2019. december 20., péntek

Nincs kiút

Cara Hunter: Nincs kiút 






                                                                           











Alig néhány éve Cara Hunter valósággal berobbant a krimiírók közé, lett azonnal népszerű. Az Adam Fawley nyomozásit megörökítő sorozatának ez már a harmadik története. Érdekes, mindhárom krimi középpontjában a családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazások állnak. Valamit nagyon tud a hölgy, pontos és hiteles képet fest, ami be kell vallani bármennyire lehangoló, bizony aktuális.


Ez is egy fantasztikus történet, sok réteggel, folyamatosan változó irányokkal. Mondhatni, végig az orrunknál fogva vezet bennünket olvasókat. A látszólag egyszerűnek tűnő családi tragédia mögött olyan mélységben húzódik a magánélet apró és mély, sűrűn titokzatos háttere, ami nem csak izgalomban tartja az olvasót, de többszörösen meglepi. A végső fordulat nagyot üt, az tényleg meglepő lesz. Semmi nem az, aminek látszik, folyton jön egy újabb csavar a történet előrehaladtával. Ez néha már lehet kissé fárasztó is, elég lassan bontakozik ki krimi, de úgy a felénél, (kb: 200 oldal) felpörög és letehetetlenné válik. Onnan már alig várod, hogy végre kiderüljön mi is áll a háttérben. A lassan izzó parázs belobban és feléget mindent. Az előző, Sötétben eseményei is hasonlóan felépített volt, mint ez az új krimi. Ami számomra még zavaró volt az a fejezetek hiánya. Bár tagolódik a szöveg, mégis így olyan ömlesztettnek érzem az egész krimit.

A közösségi médiabejegyzésekkel és hivatalos jelentésekkel, pedig még maibbá tették a történéseket. Ez egy jól bevált adalék, ezek már a korábbi regényekben is hatásos momentumként szerepeltek. Most a tűzoltók, nyombiztosítók és a boncolás menetéből is izgalmas képeket olvashatunk.

A krimi középpontjában egy tökéletesen hétköznapi család tragédiája, köztük a kisgyermekek tűzhalála áll. Az áldozatok anya és két gyermeke, amikor apu éppen Londonba utazott egy előadásra, majd eltűnt... A döbbenetes családi dráma mögött több elgondolkodtató dolog meghúzódik. Ezek a kibontakozó apró családi titkok, nézeteltérések adják a történet sava-borsát. Ez remekül épül be 
a nyomozásba, olvashatjuk visszafelé a család történetét, hétköznapjait, problémáit. Ami egészen a tragikus tűzig vezet.


Nem mondanám karácsonyi kriminek, bár a fenyőfa is szerepet kap, időpontban akkor történik a tragédia. Cara Hunter jól összpontosít, van itt minden a látszólag idilli kép mögött: szülés utáni depresszió, munkahelyi zaklatás vádja, pénz, testvérviszály-féltékenység, sőt a meleg vonal is feltűnik, az erőszakos videó játékok ártalmas hatása mellett. Nem csak az idilli család pusztult el a tűzben, de a felvetett lehetőségek is egyre izgalmasabbak. Ahogy lenni szokott, a múlt az, ami a megoldást rejti. Feszültségek és összetett problémák is vannak a családon belül, ezeket tökéletes mélységében ábrázolja az írónő. Lassan fedezhet fel összefüggéseket az olvasó, majd egy fiatal kertész is a képbe kerül. A régi szerelmek és a múltbeli történések mára mint egy időzített bomba robbantják fel a történéseket. Ez a "véletlen" elég tragikusan csap le a szereplőkre. A Sötétben is hasonlóan felépített, izgalmas krimi volt, mint ez az új, ahol mindig jön az események és a nyomozás menetébe egy váratlan fordulat.


Fawley nyomozó még mindig férfiasan szenved a múltjától, házassága kudarcától. Rutinos nyomozó, szimpatikus karakter számomra, ahogyan igyekszik életét újraépíteni. Ami végre itt igazán jó irányt kap, és a befejezés megnyugtató lesz ettől. Nagy lelki utat tesznek meg a feleségével, hogy rendeződjön az, ami menthetetlennek látszik. Miközben a nyomozócsapat is teljes erőbedobással, jól összedolgozva keresi a megoldást. A közöttük lévő viszonyok alakulás is egy üde szín a krimiben. Emberiek, rátermettek, igyekvőek. Megérdemelnék a boldogságot. 


Minden csavar és bonyodalom ellenére ez egy jól kidolgozott, szövevényes gyilkossági rejtély. A cselekmény számtalan és váratlan fordulatai ellenére meglepően hihetőnek is tűnik. A családi kirakós meghökkentő és váratlan megoldása az olvasó képzeletét is felül múlja. Az Egy közeli ismerős és a Sötétben története is erős érzelmeket mozgatott meg, a Nincs kiút sem adja alább. Az egész történet elég hátborzogató, igazi pszicho-thriller.


ITT tudod megrendelni a 21. Század Kiadótól a krimit! 




Cara Hunter az angliai Oxfordban él a férjével és a macskáival. Gyerekkora óta szenvedélyes krimirajongó. Adam Fawley nyomozó alakja köti össze a sorozatot, amely egyedi eseteket dolgoz fel. Eddig három kötete jelent meg.









XXI. Század, Budapest, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955600 · Fordította: Gömöri Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése