2019. március 1., péntek

Múlt idő

Lee Child: Múlt idő 






                                                                                 




"A meglepetés ereje mindig jól jön. Egy okos ember sosem számol el háromig, mielőtt cselekedne."








Jack Reacher számomra megunhatatlan és verhetetlen. Miután a 23. új rész is a birtokomba került, azonnal olvasni kezdtem. Kimondottam tetszik, hogy a Néma város noir sötét hangulata óta egyre inkább eltolódik a hangsúly Reacher esze, kreativitása felé. Mindig az ellenfél helyzetébe gondolva cselekszik, így egy, de néha két lépéssel is előttük jár. Nézzük a családtörténetbe ágyazott krimi titkait, mit is rejt a múlt!


Miközben Reacher ismét stoppal utazik az országban, váratlanul elébe sodródik egy helységnév tábla, ami megállítja. A városka a múltja szerves része, bár sosem járt ott, amire most kitűnő és kihagyhatatlan alkalom adódik. Ugyanis itt nőtt fel az édesapja. Ugye, semmi nem történik véletlen. Az első két nyitó mondat mesterien elhelyezett, ahogyan további jelentéktelennek tűnő apró részlet kap nagy hangsúlyt. Még csodálkoztam is, mennyire idilli, már-már romantikus kezdést adott a történetnek Lee Child. Ám ahogy haladunk előre, úgy kap értelmet a sok felsorolt madár neve és a többi hangulati elem. Az álmos kisváros, az erdő és a környezet olyan helyszín, ami Reacher életét tudtán kívül meghatározta.


Míg Reacher a múltja után kutat a városkában, egy fiatal pár autója lerobban az erdő túloldalán.. Itt áll egy városszéli motel, ami kínálja magát, a bonyodalmak észrevétlenül indulnak be. A gyanút keltően kedves tulajdonosok a tízes szobát adják a párnak. A kanadai fiatalok, Shorty és Patty életére itt már észrevétlenül súlyos, komor fellegek vetülnek. Persze, erről ők mit sem sejtenek, bár Patty az, akinek egyre több gyanús dolgon akad meg az agya. Hiába, a női logika verhetetlennek bizonyul. Ez a későbbiekben is hasznossá válik majd.


Reacher kioszt pár pofont, amivel a rendőrség figyelmét is felhívja. Míg az apja fiatal éveit kutatja
a múltban különböző nyilvántartó irodák és a helyiek segítségével, Stan Reacher nyom nélkül eltűnik az adattengerben... Lee Child lendületes tempója, stílusa tökéletesen illeszkedik főhőse jelleméhez, mentalitásához.

A motelben is egyre több gyanús véletlen történik, lassan a többi szoba is megtelik. A hazugságok hálója egyre sűrűbb. Az olvasó gyomra is egyre szűkül, ahogy halad előre a történet. Érezhető, hogy a fiatalok és Reacher sorsa egybefonódik hamarosan. Az utolsó száz oldal igazi akciók sora, adrenalin bomba. Az akció váratlanul brutális és rendkívül sodróvá válik.
Már nem csak a pofon és tökön rúgott egyének száma nő egyenes arányban ahogy a lapok fogynak, de beindul az, amit sejthetünk. Itt bizony vadásznak, nem is akármilyen nemes vadra...Csontok törnek, autók égnek, nyilak surrannak az éjszakában. A vadászat pedig egy pillanat alatt átváltozik, a szerepek felcserélődnek. Az űzött vadak vadásszá válnak, a vadászok pedig zsákmánnyá.


Lee Child rajongói imádni fogják a regényt, nagyon feszült, izgalmas múltra derül fény. Reacher apjának élete, ezen korai szakasza meglepően sok titok forrása. Jack keresi a gyökereit, de álmában sem sejti mit is fog találni. Az események remek alkalmat nyújtanak arra, hogy végre egy kicsit többet megtudjunk Reacher családjának hátteréről. Ezzel a történések mélységet is kaptak, nem csak egy szimpla akció krimit olvashattam. Előkerül egy távoli nagybácsi is, aki a humor forrása is egyben.

Ismét egy mozgalmas Jack Reacher történetet olvashattam. Ügyesen manőverezik Lee Child, a látszólag nem is történik semmi, pedig a regény már pörög ezerrel. Az apró, régi emlékek, a jelen és
 a múlt mesterien ér egybe. Lee Child kitűnő munkát végzett, izgalmasan szórakoztat, miközben új kihívásokat ad ​​a sorozatnak.


A 23. Reacher történetet IDE kattintva vásárolhatod meg kedvezménnyel!
E-könyvben ITT lehet a  tiéd  Jack Reacher!



Lee Child, eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award









General Press, Budapest, 2019
352 oldal · ISBN: 9789634522294 · Fordította: Gieler Gyöngyi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése