2019. március 24., vasárnap

Nyúlketrec

John Updike: Nyúlketrec 







 

"A szerelmes férfi az egész világ barátja, ahogy mondani szokás."










Updike a 20. századi Amerika egyik legkiválóbb prózai mestere. Az öt kötetes Nyúl-sorozata legismertebb munkája. A Nyúlcipő után a második részben tovább ismerkedhetünk Harry Angstrom életének története. Eltelt tíz év, Nyúl lenyugodott, most a felesége, Janice hagyja őt faképnél, lép ki a beszürkülő házasságukból.



Az egykori kosárlabdázó Nyúl a harmincas éveire a házasság langyos vizében evickél. A mókuskerék forog vele tovább, ott hagyta kedves apósa munkahelyét és most apjával dolgozik egy nyomdában. Pocakot eresztett, kezd megbékélni a világgal, bár mélyen lelkében forrnak még indulatok. A házasságukra elég sötét árnyékot vet az előző regényben bekövetkezett dráma. Nem is tudom, hogy lehet ezt feldolgozni, tovább lépni. Kimondva-kimondatlanul ott lebeg felettük ez a szörnyű esemény komor fellege. Nyúl nincs megbékélve saját fiával, bár igyekszik elfogadni: a kamaszodó srác túl alacsony, kezei anyai nagyszüleit idézik, érzékeny és csendes gyerek. Az a fajta, aki túl sokat látott, túl korán kellett felnőtté válnia.


Ha mindez nem lenne elég, a szülők közti feszültség kirobban: Janice szeretőt tart, majd el is költözik hozzá... a nyúlketrec ajtaja Nyúlra csukódott. Kitörne, de hová, merre és hogyan? A hatvanas évek Amerikája a hetvenes évek fordulóján tökéletes hangulatot és képeket ad ehhez. Nyílt társadalomkritika, bírálat éppen úgy kiolvasható, mint az akkori felfogás, változások és problémák összessége. Megjelenik a regényben a fásult, konzervatív Nyúl saját életének gondjai mellett a faji kérdések a hatvankilences holdra szállás és a vietnámi háború, drogok használata is.




Nyúl és Updike meglátása szerint a szex, drogok, rock&roll életérzés mozgatja, ad lendületet a világnak, az életnek. A szexuális forradalom, a virággyerek és a drog a faji kérdésekkel akkoriban központi kérdés volt. Az aktuális politikai ideológiák mellett igazi hippi feelinget ad a történetek Woodstock hatása, Szúnyog és Jill karakterében van jelen. Jill bájos, szexuálisan erősen túlfűtött, naív míg Szúnyog egy kekec, akadékoskodó feka, nem volt szimpatikus figura nekem.

Updike zseniális stílusban olyan látványos és hiteles társadalomképet és hangulatot teremt, ami egyedülálló. Mondhatnám, ezek tipikusan Amerika jellemző problémái, de sajnos nem. Ezek a felvetett kérdések ma is aktuális témák. Nem csak a házasság hullámvölgyei. A cselekmény életszagú, változatlanul érdekes. Nyúl egészen jól tűri, az apja-anyja kéretlen tanácsait, vagy a szomszédok lázadozásait a kissé túl színes társaság ellen, ami a házába költözött.


"Amit az ember nem tett meg harmincéves koráig, azt már aligha teszi meg valaha is. Amit megtesz, azt pedig megismétli újra meg újra."


Bevallom, nagy kedvencem John Updike. Olyan tökéletesen adja vissza Nyúl lelkének hullámzásait, amivel nem csak megfog, de lehet azonosulni. Amikor a harmincas Nyúl érzi, nincs ez így jól de nem tudja merre, hová lépjen, mit tegyen. Elengedi Jill-t, talán még bátorítja is, bár azért a sértett férfiúság dolgozik benne is, akad kivel pótolni az asszonyt. Külön érdekesség, hogy igazán nincs ellenségeskedés sem a két vetélytárs férfi között. Ha ez nem lenne elég, Nyúl anyja súlyos beteg. Aggódtam Neslon lelkéért, kíváncsian várom mi lesz a sráccal a következőkben. A végső élethelyzet, a feketék kérdése, a drog és a kisvárosi pletykák keverékére tökéletes válasz a "tisztítótűz", amikor a pokol a földre költözik: azaz leég Nyúl háza. Innen szép újra építeni mindent.... hajrá Nyúl, ne fuss el! Nyúl alakjában úgy érzem itt és most az elrontott házasság mentése mellett már csak sodródik az eseményekkel, az irányítás nem nála van. A végső negatív esemény, elveszíti munkahelyét, a modernizálásnak köszönhetően. Nyúl élete merre alakul, mi lesz vele újabb tíz év múlva az a Nyúlhájban fog kiderülni. Nyúl élete igazi fejlődésregény. Nem véletlen, hogy 2015-ben a Guardian a 100 legjobb amerikai regény listáján a 88. helyre sorolta be az 1971-es regényt.


Updike sajátos stílusában egy olvasmányos, néhol lírai hangulatú regénye a hatvanas évek Amerikájának kiváló összegzése. Nyúl a kisvárosi átlag amerikai, picit mindannyiunkban ott él. Az újrafordított, kibővített változat Gy. Horváth Lászlót dicséri.

A Nyúl-sorozat új része, a Nyúlketrec megérkezett a könyvesboltokba és a kiadó webshopjában kedvezménnyel megvásárolható! IDE katt!











John Updike: 1932. március 18. (USA, Shillington, Pennsylvania) 2009. január 27. (Amerikai Egyesült Államok, Beverly Farms, Massachusetts) író, forgatókönyvíró. a New Yorker folyóiratnak írt cikkeket és kritikákat, és itt jelentek meg első novellái és versei is. 1957-ben azonban úgy döntött, hogy minden idejét a szépirodalomnak szenteli


Pulitzer-díjjal tüntették ki a Nyúl-sorozat két regényéért A Nyúlháj (1981) és a Nyúlszív (1990) Kétszer kapta meg az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awards-ot.
76 éves korában tüdőrákban halt meg 2009 január 27-én.


Eredeti mű: John Updike: Rabbit Redux
Eredeti megjelenés éve: 1971
XXI. Század, Budapest, 2019
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759727 · Fordította: Gy. Horváth László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése