2019. december 19., csütörtök

Sebzett nagyvadak

Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak
(Oxen 2.)








                                                             







A dán szerző, Jensen egyéni hangja, történetszövése, hangulati képei új szín a skandináv krimik kínálatában. Egyedi írói stílussal, némi noir hangulattal és egy nagyszerű karakterrel a középpontban alkotta meg ezt a trilógiát. Már előző regénye, az Akasztott kutyák is a kedvenceim közé emelte, nagy várakozással vettem kézbe a folytatást. Hozta azt, amit vártam, izgatottan lesem a záró részt.

A Sebzett nagyvadak a trilógia, és annak főszereplője, Oxen második története is egy rendkívül jól kidolgozott és szövevényes események láncolata. Kifejezetten az első részre épül, itt érdemes sorban olvasni. A poszttraumás szindrómával küzdő, egykori háborús veterán katona, aki a Balkánon és Afganisztánban is szolgált, súlyos lelki terheket cipel. Hiába egyedüli birtokosa a legmagasabb dán katonai kitüntetésnek a Bádogkeresztnek, ez nem igazán segít rajta. Még mindig vannak rémálmai, önként kirekesztve él a társadalomban, magányosan küzd démonaival. A háborús lelki sebeket a válása, fia hiánya csak tetézi. Egy isten háta mögötti halgazdaságban álnéven tengeti napjait. A kemény fizikai munka és az erdő csendes magánya jó terápiának tűnik. Nem használ mobiltelefont, bankkártyát vagy internetet, láthatatlanná vált, elérhetetlen mindenkinek.


Jensen egyik legjobb erénye a lenyűgöző atmoszférateremtés, a hibátlan szépségű leíró részek. Már az első néhány mondat, oldal után magával sodort a történet. Talán még lendületesebb, mint az előző, sokkal gördülékenyebb, kevésbé szikár a szöveg.
A krimi kifinomult, ezúttal is izgalmas összeesküvések sorozata. Jensen ügyesen szövi a történetet, az olvasót többször viszi tévútra. Valójában sokáig nem tudni, ki a barát, ki az ellenség. Ez csak a végére tisztul le, ki mozgatja a szálakat, mi áll a háttérben. Nem mellékesen a helyszínek valósak és a dán történelemben az a bizonyos titkos társaság, a Danehof is létezett.

A titkosszolgálat nyomozója Margrethe Franck Oxen egyedüli segítője, bizalmasa. Mindketten jól megformált, kidolgozott karakterek. Az egykori katona lelki sérült, míg a nő testi hibával küzd. Még így is néha egymás mellett, vagy akár egymás ellen is küzdve próbálják felderíteni a rejtélyes gyilkosságokat. Abból pedig bőven akad a későbbiekben.

Megindul a hajtóvadászat Oxen után, még Margrethe is megküzd azzal, hogy egyáltalán újra a férfi nyomára bukkanjon. Ő az egyetlen akit hosszú évek óta először Oxen a bizalmába enged. A nő nem csak a főnöke nyomására szeretne kapcsolatba kerülni újra a férfival. A háttérben azonban már előre elrendeztek dolgokat, megtervezték a történéseket, kiosztották az áldozat és bűnös szerepét. Oxen azonban ezt nem hagyja, nem nézi tétlenül, hiszen az ő bőrére menne a játék...

Az érzelmi-lelki törések szépen felépítettek, fontos elemei a kriminek. A háttérben megbúvó titokzatos társaság története is elképesztő. A Danehof létezése a középkorba nyúlik vissza. A dán hatalmi elit magas köreibe vezetnek a szálak A feszültség pont kellő mértékben van adagolva, igazi macska-egér játék részesei lehetünk. A cselekmény és a sok szereplő összefonódása próbára teszi az olvasó türelmét és memóriáját. Szerencsére Jensen ad kapaszkodókat, vannak visszautalások az előzményekre. Akciódús, keményen férfias világ ez, ahol nincs irgalom. Igazi nemes, nagyvadakra vadászunk, a szálak messze, fel a hatalomba vezetnek.

A köztiszteletnek örvendő áldozatok is sötét titkokat takargatnak. A gyilkosságok mögött igazi összeesküvéselméletek vannak, ám sosem tudjuk mi is lehet a pontos igazság, erre a végéig kell várnunk. Lehetetlen kitalálni ki kivel van, vagy ki ellen játszik. Niels Oxen és Margrethe kontra a dán titkosszolgálat és a még titkosabb politikai elit szövetsége.

Amikor kezdetét veszi az igazi macska egér játék, ahol néha az is kérdése, ki is a macska. A múlt titkainak sötét fátyla szakad darabokra, ami lavinaszerűen beindítja az eseményeket. Ez egy egyáltalán nem szokványos skandináv krimi. Akad akció bőven, politikai összefonódások, mocskos szextitkok, árulás és persze hatalmi harcok. Az évtizedes apai örökséget a mai menő szakemberek viszik tovább. Ami az ország életére van döntő hatással. Akit már elrontott a hatalom, vagy beleszületett, és aki szeretne a mézes bödön közelébe kerülni, annak semmi nem drága. Jensen hátborzongató képet tár elénk erről a szervezetről, tagjaikról, ahol a felemelkedés után törvényszerűen jön el a bukás. Elég elképesztő és nyomasztó, mire képesek a hatalomért, pénzért egyesek. Az pedig szintén felkavaró, hogy gátlástalanul, önző érdekek miatt átlépnek, átgázolnak másokon. Alapos társadalomkritika is van a történetben. Ez akár napi szintű, aktuális üzenete is lehet ennek a kriminek.

ITT tudod a kiadótól kedvezménnyel megszerezni ezt a krimit! 


Jens Henrik Jensen:

1963-ban született. 25 évig újságíróként dolgozott. Első regénye A bécsi gyűrű 1997-ben került a boltokba. Már ez a regény is a titkosszolgálat világába vitte olvasóit. Az Oxen-trilógia hozta el a nemzetközi hírnevet. Azóta több regénye is megjelent.
Foto: Nils Lund






Kossuth, Budapest, 2019
454 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630997942 · Fordította: Soós Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése