2019. február 20., szerda

Királyi fortély

Steve Berry: Királyi fortély 
(Cotton Malone 8.)





                                                                                 











Az előző kiadó csődje kissé magával vitte ezt a könyvet, ami közvetlen a végeljárás előtt jelent meg először, még 2014-ben. Így ez a remek történet öt év után most újdonságként hat. Bevallom, nagyon vártam az újbóli megjelenést. Berry és Malone rajongójaként izgatottan figyeltem, kihez, hová kerülnek a kiadási jogok. Úgy vélem, a GABO Kiadónál méltó helyet kapott. Az azóta megjelent kötetek sikere is ezt bizonyítja. Berry az egyik legmegbízhatóbb szerző, aki egyenletes színvonalon ír. Sőt, talán az utóbbi könyvei még jobbak is. Ez a nyolcadik Malone-kaland szerintem kiemelkedik, a legjobbak közé tartozik. Malone családi élete és az angol történelem egyik legizgalmasabb uralkodóháza a Tudorok sorsa és élete biztosítja a bonyodalmakat.



Krimiknél elég ritka, hogy az érzelmi rész kidolgozott, megérintheti az olvasót. A visszavonult egykori ügynök, jelenleg antikváriumot üzemeltet Koppenhágában. Ex felesége és fia az államokban él. A "kedves ex" igen meglepő kijelentéssel fogadja egykori férjét. Ezt a tényt kevés apa tudná megfelelően kezelni. Egy tizenöt éves kamasz fiú lelkivilága, az apa-fiú kapcsolat fontossága és Anglia alkotmánya állnak a középpontban. Ha ez nem lenne elég, Stephanie Nelle egy szökevény angol kamaszfiút is még Malonére bízott... .Ami további váratlan fordulatokat, akciókat eredményez. A történelem és a kaland tökéletes keveréke, ahol működik a feszültség, igazi adrenalin bomba a regény. Filmszerűen mozgalmas, látványos akciókkal tarkított, szórakoztató a cselekmény.




Szeretem ezeket a történelmi krimiket. Kis történelmi kitekintés azért nem árthat: Anglia történelmének legizgalmasabb fejezete a Tudor korszak. VII. és VIII. Henrik élete és uralkodása alatt az ország átélt sok izgalmas dolgot. Tagadhatatlanul sok könyv és film is született erről a korról. VIII. Henrik magánélete és a fiú trónörökös biztosítása már legendásan közismert. A sors előbb lányokkal ajándékozta meg a királyt, akik a trónutódlás kérdésében nem igazán számítottak. Furcsa fintora ez a sorsnak, hogy mégis a másodszülött leánya I. Erzsébet (London, 1533. szeptember 7., – London, 1603. március 24.) volt az utolsó Tudor uralkodó. 1558. november 17-től Anglia és Írország királynője.Valami egészen meglepő, meghökkentően sötét titok van a múlt történései között. Amit talán valóban érdemes évszázadokon át titkolni... hiszen alapjaiban rengetné meg az alkotmányt. A Királyi fortély egy közel ötszáz éves csalást próbál leleplezni! I. Erzsébet 45 éven át tartó országlását, törvényeinek jogosságát vonja kétségbe, amely alatt vált teljessé Írország elfoglalása. Csupán csak az a kérdés: mit hoz magával az igazság? Avagy: mi van a szoknya és a vastag smink mögött?
Némi történelmi ismeret előny lehet, de menet közben is érdemes hozzá olvasni a hátteret. Berry alapos és felkészült, remekül szerkesztett és fondorlatos összeesküvés elméletet alkotott. 
Egészen hihető, LEHET, hogy így volt... A szálak a messzi múltba nyúlnak vissza. Helyszínek közt a  Windsori kastély Szent György kápolnájában lévő királysírok is fontosak lesznek. Ezek ügyesen, okosan kapcsolódnak az egyik legemlékezetesebb repülőgép-szerencsétlenséggel, a Lockerbie merénylet szálaival. Jól megírt, fordulatos és sodró a történet. Steve Berry a történelmi valószínűséget izgalmasan fűszerezi a ma történéseivel.




Hogyan függ össze, mi köti össze Tudor Erzsébetet és a Lockerbie merényletet? Ötszáz év történelmének titkai a London alatti alagútrendszeren át a mába vezetnek.Természetesen van kitérő Líbiába, az arab vonal egészen elképesztő. Líbia háttérnek nagyon erős, a fiatalkorú szereplőkért lehet aggódni, Malone halálos csapdába kerül, a fia, Gary, csak eszköz. Feltűnik néhány gonosz gazfickó, a CIA is bekapcsolódik és persze a csinos női segítő sem hiányozhat. Steve Berry újabb nagyszerű kalandra hívja olvasóit. Külön felhívnám a figyelmet a szerző utószavára, amit ez esetben kimondottan érdemes elolvasni. Garantáltan meg fogsz lepődni!



Steve Berry: 1955-ben született Atlantában és ott is nőtt fel.
1980-ban kapott ügyvédi diplomát, majd 1990-ben elkezdett írni.
12 évbe tellett (85 elutasítással 5 különböző regényre), míg megjelent első könyve, A borostyánszoba. Regényei 40 nyelven, 51 országban több mint 20 millió példányban keltek el.

Az előző Cotton Malone történetek:

1: A templomosok öröksége
2: Alexandria link
3: A velencei árulás
4: Nagy Károly nyomában
5: Vérbosszú Párizsban
6: A császár sírja
7: A Jefferson-kód












GABO, Budapest, 2019
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634067511 · Fordította: Lantos István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése