2018. december 19., szerda

A százegy éves ember

Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik 




                                                                                             










A legszórakoztatóbb svéd író Jonas Jonasson, aki A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című debütáló kötetével világsikert aratott, most újra jelentkezik főhősével. Allan Karlsson immár százegy évesen visszatért! Mennyi kaland és őrület történik az ember életében egy év alatt!



Zúzós, agyament, éppen úgy folytatódnak a bolondos helyzetek, mint az első regényben. Jonasson prózája őrülten gyönyörűséges, és szatirikus politikai kommentárja egyedivé teszik a történetet. A százegy éves ember kalandjai vadabbak, mint az előző könyvben, elég sok irreális helyzetre számíthatnak az olvasók.

Allan Karlsson és barátja Julius Jonsson furcsa ötleteivel kellően őrült helyzetkomikumokat hoz a regénybe. Az új könyvben Allan Karlsson egy világkörüli utazásba kezd. Persze minden a véletlennek köszönhető. A váratlan fordulatokban bővelkedő, nagyszerű humorral átitatott mű egy hőlégballonos kirándulással veszi kezdetét. Az utazásban olyan társakat kap a svéd nagykövet mellé, mint Kim Jong, Donald Trump, Vladimir Putyin és Angela Merkel. Igazán tetszetős a felvonultatott politikusok jellemrajza. Találónak éreztem nagyon. Sőt, minden blődsége ellenére hihető karakterré tudnak válni a szereplők.

Olvasol, mosolyogsz, és néha hangosan nevetsz.

A férfi, akinek a könyveit világszerte több mint 15 millió példányban adták már el, 45 nyelvre fordították le nem okozott csalódást, jól szórakoztam ezen a történeten, amit egy percig sem kell komolyan venni. Igazi kikapcsolódás ez a könyv. Jonasson pontosa azt adta, amire vártam: egy kellően abszurd történetet, jó kikapcsolódást, remek szórakozást. Jonasson hozta a formáját, minden, a korábbiakban megismert jellemző megvan ebben a könyvében is.



Allan karaktere éppen olyan szeretni valóan bolondos, mint volt. A kicsit rosszindulatú öregember, aki egy zseniális, humorral minden problémát megoldó alakja lett a regénynek diplomata is lehetne. Ahogy olvasod a könyvet, észre fogod venni, hogy némi társadalomkritika is van elrejtve a poénok között.
A világbéke kérdése itt is felmerül és kap nagy hangsúlyt. Vezető politikusaink pedig elég tanácstalannak tűnnek sok esetben. Talán nem kéne annyit gondolkodniuk (okoskodniuk).



A dúsított urán, az atombomba kérdése és a zöld spárga termesztés összefüggéseit járjuk körbe, miközben a svéd koporsókészítő üzletág is téma lesz. Az összefüggések elég sajátosak és humorosak, néha meredek következtetéssel járnak. Frappáns, szatirikus és sziporkázó a sztori. Szerettem az első részt is, amiből remek film készült. A számolni tudó analfabéta és Gyilkos-Anders is nyerő volt nálam. Kellenek ezek a tökéletes kikapcsolódást adó, látszólag súlytalan könyvek. A színvonalas humoros történetek időtállóak. Lehet valóban hasonlít, lehet Jonasson a svéd Rejtő is akár, de jó olvasni, aki vevő ezekre a gyermeteg poénokra, abszurd helyzetekre jól fog szórakozni.
Azt gondoltam, az első könyvnél őrültebb dolgok, nem történhetnek Allan életében. Nos, Jonasson erre rácáfolt. Vicces és okos a történet. Néhány komoly gondolat, amit elrejt a szerző személyes véleménye, hogyan látja a jelen politikai helyzetet, mit gondol a világról. A befejezés is klassz lezárást ad. További jó egészséget Karlsson úr!





Jonas Jonasson Svédországban született 1961-ben. Hosszú időn át mint újságíró, kommunikációs tanácsadó és televíziós producer dolgozott, majd új életet kezdett: 2011-ben megírta A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényét, ami egy csapásra meghozta számára a világhírt. A regényből mozifilm is készült.

További könyvei: Az analfabéta, aki tudott számolni (2013), Gyilkos-Anders és barátai (2015).




















Athenaeum, Budapest, 2018


428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632937762 · Fordította: Kúnos László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése