2019. szeptember 13., péntek

Dublin - Az alapítás

Edward Rutherfurd: Dublin 
Az alapítás




                                                                                         












Az olvasó számára egy csodálatos és lenyűgöző utazást nyújt ezúttal is Edward Rutherfurd várostörténeti sorozata. A Dublin 2004 után most új köntösben, felújított kiadásban került a könyvesboltokba. Aki szereti a valóság és a kitalált dolgok keveredését, az ír szigetvilágot, a hagyományaikat és legendáikat, ne keressen tovább, a "Dublin" a az könyv, amiben mindent megtalál.




Azok számára, akik még nem olvastak volna Edward Rutherfurd könyveiből, Dublin a szokásos modellt követi - számos fiktív család sorsán keresztül, több száz éven át nyomon követve azt, meséli el Ír ország történelmét. Minden egyes fejezet egy történetet vagy legenda bemutatása egy adott történelmi időben. Ne rettentsen meg senkit a könyv mérete, vagy az, hogy ez esetben két kötetben ismerhetjük meg az Ír legendákat, és a valóságot. Olvasmányos stílusával Rutherfurd egyből lenyűgözi olvasóit. Érdemes elmélyedni, időt szánni erre a könyvére is. Ez egy klasszikus Edward Rutherford kötet, amely az egészen korai időktől, a kereszténység előtti Írországban kezdődik. Kr.u. 400 körül indul, és 1530 körül ér véget az első rész.








A könyv valójában novellák, történetek gyűjteménye, amely több család életének alakulását követi. Az első történet a kereszténység előtti, pogány Írországban kezdődik, és az utolsó történet VIII. Henrik király uralkodása alatt zárul le. A köztük lévő történetek a kereszténység, a druidák és vikingek, majd az angol érkezésére koncentrálnak. A London olvasása után tetszett, hogy Angliát most egy másik, valljuk be, nem túl előnyös szemszögből ismerteti meg az olvasóval. Ez most hosszú olvasás, és ehhez bizonyos mértékű elkötelezettség szükséges. Számomra a New York és a London az etalon az eddigi olvasásaimból.

A történetek gazdag kibontása lenyűgöző, tetszettek a legendák és a megjelenített meseszerű-elemek. Ha Írország nem csak a természet, de Szent Patrik élete és legendája is alap a regényben.
Az egymásba fonódó vallás, politika, mély gyökerekre nyúlik vissza, árnyaltan, de hangsúlyosan van jelen. A könyv Írország fővárosa kialakulását a romantika és kereskedelem vonala mentén festi meg. Végtelen lenyűgöző stílusában a izgalmas történelmi részleteket tartalmaz, és minden bizonnyal végig magára vonja minden olvasó figyelmet.



Általánosságban elmondható, hogy az idő eltolódik az egyik - másik történet között, minden novellája pillanatkép az ír történelemről. Kulcsfontosságú, sordöntő pillanatok tanúi lehetünk, az egyéni sorosok ábrázolása mellett, hiszen a könyv tele van mindenféle érdekes ténnyel. Ez volt az első Edward Rutherfurd-kötet, ami két részben tárgyalja a bemutatott országot. Élveztem a druidák és a vikingek életét megismerni, a meseszerű elemek keveredését a legendákkal és a valósággal. Írország kialakulásának és a társadalmi, politikai változásoknak tökéletes képét jeleníti meg az olvasó előtt a szerző.


                                                                                               
Ezúttal is arra ösztönözve az olvasót, hogy olvasson el néhány tudományos háttér-információt is, az ír történelem különböző időszakairól, amelyeket annyira élénken ábrázol Rutherfurd. A szokott módon nyomon követi számos ír család sorsát az évszázadok viharaiban. Az O 'Byrnes, a Harolds, az MCGowans, Doyles, Walshes és Tidys családok elképesztő mennyiségű kalandos izgalmat szolgáltatnak, nem mellőzve a szerelem romantikus vonalát sem. A kétrészes eposz első része egészen a reformációig viszi az olvasót, amely az ír történelem egyik legfontosabb fordulópontja.

A regény célja Dublin történelmének, fejlődésének bemutatása volt, és ez sikerült is. Írország és a történelem kedvelőinek kifejezetten ajánlott olvasmány. 
A folytatás, az Írország ébredése a 17. századtól kezdve mutatja be az ír sziget történetét. Hamarosan a boltokba kerül az írótól Az erdő című kötete is! Keressétek, olvassátok, érdemes!




Edward Rutherfurd: 1948-ban született az angliai Salisburyben. Tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen és Stanfordban végezte. Első regénye 1987-ben jelent meg, Sarum címmel. Ezt több monumentális történelmi városregénye követte New York és Ruszka után Párizsról, Dublinról, Londonról írt köteteket..






Eredeti megjelenés: 2004
Alexandra, Pécs, 2019
544 oldal · ISBN: 9789634474562

3 megjegyzés: