2019. szeptember 29., vasárnap

Mindhalálig

Phil Collins: Mindhalálig
Az önéletrajz



                                                                                             













Igazi rajongóknak szóló élet és karriertörténet, amit maga a főszereplő vetett papírra. A végét ismerve, talán terápiás célt is szolgált ez a meglepőn őszinte, kendőzetlen vallomás. Ezért kalapemelés illeti hősünket, már ezért érdemes megismerni ezt az önvallomást. Ne szaladjunk előre, hiszen igazából kevés újdonságot tartalmaz, legalábbis azoknak, akik ismerik Collins pályafutását. Akik meg nem, azok lépésről-lépésre követhetik nyomon hősünk életét London és a világ zenei színpadán.
A gyerekkor mindig meghatározó egy ember életében. Phil már tizenévesen játszott színpadon az Oliver musicalben, szerepelt az egyik Beatles-filmben is. Igaz, itt kivágták a jelenetét. Életében központi helyet foglalt el a zene.



Mondhatni a szokásos zenészéletrajz: gyerekkor, zene iránti elkötelezettség, majd a Genesisbe való bekerülés, az első komolyabb sikerek, kibújása a dobok mögül, a szólóénekessé válása, (Peter Gabriel kiválása), sikerek, koncertek és lemezek készítése hármasban, Live Aid, Tarzan, elegyítve a magánéletével. Némi kulisszatitkok barátokról, egy-egy sikeres turné, lemez elkészülte és listavezető pozíciói mellé a produceri munkája adja a hátteret címszavakban. Természetesen elég bőven adagolja a magánéleti szálat is.




Kétségtelenül kiderül, hogy élete a zene, igazi munkamániás, kreatív ember, aki megdolgozott a sikerért. Ennek azonban ára is van.. a három válás, gyerekei születése, a boldogság pillanatnyi állapota illékony. Nem tagadja kalandjait sem, bár ettől inkább az emberileg kialakult képet dönti romba az olvasóban. Megtisztelően elismerést érdemel, soha egyik válás részleteibe sem merül nagyon bele, ex feleségeit nem okolja... bár ebből a sorok közt olvasóban is észrevehető: tudták kihez mennek feleségül, mégsem bírták elviselni, hogy férjük nem a szokásos hétköznapi életet éli. Phil végig megmarad a hétköznapi, mókamester és zeneszertő ember szerepében, nem akar önmagának szobrot állítani  a könyvével. Tényszerű marad a díjak, elismerések felsorolásában is. Nem szállt el önmagától, nem lett kábítószerfüggő, sem beképzelt,

Collins zenészbarátságairól, egy egy nagy siker létrejöttéről is ír. Érdekes volt olvasni az ABBA-Frida szólólemezéről, annak hátteréről a nyolcvanas évek elején. Ahogyan a Live Aid koncertről is akad sok meglepő háttérinformáció a könyvben. Reméltem az első vasfüggöny mögötti, magyarországi koncertről is olvashatok, de erről egy sor sem került sajnálatomra a könyvébe. Erre talán kevesen emlékeznek, hogy a Queen sikere után a Genesis volt hazánkban a második nyugati rockbanda, aki koncertet adott 1987-ben. Ez azért is érdekes koncert, mert hamarosan utána vált ki a zenekarból Collins.

De ki gondolta volna, hogy a Tarzan rajzfilm sikere négy év munkáját aratta le? Olvashatunk izgalmas dolgokat akiket ez a szórakoztatóipari háttér érdekel a lemezek létrejöttéről, érzelmi válságairól, ami egy-egy slágert vagy egy egész lemezt is hozott életébe. Felidéz több kiemelkedő, sikeres koncerthelyszíneket, emlékezetes díjátadókat vagy filmszerepeiről is megemlékezik.


Rajongóknak, érdeklődőknek kihagyhatatlan könyv, ami a záró kétezres évek hullámvölgyét, alkoholizmusának szakaszait, sorozatos betegségeit is meglepő őszinteséggel tárja olvasói elé. A gyógyulás lassú, de eredményes lett. A címválasztás az olvasottak után elég találó és kifejező, Collins él és megtalálta lelki békéjét is.

Számtalan eredeti fotó, sajtóban nem megjelent kép teszi színessé az életrajzot. Egyetlen szomorú észrevételem van a kiadó felé: egy 3699 ft-os könyvnek, ami nem olcsó, amúgy elég igényes is lehetne, MIÉRT ennyire vékony, gagyi minőségű borítót adtak? Állítom egy menőbb, komolyabb magazinnak erősebb, minőségibb a borítója, mint ez... sokat ront az olvasási élményen, az összhatáson.
Collins is igazán megérdemelte volna a minőségibb kiadást.















A könyv fülszövege:
Legyen bár rajongó, vagy egyszerű érdeklődő, aki kíváncsi az idegesítő fazonra, aki harminc éven át folyton felbukkant a slágerlistán… Isten hozott mindenkit!

A Még élek Phil Collins őszinte, szellemes, kendőzetlen története dalokról, koncertekről, slágerekről, házasságokról, válásokról, a slágerlisták élére és a bulvárlapok címoldalára vezető útról. Collins azon három zenész egyike, akik egy zenekar tagjaként és szólóban is százmilliónál több lemezt adtak el – ritka magaslatokat hódított meg tehát, mert olyan dalokat ír, amelyek az egész világon megérinti a hallgatókat.

Eredeti mű: Phil Collins: Not Dead Yet

Eredeti megjelenés: 2016
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575054 · Fordította: Kamper Gergely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése