2019. február 26., kedd

Olvastam még / 13.

Olvastam még / 13.






                                                                     

"ám a történelem tanúsága szerint egy Júdásnak mindig lennie kell"








Néhány kedves olvasmányélmény az év elején a téli hónapokból, afféle könyves 3:1 ajánlat. Mindhárom kivételes és jó élményt hagyott maga után. Jó néha saját "örömolvasást" tartani. Három szépirodalmi csemege: egy újdonság Gárdos Pétertől, egy másik pedig a fiatal, első könyves Cserhalmi Dániel tollából az ÁVH-regény a Csengőfrász. Totth Benedek második regénye 2017-ből pedig szerintem nagyobb figyelmet érdemel. Mindhárom kötet még a boltok kínálatában szerepel, beszerezhetőek.

Gárdos Péter: Hét mocskos nap


A Hajnali láz sikere egészen a filmvászonra is felrepítette Gárdos Péter családjának történetét. A filmrendező első regénye elképesztő érdeklődést hozott, így a siker nem maradt el. Új regénye a Hét mocskos nap három család sorsát fűzi egybe a történelem viharaiban. Több idősíkon, több szálon fut a regény története. A kisember, az egyén sorsára ható tényezők mennyire alakítják és befolyásolják az ember sorsát? Min múlik az életünk? Az apák elkövetett bűneiért a fiúk bűnhődnek. A 20. század sorsdöntő történéseinek mocskos pillanati groteszk módon hol szórakoztatnak, hol megdöbbentenek. Gárdos éles szemmel, pontosan ábrázolja a világégést, ami ma is borzongató szégyene az emberiségnek, hogy megtörténhetett. Ezt még mindig sokkoló olvasni, megtiporja az olvasó érzékeny lelkét. Berija moszkvai rémtettei és Szvetlana sorsa különösen szomorú.

A hét helyszínen játszódó, három család sorsát bemutató, egy viharos évszázadot átívelő regény könnyen olvasható, jól elmesélt történet. A szerző érintettsége vitathatatlan, ettől hitelessé válik. Ahogyan az országban szinte mindenütt találni ilyen és hasonló, kiszolgáltatott családokat, ahol a történelmi múlt súlyos sebeket hagyott maga után. A Hét mocskos nap erős, igazán kiváló regény, bátran ajánlom. Végig ébren tartja az olvasó érdeklődését, a szálak a végén összeérnek. Érdemes elolvasni.

Gárdos Péter színház- és filmrendező 1948-ban született Budapesten. Legemlékezetesebb alkotásai az Uramisten, a Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, A porcelánbaba és a legutóbbi, a Tréfa. Filmjei számos díjat nyertek a legjelentősebb hazai és külföldi fesztiválokon.

Libri, Budapest, 2018
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333593




Totth Benedek: Az utolsó utáni háború





A fiatal szerző második regénye 2017-ben jelent meg. A fülszövege be is váltja, amit ígér: minden komor és sötét, megrázóan véres, ahogy az elvárható egy ilyen helyzetben. Nem habos rózsaszín álom, mégis jó volt olvasni a regényt. Kifinomult írástechnikája, igényes szövege olvasmányos és lendületes. Cormac McCarthy drámai regényeinek fordítója tökéletesen hozza a hangulatot, képi világa bár komor, de látványos.

Az ​utolsó utáni háború posztapokaliptikus kalandregény egy fiúról, aki egy sebesült amerikai deszantossal vág neki a senki földjének, hogy megkeresse halottnak hitt öccsét. Fontos tudni, hogy a regény alapötletét a Fekete katona című novella, amely A másik forradalom – Alternatív ötvenhat című antológiában látott napvilágot. Itt az elképzelt történet kerüli az ötvenhatos szálat.

A névtelen elbeszélőnk egy óvóhelyen bujkál a barátaival egy romvárosban, ahol az amerikai kommandósok és az orosz partizánok harcolnak egymással. A civilek élete semmit sem ér. A pusztulás nyomasztóan monoton mindennapjainak azonban vége szakad, amikor a fiú véletlenül összetalálkozik egy sebesült kommandóssal. Ebben a világban nincsenek szövetségesek, csak ellenségek, ám amikor újra záporozni kezdenek a bombák a városra, a fiú rájön, hogy csak akkor van esélyük a túlélésre, ha összefognak. Elhatározza hát, hogy megmenti az idegent, nem sejtve, hogy ezzel egy különleges barátság veszi kezdetét. Valóban sötét, kegyetlen az ábrázolt helyzet, ám kíméletlenül nyers és pontos is. Ez fájhat, de ettől még igaz.



"Aztán eltelt egy újabb év, és még mindig ott voltunk a rommá bombázott városban, csak közben mindenből kevesebb lett. Élelemből, gyógyszerből, ruhából, emberből."

Totth Benedek első regénye, a Holtverseny valódi kult-könyv lett. A Margó-díjas szerző új regénye megérdemelné a nagyobb figyelmet, a sikert. Az utolsó utáni háború egyszerre felnövekedéstörténet, háborús kalandregény, egy békében felnőtt generáció víziója a totális világégésről.

Magvető, Budapest, 2017
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631435368










Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
ÁVH-regény



                                                                                         






Jó stílusban megírt, izgalmas és fordulatos a kitalált történet. Ez a regény volt az, amit két hónapig tologattam az asztalomon, majd amikor elkezdtem nem tudtam letenni. Egy lendülettel végig olvastam hajnal fél négyre.


Telitalálat az egész regény ötlete, kivitele, hatásos címe. Főhősünk Szabados Imre az ÁVH tisztje. A Csengőfrász történései az ötvenes években, Budapesten játszódik, két fő szálból áll: egyik cselekménye egy valós személy letartóztatása, míg a másik egy készülő merénylet izgalmai köré épül. Sötét korszak, az eszközökben nem válogattak, amit maguk a végrehajtók is tudtak: koholt vádak, kínzásokkal beismert "vétkek" miatt bűnhődtek ártatlanul sokan. A továbbiak történéseiről nem árulnék el semmi, érdemes elolvasni. Közelebb hozza és érthetőbbé teszi azt, ami felfoghatatlan. Remek karaktereit külön érdemesek megemlíteni. Hátborzongatóan hihető, elképesztően meglepő csavarral a végén, ami nagyon eredeti. Lektűr ide vagy oda, azt is lehet jól csinálni: ez izgalmas és elég fajsúlyos. Tanulságos, izgalmas, krimielemeket nem nélkülöző, gondolatokat ébresztő, szórakoztató olvasmány a Csengőfrász. Az alapos kutatómunkára nem lehet panasz, tökéletes hangulata, képei vannak. Beleshetünk a politikai rendőrség módszereibe, munkájába. Igazi időutazásra viszi az olvasót a Rákosi-korszakba. Történelmi fikciós dokumentum-regény krimibe illő fordulatokkal, izgalmakkal. Mindenkinek ajánlom. Nem fajsúlyos szépirodalom, de nem is akar annak látszani, ez vitathatatlanul erénye a regénynek. Nagyszerű élmény volt olvasni ezt a regényt.


Cserhalmi Dániel hiteles, tanulságos és krimiszerűen fordulatos regénye a Rákosi-korszak politikai rendőrségének sötét és még mindig alig ismert világába kalauzolja el az olvasót és emberközelbe hozza a korszak olyan ismert figuráit, mint Péter Gábor, a rettegett hatóság főnöke vagy Rákosi Mátyás, aki maga is hatalmi intrikák áldozatává válhat.

További írások, érdekességek a szerzőről és a könyvről ITT olvashatók!


Atlantic Press, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155693489




"Rákosi Mátyás felült az ágyban és nagyot ásított. A héten már másodjára ébredt fel a szokott időnél korábban, holott eddig sosem volt gondja az alvással. Ez nyugtalanította. Talán a túl sok munka miatt van."



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése