2019. március 4., hétfő

Hogyan ne érezd magad sz*rul

Andrea Owen: Hogyan ne érezd magad sz*arul 
14 rossz szokás, ami a boldogságod útjában áll








                                                                         






Az élet nagy kérdéseit kutató könyvek száma tengernyi, divatos szóval számtalan sok coach tanácsait, életvezetési ötleteit olvashatjuk a közösségi médiában is. Ezek persze olyan életbölcsességeken, tapasztalatokon alapulnak, amik jó esetben saját életük, sorsuk is befolyásolt. Mondhatnám, tanácsot adni, ötletelni - különösen más életéhez - nem nehéz.... Ott nagyon tudjuk, mit és hogyan kellene. De mi van a saját boldogságunkkal? Aminek sok esetben éppen önmagunk állunk az útjában. Íme egy könyv az önfejlesztésről, olvasmányos formában.


Ez a könyv, mint általában ebben a témában íródottak többsége, főleg nők figyelmébe ajánlott. Mégis nagy kíváncsisággal vettem kézbe férfi olvasóként Andre Owen gyűjteményét. Amivel megnyert az az őszintesége. Az érzelmek kerülnek górcső alá, onnan közelíti meg az adott problémát. Önfejlesztő könyvet akkor olvasunk, ha valami nincs rendben életünkben, érezzük, valahogy nem működik minden rendesen. A döccenők, akadályok részei az életnek, hiszen nem csupa felhőtlen móka és kacagás senki élete sem. A viharfelhők váratlanul sűrűsödhetnek be, bár ha figyelünk mindig vannak előjelek. Csak éppen ami nyilvánvaló, ott van a szemünk előtt nem vesszük észre, vagy nem akarjuk őket tudomásul venni... ahogyan Andrea sem. Amikor ott a baj, életünk romokban hever lehet a megoldáson agyalni. Mit rontottunk el, mit és hogyan lehet menteni a romokból? Mert nyílik virág, épülhet új boldogság, ha átalakítjuk, újratervezzük és őszintén vesszük kézbe sorsunk irányítását.

Tökéletes ötleteket ad Andrea vegyük észre, legyünk őszinték legalább legbelül önmagunknak ne hazudjunk! Amikor a nagy rombolás megtörtént ne gubózzunk be, ne hanyagoljuk a problémát, ne söpörjük a szőnyeg alá! Nézzünk szembe vele, esetleg merjünk segítséget kérni, ez hatásos mindig.

Egy-két lépést hátra, szemléljük önkritikusan, derűvel a romokat. Ami elromlott, menthetetlen dobjuk ki! Andrea élete is több ponton borult, míg eljutott ide. Nem a tuti boldogságreceptet írja meg, csupán ráirányítja a figyelmet az azonosságokra. Bűnbak keresésben is nagyon profik tudunk lenni: azaz mindenki más hibás a mi elcseszett életünkért, pedig nem! Csak és kizárólag önmagunk lehetünk az okok közt az elsők. Tetszett, hogy a rövid, humort sem nélkülöző fejezetek végén ott az esszenciális mondandó. Bekeretezve. Kiemelve. Csupán alkalmazni, használni tudni kell. Nevén nevezi a hibákat, szerintem jól használható, sokak számára ismerős helyzeteket állít górcső alá. Régi igazság: kezedben a sorosod! És tényleg. Önmagunk kritikusaként mi sem vagyunk tévedhetetlenek. Mosoly és öröm legyen életünk kísérője. Tényleg apró dolgokon tudnak múlni a nagyok. A boldogság mámora egy állapot, egy megfoghatatlan és múló érzés!



A boldogságkeresés, már-már mániákus hajszolása is szinte divattá lett. Olvasás közben több apró közhely jutott eszembe, ami bizony igaz. Csak meg kell érni hozzá, látni és tapasztalni kell rosszat is. Örülni az élet pici örömeinek, a napsütésnek, hogy élünk. Élvezni, egyszerűen jól érezni magunkat a bőrünkben. Amihez a munkahely, család és a társ is hozzá tartozik. Ha én jól érzem magam, valószínűleg a környezetemre is ezt sugárzom, ők is boldogok körülöttem. Kell a saját, szabad mozgástér, kitörni a napi szürkeségből, a robotból. Ez lehet némi sport, mozgás, valóban hasznos tud lenni, beszélgetés, sörözés baráti társasággal, egy közös élmény a gyerekkel. A bemutatott történetek elérhetik céljukat, így teszik használhatóvá a könyvet. Ez egy olyan életvezető könyv, ami nem csak a száraz igazságokat sorolja fel. Nem a "mit ne tegyél és boldog leszel" féle ötletgyűjtemény. Sok szubjektív témát boncolgat az írónő.


Talán még annyit: a könyvnek van mondanivalója. Ne akarjunk görcsösen boldogok lenni, lazábban éljünk. Hiszen mindenkinek mást jelent a boldogság és mindenkit más tesz boldoggá. Élvezzük a pillanatokat! Kell bátorság az élethez, önbizalom és hit nélkül nem fog működni.








Magnólia, 2019
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195504 · Fordította: Török Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése