2019. szeptember 24., kedd

Marilyn Monroe

Charles Casillo: Marilyn Monroe
A rivaldafény árnyékában







                                                                             









Marilyn Monroe nemzedékek bálványa, szexistennő, "a szőke nő", a filmsztár, még halála után évtizedekkel is ikon. Számtalan könyv és film készült róla, életét legendák övezték, halálát titkok sűrű szövete fedi. Ez egy alapos és átfogó életrajz, ami hitelt érdemlően eleveníti meg a legendás színésznő életét és tragédiáját. Marilyn Monroe 1926. június 1-jén született, Norma Jeane Mortensonként.



A könyv három részből áll: elsőnek a szülői háttér, a hányattatásokkal teli gyermekkora döbbenti meg az olvasót, jó néhány új információval. A második fejezetben a sztárrá válása, a kezdeti filmes sikerektől eljutunk a díváig. A harmadik rész a zuhanásról szól, az utolsó két év mélyrepülését ábrázolja, hihetetlen drámája bontakozik ki előttünk lépésről lépésre. Casillo ügyesen kerüli ki a pletykákat, ad válaszokat érzelmekkel átfűtött írásában. Egy szeretetéhes, önbizalomhiányos nő drámája ez, a reflektorok fényében. A csillogás mögött, a magány, a biztos társ hiánya, zaklatott lelke kap hangsúlyt.
Apját sosem ismerte, anyja is mentálisan sérült, elhagyta, nevelőszülei elég zaklatott hátteret biztosítottak neki fiatal éveihez. Itt már mély és gyógyíthatatlan sebeket szerzett.

Szinte sorsszerűen előre vetítve későbbi tragikus életét, itt alapozódott meg minden. A szeret vágy illetve annak hiánya, félénk, önbizalomhiányos felnőtté tette, az apa nélkül felnőtt nőként mindig a biztos férfitámaszt kereste. A könyv elsősorban mentális betegségeire összpontosít, és az életét ebből a szempontból vizsgálja. A könyv rendkívül alapos és részletes, számos forrásból dolgozik. Színvonalas, olvasmányos életrajz mindenkinek, aki szeretne a színpad mögé látni, aki a nőre kíváncsi és nem a pletykákra. Nem mellesleg Hollywood aranykoráról is sok információval szolgál.



Senkinek sem kívánom és sose tartottam illőnek, ha valakit csak a külseje alapján ítélnek meg. Most értettem meg igazán ennek a romboló hatását a könyv által. A szerző hű marad a legszigorúbb értelemben vett igazsághoz – amit tudhatunk, tudni vélünk. A valóság már sosem fog kiderülni, mi történt azon a végzetes napon. Érzésem szerint ez egy sajnálatos baleset volt, a számolatlanul benyelt különféle gyógyszerek okozta halál. Nem akart ő öngyilkos lenni, csak éppen nem volt ott senki a közelében, hogy segítsen neki, hiába hívta neves barátait.. nem vették elég komolyan.

Monroe sugárzóan csinos, feltűnő, angyali szépség volt. Sajnos sokan sosem tartották többre, ennyit láttak csak benne. Ő pedig profi módon játszotta a "buta szőke" szerepét az életben is. Ez hozta a folytonos bizonyítási kényszert, megfelelni vágyást, ami erősen rányomta a bélyeget sorsára. Bár ismertem tragikus és zaklatott életét, láttam a filmjeit, mégis izgalmas élmény volt számomra, hogy megismerhettem a valódi dívát, itt nem vakított el a reflektorfény. Hihetetlen élmény volt olvasni és egyben megismerni élete történetét és a benne dúló érzelmeket. Ez a könyv még jobban megerősítette bennem, hogy egy tiszteletre méltó, okos és tehetséges nő volt. Egy egész korszak bálványa volt.



                                                                              Természetesen felidéződnek kudarcokkal teli magánéletének sorsfordító pillanatai, életét meghatározó férfijai, ám nem ezen van a hangsúly. Kétségtelen, hogy ezek tovább mélyítették lelki sebeit: A színésznő az alkohol és a tabletták rabja lett, többször elvetélt, házasságai megromlottak, háromszor vált el. Az eddig ismert Marilyn-tények időrendbe, néhány újabb titokkal kiegészítve, ok-okozati viszonyba kerültek. Nem ítélkezik, nem von le következtetéseket, csak a történéseket állítja időrendbe. Sajnálatos, hogy orvosai is csak a gyógyszerekben láttak megoldást. Igaz, hol volt még a bipoláris zavar, talán a betegségét sem vették komolyan.




A szerepeiről, filmsikereiről, a forgatások pillanatairól kollégák és életének szereplői mesélnek. Amikor 1953-ban eljátszotta a Niagara és a Szőkék előnyben című filmek főszerepét, egy csapásra ő lett Amerika szex-szimbóluma. Megidőződik a híres fehér ruhás jelent története a Hét év vágyódásból, vagy a legsikeresebb filmje a máig klasszikus Van, aki forrón szereti forgatás is. Senki nem tudta, hogy élete utolsó filmje az 1961-es Kallódó emberek lesz. Ennek a forgatása már komolya megviselte, itt már megromlott a házassága Arthur Miller drámaíróval, aki egyébként a film forgatókönyvét írta. Viharos életüket Miller A bűnbeesés után című darabjában írta meg.


Innen már egy rövid ideig tartó, igazi mélyrepülés jött életében. Depresszió, kórházak időszaka következett életében, amelyből csak az emelte ki, hogy őt kérték fel Kennedy köszöntésére annak 45. születésnapi partiján. A köszöntés olyan jól sikerült, hogy románc szövődött közte és az elnök között, majd Bobby Kennedyvel is hírbe hozták. Egyik leghíresebb szereplése volt ez, amikor elénekelte a "Happy Birhday-t" búgó, erotikus hangon. Ez volt az utolsó nyilvános megjelenése. Pályája, élete derékbe tört. Kár érte, micsoda szerepek, sikerek várhattak volna még rá.  Jó lett volna látni, amint mondjuk átveszi az életmű Oscar-díjat a nyolcvanas években.

                                                                                                                       

Kikerülhetetlen a végső fejezetben a Kennedy-klán, az FBI és Sinatra. Haláláról számtalan elmélet született. 1962. augusztus 5-én holtan találta a bejárónője az ágyában fekvő, meztelen, a telefont markoló nőt. Zaklatott, rövid élete így ért véget. Megindító módon a temetést Joe DiMaggió a volt férj szervezte. Aki halála napjáig, több, mint 20 éven át hetente virágot küldött Marilyn sírjára.




Billy Wilder ezt nyilatkozta róla: "Marilyn egy rejtvény, megfejtés nélkül. "







A Marilyn-jelenség napjainkban is működik még. A szerző gondosan megrajzolja egy gyötrődő, szeretetéhes és mindenekelőtt végzetesen magányos nő, egy állandó egzisztenciális szorongásban élő emberi lény portréját. Egy bájos és félénk lány sorsát követhetjük Hollywood férfiak uralta dzsungelében. A megértés, a valódi törődés hiánya, a magány lélekölő hatása elképesztő rombolást vitt végbe személyiségében. Marilyn a saját életének, szerepének vált foglyává, ami végül a vesztét okozta. Bizonytalan egyénisége és tragikus halála éles ellentétben állt a mozivászon szülte hamis csillogású képpel. Túl korán távozott, alig 36 éves volt.

kép: Billy Wilderrel








A könyv fülszövege:
Marilyn Monroe. Szépsége még mindig megigéz, szerelmi élete továbbra is lenyűgöz. Charles Casillo több év hosszas kutatómunkája és tucatnyi új interjú révén korábban sosem látott részletgazdagságban tárja elénk a hús-vér embert, a bámulatosan összetett személyiséget, a varázslatos és őrjítő, ám egyszersmind súlyosan sérült tehetséget. A könyvből megismerhetjük a díva zaklatott gyermekkorát, a sikerért folytatott állhatatos küzdelmét, a hírnév szédítő forgatagát, és egyben fény derül súlyos, kezeletlen személyiségzavarára is. Casillo külön figyelmet szentel Marilyn Monroe utolsó éveinek, valamint újabb részletekkel szolgál a két Kennedy fiúval folytatott viszonyáról és élete utolsó, rejtélyes napjáról.





Alexandra, Pécs, 2019
416 oldal · ISBN: 9789634474739 · Fordította: Babits Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése