2019. december 8., vasárnap

A karácsonyi puding

Agatha Christie: A karácsonyi puding 






                                                                                                 










Igazi karácsonyi csemege az írónő rajongóinak ez a válogatáskötet, amely 2 kisregényt és 3 rövid történetet tartalmaz Poirot felügyelő nyomozásaiból, majd zárásnak jön egy rövid és csavaros, ám annál meglepőbb Miss Marple kaland. Agatha Christie mesés történetei, furcsa, titokzatos rejtélyei mint a rejtvények működnek, ha rátalálunk a kiinduló nyomra, érthetőek, jól követhetőek.


A karácsonyi puding esete igazi hamisítatlan, vidéki Angliai hangulata adja a kiváló alapot. A karácsonyi vacsora rejtélye, a meglepetés-gyilkosság izgalmai nem várt fordulatot hoznak. A tervezett vicc, visszafelé sült el... Valóban élvezettel olvastam, mivel Christie nemcsak egy történetet mesél el, hanem egy kicsit felfedi Poirot személyiségét és gondolkodásába is bepillanthatunk. A friss logika, szellemes helyzetkomikumok adják a kisregény erősségét. ahol egy hercegi szerelmi kaland és eltűnt rubint a tét. Nehezebb egy jó novellát írni, mint a teljes regényt, hiszen itt kevesebb oldalon kell feszültséget teremteni, titkokról lerántani a leplet, felépíteni magát a bűntényt és hátterét, a szereplőket bemutatni. Itt ez ismét sikerrel működött, ahogyan az is bizonyítást kap, hogy a gyilkos mindig hibázik valamit.


Christie klasszikus finomságú rövid, de minőségi írásai rövid távon is megteremtik a hangulatot, feszültséget, majd a megoldást levezetésnek. Ami sok esetben ott van az orrunk előtt. Az okos rejtélyek terén verhetetlen a klasszikus krimik területén. Ez is egy csodálatos példa tehetségére. Ma is szórakoztatnak, kikapcsolnak ezek a kis epizódok. A spanyol láda rejtélye a másik hosszabb lélegzetű írás. Ez is hasonló felépítésű, némi humorral átszőtt csavar hozza el a megoldást. Féltékenység, intrika mozgatja a szálakat. A baráti társaság tagjaiból úgy tűnik, hogy mindenkinek van motivációja a gyilkossághoz. A látszólagos káoszt azonban a megoldás egyszerűsége oldja fel.


A három rövidebb írásból nálam a Szedertorta és az Álom vitte a pálmát. Christie drámai stílusa jól működik. az Álom esetében a pszichológia érintésével derül ki a valódi tettes személye, ahol az excentrikus milliomos öngyilkossága áll a középpontban. A legváratlanabb, elképzelhetetlennek tűnő megoldás adja a végkifejletet. Ez már-már félelmetes, a thriller alapjait mutatja.

A Szedertorta esetében egy excentrikus idős ember étkezési szokásai adják a rejtély hátterét, no és egy örökség. Az összefüggések Poirot logikájával kerülnek napvilágra. A megtévesztés az ő esetében nem működik, könnyedén átlát a szitán. Monsieur Hercule Poirot kis szürke agysejtjei tökéletesen működnek ezekben a rövidebb írásokban is.


Miss Marple története afféle bónusz. Greenshaw Bolodvára a családi kapcsolatok szövevényéről rántja le a titkot. A tüneményes idős hölgy, látszólag csak csacsog, ám nagyon figyel a részletekre. Így könnyedén megoldja a bűntényt. Remek hangulatú válogatás, ami nagyszerű élményt adott, jó volt elidőzni a klasszikusok világában.




Agatha Christie: 1890. szeptember 15. (Torquay) – 1976. január 12. (Wallingford)

A krimi koronázatlan királynője Agatha Mary Clarissa Miller néven született.

1920-ban látott napvilágot első krimije, melyben először bukkant fel az általa teremtett legendás nyomozó, Hercule Poirot. 1926-ban jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, amely az első lépést jelentette a világhír felé. 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét. Mintegy nyolcvan krimijét több száz nyelvre fordították le és több százmillió példányban vásárolták meg a hűséges olvasók.






Helikon, Budapest, 2019
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793168 Fordította: Sípos Katalin

1 megjegyzés:

  1. Tök jó, most még jobban kedved kaptam hozzá :) Ez lesz a következő olvasmányom!

    VálaszTörlés