2019. szeptember 18., szerda

Pacsinkó

Min Jin Lee: Pacsinkó 



                                                                                 














Ez a könyv megragadja a szívedet és már a kezdettől fogva tart. A National Book Awards (Nemzeti Könyvdíj) döntősévé választott Pacsinkó egy koreai bevándorló család négy generációjának története. Lebilincselően megírt, drámai erejű kötet szerelemről, áldozatkészségről, becsvágyról, hűségről és a történelem szerepéről.


Ez a családregény több nemzedék sorsát nyomon követő, gyönyörűen megírt mese, izgalmas karakterekkel megrajzolt, ahol a valós történelmi tények bemutatását is remekül építi be az írónő. Szeretem azokat regényeket, amelyek más helyre és időbe repítenek. A női-férfi sorosok, szokások végig izgalmas, néhol meglepő hátteret adnak. A Pacsinkó egyszerűen egy koreai szegény család felemelkedésének története az 1920-as évektől 1989-ig vezeti az olvasót. 



A könyv elején a feszültséget tovább fokozza a Koreát sújtó gyarmati uralom Ez a feszültség, ami a háborúhoz vezet, végig mozgatja és befolyásolja az egész történetet. Érdekes tény, hogy a két rokon nép (koreaiak és a japánok), mennyire ellenségesen viszonyulnak egymáshoz. A japán uralom mindenben érezhető, végig jelen van. A japánok zárt világa bizony elképesztő és a koreaiaknak megalázó megélni azt. Akár iskolában, gyerekként, vagy felnőtt dolgozóként. A közös gyökerekről eltérő virágok nyílnak.


A szerző kivételesen jó munkát végez azzal, hogy elmagyarázza, hogyan reagálnak, élik meg az egyes karakterek ezeket a pillanatokat. Hogyan lehet ebben a helyzetben élni, létezni, a saját önbecsülésünket megtartani? Mennyire mások, eltérőek a férfi-női szerepek, a családi felelősség kérdése és a szokások az európaitól. Nagyon. Ennyi tiszteletet, alázatos szeretetet egymás felé ritkán látni, olvasni a két nemről.


Min Jin Lee családi sagája pergő, lendületes történetvezetésével élvezetes olvasmány, izgalmas fordulatokban bővelkedő, a szerelmet sem nélkülöző regény. Éppen a szerelem adja a kiindulást is, ezen alapszik minden. Mekkora hatása van az egyéni sorsokra egy kapcsolatnak, hogyan változik az évtizedek alatt?

Igazából ez maga az élet. A kisemberek sorsa, a történelem és a hagyományok, szokások világában kalandozhatunk. Jó volt elmerülni és megismerni kicsit ezt a másféle kultúrát, női-férfi sorsokat és a mindennapi élet nehézségeivel küzdő egyéni emberi drámákat. Ki a történet főszereplője? Talán Szundzsa, a fiatal koreai lány. Az ő élete folyik le a szemünk előtt. Látjuk megesett, fiatal lányként, érző anya majd nagymama és érett asszonyként. Időnként nehéz megmondani azért, ki is a főszereplő, mert időről-időre más-más szereplő sorsa kap reflektorfényt. Ezek szorosan összefonódnak, egymásra épülnek. Lee szépen fűzi egybe, mint egy gyöngysor kerekedik ki a regény. Karakterei erősek, jellemzőek mind a női mind a férfi oldalon. A sikernek ára van. Ezt is több oldalról ábrázolja az írónő.

Min Jin Lee Pacsinkó-ja mindazokkal a dolgokkal foglalkozik, amelyeket a legtöbb jó családregény ábrázol, azaz az életről mesél. A kisemberek méltósággal viselt mindennapi küzdelmei, családi összetartozás vagy viták, a szerelem mellett olyan kérdéseket is feltesz, mint a hagyományok és vallás ütközései. Ez a regény egy üzenet a szerelemről, a hit erejéről, a családi kötelékekről, a mélyen gyökerező nemzeti öntudatról, a kemény és kitartó munkáról, a sorsról, a véletlenről, a háborúról. Nem maradhat ki a rasszizmusról, az identitásról, a bevándorlásról, adott történelmi háttér hatása sem. Olvashatunk a szereplők sorsán keresztül az állampolgárságról, a nyelvről, az oktatásról, a kultúrákról. A szerző prózája egyszerű és egyértelmű, sodró, általában rövid fejezetekből áll. Néhány mondattal is képes hatalmas drámát, mély érzelmi feszültséget kelteni. Több mozzanata Irwin Shaw - Gazdag ember, szegény ember történetére emlékeztetett, nem csak stílusában és hatásos felépítésében.


Min Jin Lee fenomenális története egy család mindennapjairól, a létért való küzdelméről, a boldogság kereséséről mesél. A szokások és erkölcsi kérdések ütközéséről egy másik kultúrájú közegben sok váratlan problémát is felvillant. Ezeknek a koreai embereknek a bátorsága az összes nehézség és sanyarú küzdelem ellenére végig nagyon lenyűgöző és magával ragadó, ahogyan az őszinte érzelmeik is. Hangulatos leírások, az országot bemutató képek tarkítják a regényt.

A történet 1910 körül Busanban (Korea) indul egy szegény halászfaluban, ahol az éhezés, a hideg, a tuberkulózis és a reménytelenség örökké tart. A zárásban pedig napjaink problémái, a drog, szexuális betegségek is helyet kapnak a yakuza-bandák és csillogó, a bűn melegágyát adó pacsinkótermek világával. Ez is aktuális és valós probléma, ahogyan ez végig fellelhető a szövegben. Szívszorítóan szép, őszinte érzések, pillanatok és komoly egyéni drámák lapulnak a gyönyörű borító alatt. Érdemes megismerni elolvasni, kiváló szórakozás is egyben.




Min Jin Lee New York-i jogászként kezdi a pályáját, ám már ekkor díjakat nyer szépirodalmi és ismeretterjesztő munkáival. Néhány év elteltével már csak az írásnak él, alkotásait pedig egyre nagyobb érdeklődés övezi. Első regénye, a Free Food for Millionaires 2007-ben arat nagy sikereket. Neves magazinokban, folyóiratokban publikál, Amerika leghíresebb egyetemein tart előadásokat írásról, politikáról, filmről és irodalomról. 2007 és 2011 között Tokióban él, itt kutatja későbbi elsöprő sikerű regénye, a Pacsinkó anyagát. Ez utóbbit a New York Times 2017-ben a tíz legjobb könyv közé választja, és bekerül a National Book Award (Nemzeti Könyvdíj) döntőjébe. Több mint 75 bestsellerlistán szerepel, 25 nyelvre fordítják le. 2018-ban Min Jin Leet is beválasztja az Adweek Creative magazin a „10 író és szerkesztő, akik hatással voltak a nemzetközi párbeszédre” című listájára.




Alexandra, Pécs, 2018
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634472452 · Fordította: Barta Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése