvben állít emléket a két kivételes személyiségnek. Ebben ismét Peter Conradi, a Sunday Times újságírója volt segítségére.
Most a második világháború adja a hátteret, ezt az időszakot veszi górcső alá. Ennek mélységében bontakozik ki a történet. Anglia helyzete, háborús politikája, London bombázása, a D-nap és a győzelem részleteiben tárulnak fel az olvasó előtt. Erőteljes történelem van a lapokon.




A király beszéde könyvben és filmen is már sikeresen bemutatta, hogyan került kapcsolatba ez a két ember, jutottak el a barátságig. Lionel Logue és VI. György király nem mindennapi kapcsolatának, barátságának további részleteit ismerjük meg a regényből. Ugyan Logue nem született brit arisztokratának, de még csak angolnak sem, hiszen tősgyökeres ausztrál közember volt, mégis -közvetve- meghatározó alakja lett az angol történelemnek. Közeli barátságot ápolt a királlyal, ezt igen kevesek mondhatják el. Némi ismétlődés elkerülhetetlen, azonban érdekes háttér bontakozik ki. Ismét átvesszük a meghatározó 1936-os év történéseit, majd a háború kezdetétől a király egészségi állapotán át a haláláig tart a mese. VI. György utolsó éveiben több, egyre súlyosbodó egészségi gondokkal küzdött, (erős dohányos volt) alig 56 évesen hunyt el. Ekkor lépett trónra lánya, II. Erzsébet királynő, aki ma is Anglia uralkodója.




Most a könyvből inkább egy történelmi tényeken alapuló, háborús dokumentumleírást olvashatunk, megszórva néhány újabb levél és naplórészlettel. Dadogása miatt a király rettegett a beszédektől. A beszédterápia még gyerekcipőben járt a második világháború idején. VI. György azonban küzdő típus volt, nem adta fel könnyen. Sőt, kitartóan tanult, számtalan testi hibája ellenére is. Ebben felesége is nagyban segítette. Ezzel azt is elérte, hogy népe hősként tisztelte, népszerű volt.
Ez a kapcsolat felelevenítése izgalmas képet nyújt a két emberről és családjukról - a Windsorokról és a Logue-ról -, miközben együtt néznek szembe a háború drámájával, ami éppen György uralkodása alatt robbant ki. A szerzők nagyon részletesen belemennek a háború Nagy-Britanniára gyakorolt hatására, valamint a harcok és politikai csaták hátterébe. Erősen ajánlom a brit történelem iránt érdeklődő olvasóknak. Akik valami újabb királyi mesét várnak, azok érzésem szerint csalódni fognak.


Ha úgy olvasom, hogy VI. György király és Logue barátsága, kapcsolatuk egy meghatározó történelmi eseményhez kapcsolódó könyvben, akkor remek ráadás. Kicsit száraznak, túl alaposnak, tankönyvnek éreztem, most jóval kevesebb a személyes elem, (tele történelmi adatokkal és politikai háttér információkkal), bár összességében tetszett. Aki a történelem iránt érdeklődik nem fog csalódni. Értékelem a történelmi hűséget, igen aprólékos és pontos.
Remek korrajzot kapunk a második világháborús Angliáról, valamint két ember életre szóló barátságáról.




ITT tudod kedvezménnyel megrendelni a könyvet! 













Athenaeum, Budapest, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632939322 · Fordította: Tábori Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése